Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων: Τι θα γίνει με αποζημιώσεις, ποιες άλλες ενισχύσεις προβλέπονται

© Φωτογραφία : SOOCΕύβοια ημέρα 6η: Ο πύρινος εφιάλτης μέσα από 10 συγκλονιστικές φωτογραφίες
Εύβοια ημέρα 6η: Ο πύρινος εφιάλτης μέσα από 10 συγκλονιστικές φωτογραφίες - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.08.2021
Βρείτε μας
Τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις φωτιές παρουσίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Τη δέσμη μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ειδικότερα, πρόκειται τα μέτρα ανακούφισης αφορούν τόσο σε νοικοκυριά, όσο και επιχειρήσεις, αλλά και τους αγρότες που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές. Όπως επεσήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας, τα μέτρα «διαρκώς εμπλουτίζονται και ενισχύονται».
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δρομολογείται η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται στεγαστική συνδρομή για όσες κατοικίες έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές, αλλά και άμεση προκαταβολή τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις, ενώ για τους πληγέντες θα ισχύσουν φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακές αναστολές. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τριετή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους πυρόπληκτους.

Τα μέτρα για τα σπίτια: Στεγαστική συνδρομή και αποζημίωση οικοσκευών

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται η άμεση παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτιρίων και αποζημίωση οικοσκευών (80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% με άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου).
Όπως ανακοίνωσε, ο Χρήστος Σταϊκούρας, προβλέπεται η άμεση καταβολή των εξής ποσών:
Για τις κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 14.000 ως προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και 6.000 ευρώ ως αποζημίωση για την οικοσκευή.
Για κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες προβλέπονται 12.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 8.000 ως προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και και 4.000 ευρώ ως αποζημίωση για την οικοσκευή.
Για κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές, αλλά είναι κατοικήσιμες, 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
Πυρκαγιά στο Κρυονέρι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.08.2021
Ελλάδα
Πυρκαγιές: Στη φυλακή τρία άτομα που κατηγορούνται για εμπρησμούς στην Αττική
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κτίσματα και τα επιχειρηματικά ακίνητα, προβλέπονται τα παρακάτω:
Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη στεγαστική συνδρομή.
Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη στεγαστική συνδρομή.
Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη στεγαστική συνδρομή.
Σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της διαδικτυακής πύλης arogi.gov.gr, όπου οι πολίτες θα καταθέτουν, με υπεύθυνη δήλωση, για κάθε ακίνητο, την έκταση της ζημίας που έχει υποστεί.
Όπως είπε, η πλατφόρμα θα ανοίξει τις αμέσως επόμενες ημέρες, και η καταβολή της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων.
Εν τω μεταξύ, θα πραγματοποιείται η καταγραφή των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να προσδιοριστεί το τελικό ποσό της ζημίας, κατ'όπιν και της υποβολής του φακέλου από τους πληγέντες.
Το επιπλέον ποσό για στεγαστική συνδρομή θα καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση εξέτασης του φακέλου, ενώ σε περίπτωση που δεν υποβληθεί φάκελος ή προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημίας, η διαφορά θα λογιστεί ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.
Διάγγελμα Μητσοτάκη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.08.2021
Ελλάδα
Μητσοτάκης για φωτιές: Ζητώ συγγνώμη για τις αδυναμίες, ευθύνες θα αποδοθούν - Άμεσα οι αποζημιώσεις
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας, η στεγαστική συνδρομή αφορά σε ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτές έχουν δηλωθεί στην τελευταία περιουσιακή κατάσταση και η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή δεν πρέπει να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ.
Επίσης, οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες, αφορολόγητες και μη συμψηφιστέες με οφειλές προς το Δημόσιο.
Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που τις ιδιοχρησιμοποιούν δικαιούνται τόσο τη στεγαστική συνδρομή, όσο και την αποζημίωση για οικοσκευή.
Σε περίπτωση που η κατοικία έχει μακροχρόνια μίσθωση, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη στεγαστική συνδρομή και ο ένοικος την αποζημίωση για οικοσκευή.

Τα μέτρα για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις φωτιές

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πυρκαγιά, προβλέπεται άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:
8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.
Επίσης, προβλέπεται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημίες οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημία σε πολυετείς καλλιέργειες, ως εξής:
4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων.
2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων.
1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ και αναστολές φορολογικών, ασφαλιστικών, δανειακών υποχρεώσεων

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε και μια σειρά από πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης και ειδικότερα:
Οι πληγείσες επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων) απαλλάσσονται από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή (του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής).
Τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροκτήματα), που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023.
Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ μηνιαίως, για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων.
Αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων και διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Συγκεκριμένα, η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων θα ισχύει για έξι μήνες, ενώ 6μηνη θα είναι και η αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, όπως και η αναστολή δανειακών υποχρεώσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από τη φωτιά.
Επιχορήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποκατάσταση των Υποδομών.
Επιπρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των ανέργων ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας.
Ολοκληρωτικά κατεστραμμένο από τη φωτιά σπίτι χαρακτηρίστηκε… κίτρινο και όχι κόκκινο  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.08.2021
Ελλάδα
ΔΕΗ: Διαγράφει όλες τις οφειλές καταναλωτών τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν από τις φωτιές

Επιπλέον μέτρα στήριξης για δήμους της Εύβοιας

Σημειωτέον ότι τα μέτρα αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης ισχύουν για το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων στους πληττόμενους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Εύβοιας, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποστεί μεμονωμένα ζημίες από την πυρκαγιά.
Επιπλέον, ειδικά για το 2021, το σύνολο των ακινήτων που βρίσκονται σε αυτούς τους δύο Δήμους, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ.
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε αυτούς τους Δήμους μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι και για διάστημα 3 μηνών.
Πυροσβέστες και κάτοικοι προσπαθούν να ελέγξουν την πυρκαγιά έξω από το χωριό Γαλατσώνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.08.2021
Ελλάδα
Φωτιά στην Εύβοια: Οι φλόγες "τρώνε" το νησί για 8η μέρα - Επέστρεψαν στο Πευκί, "μάχη" στο Ασμήνι
Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συστήνεται ειδική επιτροπή οικονομικής ανασυγκρότησης ειδικά για την περιοχή της Εύβοιας που επλήγη σημαντικά από την πύρινη λαίλαπα, με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα όσα δήλωσε νωρίτερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είναι ευπρόσδεκοι σε όλες τις πρωτοβουλίες», συμπληρώνοντας ότι «κάθε θετική συμβολή, από όπου και εάν προέρχεται, είναι καλοδεχούμενη».

Ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση του φυσικού πλούτου

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε και σε μεσοπρόθεσμα μέτρα ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού πλούτου της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε τις παρακάτω μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες:
Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» που προβλέπει μεταξύ άλλων την προμήθεια ελικοπτέρων και αεροσκαφών πυρόσβεσης, την αγορά υπερσύγχρονων οχημάτων για το Πυροσβεστικό Σώμα και ειδικά μέσα περιπολίας, πλωτά μέσα διάσωσης και μεταφοράς ασθενών., πτυσσόμενες γέφυρες για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αλλά και εναέρια κέντρα διοίκησης και συντονισμού και προμήθεια σμηνών drones.
Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης και υλοποίηση Αντιπλημμυρικών Έργων που στοχεύει στην αποκατάσταση καμένων περιοχών αλλά και στην ποιοτική διαφοροποίηση των νέων αναδασωμένων εκτάσεων, με νέες ποικιλίες, ανθεκτικότερες στις θερινές πυρκαγιές.
Έκδοση πράσινου ομολόγου: Tο Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ξεκίνησε έρευνα για τη δημιουργία πλαισίου έκδοσης ελληνικών κρατικών χρεογράφων τα πιστωτικά έσοδα, των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για έργα, δράσεις και προγράμματα του Ελληνικού Δημοσίου με αποκλειστικό προσανατολισμό στην πράσινη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά