Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Πρώτα τα μέτρα στήριξης, μετά η απόδοση ευθυνών - "Συγγνώμη" από Μητσοτάκη

© Φωτογραφία : Γραφείο Τύπου ΠρωθυπουργούΔιάγγελμα Μητσοτάκη
Διάγγελμα Μητσοτάκη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.08.2021
Βρείτε μας
Μέσα από διάγγελμα που απηύθυνε στους πολίτες, τη Δευτέρα (09/08), ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη για "τυχόν αστοχίες", όπως είπε, ως προς τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, έκανε λόγο για απόδοση ευθυνών όταν και εκεί που πρέπει και προανήγγειλε τη λήψη μέτρων για τους πυρόπληκτους.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη Δευτέρα (09/08) μέσα από ένα διάγγελμά του ζήτησε συγγνώμη εν μέσω των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στην Εύβοια και προανήγγειλε, αρχικά, μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και, εν συνεχεία, απόδοση ευθυνών.
Βλαντίμιρ Πούτιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.08.2021
Κόσμος
Έκτακτη αποστολή εναέριων μέσων πυρόσβεσης από τη Ρωσία στην Ελλάδα με απόφαση Πούτιν

Μητσοτάκης: Κατανοώ απόλυτα τον πόνο των συμπολιτών μας

Συγκεκριμένα, στο σχετικό διάγγελμα που απηύθυνε στους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε «συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες» υπήρξαν ενώ υπογράμμισε πως τόσο «οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει» όσο και το ότι «θα βρεθούμε δίπλα σε όσους έπληξε η πυρκαγιά».
Εν συνεχεία, ο ίδιος εξήγησε ότι «σε λίγες ημέρες ξέσπασαν 586 πυρκαγιές σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας» και χαρακτήρισε την κατάσταση ως «φυσική καταστροφή πρωτόγνωρων διαστάσεων».
Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε άλλο σημείο του διαγγέλματος, τόνισε: «Πρώτος εγώ ζητώ συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν. Κατανοώ απόλυτα τον πόνο των συμπολιτών μας που είδαν τα σπίτια ή τις περιουσίες τους να καίγονται, την αναστάτωση όσων μετακινήθηκαν όπως-όπως από τον τόπο τους. Ακόμα και την οργισμένη απορία εκείνων που αναζητούσαν, για παράδειγμα, εναέρια βοήθεια, χωρίς να γνωρίζουν αν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούσαν αλλού ή αν οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές».
Βέβαια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιχειρησιακή δράση της Πολιτικής Προστασίας, κομμάτι των οποίων ήταν και οι εκκενώσεις οικισμών και μη, λέγοντας: «Το ότι σώθηκαν άνθρωποι, με πλήρη σχέδια εκκένωσης, οφείλεται στον επαγγελματισμό της Πολιτικής Προστασίας, στη δράση της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Δεν ήταν αυτονόητο, ούτε δεδομένο. Το ίδιο ισχύει και για την προστασία πολλών οικισμών που τελικά δεν κάηκαν χάρη στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών, και φυσικά των πιλότων μας και των Ενόπλων Δυνάμεων».
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «μέσα σε λίγα 24ωρα, σε 141 περιοχές, έγιναν 62 οργανωμένες απομακρύνσεις κατοίκων».

Μητσοτάκης: Ενέκρινα συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ

Ο πρωθυπουργός, σε άλλο σημείο του διαγγέλματος, αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών, αποκαλύπτοντας ότι ενέκρινε, τη Δευτέρα (09/08), συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά γι' αυτές.
Χαρακτηριστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Όσοι έχασαν σπίτια και περιουσίες, θα αποζημιωθούν, οι καμμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν και θα δρομολογηθούν αμέσως τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Ήδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και στην Αττική, ενώ σήμερα (09/08) ενέκρινα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές. Αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Το στοίχημά μας είναι να γίνουν πρότυπα μιας νέας αρχής, μιας δυναμικής επανεκκίνησης, στην οποία είμαι σίγουρος ότι ιδρύματα, επιχειρήσεις και, πάνω απ’ όλους, η ίδια η κοινωνία των πολιτών θα ανταποκριθούν.
Έπειτα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Εκεί θα φυτέψουμε όχι μόνο πολλά, αλλά και τα σωστά δέντρα, αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνογνωσία ώστε, και με τη βοήθεια της φύσης, τα δάση μας να ξαναγεννηθούν και η ζωή και η οικονομία να επιστρέψουν στους τόπους που πλήγωσαν οι φλόγες. Οι ζημιές άρχισαν ήδη να καταγράφονται. Η γραφειοκρατία θα σαρωθεί και οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μια και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα».

Μητσοτάκης: Οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ευθύνες που «θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει» και τόνισε πως «οι αντιδράσεις μας, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι τυφλές», ενώ σημείωσε πως «οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν».
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε στο διάγγελμα: «Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει. Το πρώτο ζητούμενο, αυτή την ώρα, είναι οι λύσεις. Ακριβώς όπως και πρώτο ζητούμενο ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής γι' αυτό και ο απολογισμός αυτής της εμπειρίας οφείλει να μην περιλαμβάνει μόνο το τι χάθηκε, αλλά και το τι σώθηκε μέσα σε μια τέτοια φυσική λαίλαπα που δεν έχει προηγούμενο».
Εν συνεχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας πως «η κλιματική κρίση χτυπά, πλέον, την πόρτα ολόκληρου του πλανήτη, με φωτιές που διαρκούν επί εβδομάδες».
Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε και ανασκόπηση της μέχρι τώρα κυβερνητικής θητείας του, αναφέροντας: «Ως πρωθυπουργός επί 25 μήνες διαχειρίστηκα πολλές κρίσεις: από την ασύμμετρη επίθεση στον Έβρο μέχρι την επέλαση του κορονοϊού και από τις αλλεπάλληλες εθνικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού. Όλες είχαν πολύπλευρες συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία και όλες έμοιαζαν στην αρχή ανυπέρβλητες, αλλά όλες τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά».

Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη (10/08), θα διευκρινιστούν και τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία και Μάνη.
Ειδικότερα, έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών στην Αττική, με ειδικά κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να πραγματοποιούν αυτοψίες στους Δήμους Αχαρνών (Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες), Ωρωπού (Αφίδνες, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Δροσοπηγή), Κηφισιάς (Αδάμες), Διονύσου (Κρυονέρι) και Λοκρών (Μαλεσίνα).
Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε τη Δευτέρα (09/08) πως οι πρώτες ανάγκες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα καλυφθούν με υπεύθυνες δηλώσεις μέσα από το σύστημα προκαταβολών και όταν θα γίνει η καταγραφή για σπίτια και καλλιέργειες, θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση.
Οι αποζημιώσεις για πρώτες ανάγκες και για οικοσκευές εκταμιεύονται και θα φθάνουν από τα 600 μέχρι και τις 6.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, όπως δήλωσε ο ίδιος στην ΕΡΤ.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων, ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε πως θα υπάρξει παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκατάσταση κτιρίων.
Χαρακτηριστικά, προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων, θα υπάρξει επιχορήγηση επιχειρήσεων μέσα από το σύστημα προκαταβολών.
Οι Περιφέρειες θα κάνουν τις καταγραφές και προβλέπονται σημαντικά χρηματικά ποσά, ανάλογα με τις ζημιές που έχουν υποστεί.
Ακόμα, προβλέπονται αναστολή μήνες φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες για χρονικό διάστημα έξι μηνών και θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου, προβλέψεις για αναστολές σε εργαζόμενους και χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, καθώς και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
Επιπλέον, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως ενισχύεται η Πολιτική Προστασία με 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ, θα διατεθούν 224 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναδάσωση, καθώς και 110 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά