Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πώς οι πλημμύρες "έπνιξαν" τον διάδοχο της Μέρκελ: Η κλιματική αλλαγή… αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα

© SputnikΠλημμύρες στη Γερμανία
Πλημμύρες στη Γερμανία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.08.2021
Πριν από μερικούς μήνες, Γερμανοί αναλυτές έκαναν μια περίεργη πρόβλεψη: Υπέθεσαν ότι ενδεχόμενη εκτεταμένη ξηρασία τους καλοκαιρινούς μήνες θα απειλήσει την επανεκλογή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Θεωρητικά έπεσαν ολοκληρωτικά έξω, αφού το πρόβλημα που αντιμετώπισε η χώρα ήταν οι κατακλυσμιαίες πλημμύρες, που άφησαν πίσω τους σχεδόν 200 νεκρούς. Πρακτικά όμως έδειξαν να κατανοούν την ουσία του ζητήματος: Διέβλεψαν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπιση των συνεπειών τους από τους πολιτικούς μετατρέπονται σταδιακά σε κομβικό σημείο κάθε προεκλογικής αναμέτρησης στην Ευρώπη. Η Γερμανία, που προετοιμάζεται για τις κρίσιμες εκλογές του Σεπτεμβρίου, είναι η πρώτη χώρα που θα βιώσει το νέο αυτό σκηνικό, ύστερα από ένα καταστροφικό καλοκαίρι.
Τη στιγμή λοιπόν που ο διάδοχος της Μέρκελ στην ηγεσία του CDU, Άρμιν Λάσετ, κάλπαζε προς την καγκελαρία, οι πλημμύρες ήρθαν να του ανακόψουν τη φόρα. Σχεδόν 10 εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, η δημοτικότητά του υποχώρησε κατά οκτώ ποσοστιαίες πέφτοντας στο 20%. Ευτυχώς για αυτόν, οι Γερμανοί ψηφίζουν όχι για τον καγκελάριο αλλά για το πολιτικό κόμμα που εκπροσωπεί, γεγονός που σημαίνει ότι η παράταξή του εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά από 24% έως 28%.
Αντίθετα ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, Όλαφ Σολτς, είδε τις εκλογικές του δυνάμεις να αυξάνονται και αρκετοί αναλυτές θεωρούν πλέον εφικτό τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού που θα απαρτίζεται από το SPD, τους Πράσινους και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα. Ο βασικός λόγος για αυτή την ενδεχόμενη ανατροπή στις προβλέψεις είναι η στάση του Λάσετ στα δύο κρισιμότερα και αλληλένδετα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τους Γερμανούς ψηφοφόρους: Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, την οποία ο υποψήφιος του CDU φάνηκε να υποτιμά στα πρώτα της στάδια.
Το ενδιαφέρον (και για την Ελλάδα) είναι ότι το κυβερνών κόμμα χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, παρά το γεγονός ότι υποσχέθηκε ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα αποζημιώσεων και ανοικοδόμησης των πληγεισών περιοχών, το οποίο σύμφωνα με υπολογισμούς ενδέχεται να ξεπεράσει τα 55 δισεκατομμύρια ευρώ. Το βασικό πρόβλημα για τον Λάσετ είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν προέβλεψε έγκαιρα το μέγεθος της απειλής. Την ίδια στιγμή, ο εισαγγελέας της πόλης Κόμπλεντς διέταξε έρευνα για ανθρωποκτονία προκειμένου να διαπιστώσει εάν θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί δεκάδες θάνατοι στην περιοχή του. Καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις έπαιξαν όμως και οι δήμοι που βίωσαν την καταστροφή, οι οποίοι τώρα ασκούν πιέσεις για την τοποθέτηση ειδικού διαμεσολαβητή που θα εξασφαλίσει ότι οι κυβερνητικές υποσχέσεις δεν θα ξεχαστούν αμέσως μετά τις εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου.
H κατάσταση δεν διαφέρει πολύ στο γειτονικό Βέλγιο, που έζησε ανάλογες εικόνες καταστροφών. Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για τη λειτουργία και συντήρηση φραγμάτων και άλλων υποδομών κατατρύχουν τώρα την κεντρική κυβέρνηση και τοπικούς αξιωματούχους που είχαν αναγάγει τη λιτότητα σε μοναδικό διακύβευμα για τη χώρα.
Κλιματική αλλαγή και υπερθέρμανση του πλανήτη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.08.2021
Κόσμος
Ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου για την κλιματική αλλαγή - Έκθεση κόλαφος από τον ΟΗΕ

Ο νέος πόλεμος λέγεται κλιματική αλλαγή

Λένε ότι οι περισσότεροι από τους οκτώ καγκελάριους της Γερμανίας που κυβέρνησαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, είχαν περάσει δια πυρός και σιδήρου πριν αναλάβουν την εξουσία (ή τουλάχιστον αυτή την εικόνα κατάφεραν να μεταφέρουν στους ψηφοφόρους τους). Ο Αντενάουερ, που επέβλεψε την αποναζιστικοποίηση του γερμανικού κράτους, είχε φυλακιστεί και ο ίδιος στα χρόνια του Χίτλερ. Ο Βίλλυ Μπραντ, που επεδίωξε την προσέγγιση με την ΕΣΣΔ, είχε ζήσει εξόριστος στη Νορβηγία στα χρόνια του πολέμου, ενώ και ο Χέλμουτ Σμίτ, που αντιμετώπισε την οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’70, είχε στο βιογραφικό του αρκετές πολιτικές και οικονομικές περγαμηνές. Ασχέτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με το έργο τους, όλοι μπορούσαν να πείσουν την εκλογική τους βάση ότι είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι, στην κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπίσουν τις κρίσιμες καταστάσεις της εποχής τους.
Από τους σημερινούς υποψήφιους κανένας δεν φαίνεται να πείθει ότι είναι έτοιμος να διαχειριστεί τη νέα «πολεμική αναμέτρηση» που ονομάζεται κλιματική αλλαγή. Απόδειξη ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στο ερώτημα «ποιον από τους τρεις βασικούς υποψήφιους θεωρείτε καταλληλότερο να κυβερνήσει», το 45% των ερωτηθέντων απάντησε… «κανένας»!
Βροχόπτωση στην Αλεξανδρούπολη στις 25 Οκτωβρίου, 2017. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.08.2021
Η Αλεξανδρούπολη γίνεται λιμάνι των ΗΠΑ και οδηγείται σε οικονομική και πολιτική αιμορραγία
Τουλάχιστον η Άνγκελα Μέρκελ προλαβαίνει να αποχωρήσει από το πολιτικό σκηνικό, με τους δικούς της όρους, πριν γίνουν εμφανείς οι αδυναμίες της στο συγκεκριμένο θέμα. Παρά τη στροφή που πραγματοποίησε προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακόμη και η ίδια φαίνεται να αναγνωρίζει ότι δεν αφήνει τη χώρα της (στον βαθμό που της αναλογεί) και τον πλανήτη αρκετά προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής που έρχεται. Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι η δική της προσωπική αδυναμία, αλλά η φιλελεύθερη αντίληψή της για τον κόσμο.
Όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, η Μέρκελ –και για να είμαστε δίκαιοι όλοι οι δυτικοί ηγέτες– δεν έδειχναν να καταλαβαίνουν ότι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα χρειάζονται πλανητικές δράσεις και κυρίως αμφισβήτηση της λειτουργίας του κυρίαρχου οικονομικού συστήματος που προκαλεί ή/και γιγαντώνει αυτές τις κρίσεις.
Αν ήταν άνθρωπος, η Γερμανία της Μέρκελ θα ήταν ένας ευαίσθητος vegan που νομίζει ότι μπορεί να σώσει τον κόσμο επειδή... δεν τρώει κρέας και δεν χρησιμοποιεί πλαστικά καλαμάκια.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала