Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Μούχλα στο φαγητό: Πότε μπορούμε να την αφαιρέσουμε και να φάμε το υπόλοιπο χωρίς κίνδυνο

© Φωτογραφία : PixabayΜούχλα σε πορτοκάλι
Μούχλα σε πορτοκάλι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.08.2021
Βρείτε μας
Τι θα συμβεί αν βρείτε μούχλα στο φαγητό σας στο ψυγείο και αντί να το πετάξετε, απλά την αφαιρέσετε;
Η μούχλα είναι ένας μύκητας που οπτικά μοιάζει με γκρι, πράσινο ή άσπρο χνούδι και συνήθως εμφανίζεται στην επιφάνεια προϊόντων. Ωστόσο, μπορεί να εισέλθει βαθιά στο εσωτερικό τους, για αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί αν σκέφτεστε να καταναλώσετε φαγητό με μούχλα.
Ειδικοί αναφέρουν ότι η παρουσία των λεγόμενων μυκοτοξινών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δηλητηρίαση, ακόμα και αν αφαιρέσετε το σάπιο μέρος.
«Δεν είναι εύκολα ορατοί οι σπόροι όταν η μούχλα αναπτύσσεται στο φαγητό και μπορoύν να χωθούν μέσα σε αυτό» προειδοποιεί η αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων (FSIS).
H κατανάλωση φαγητού με μούχλα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμα και σε αναπνευστικά προβλήματα. Οι πιο επιθετικές μυκοτοξίνες, γνωστές και ως αφλατοξίνες, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αυτό το είδος μούχλας μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ άλλων στους ξηρούς καρπούς, τα σπαρτά, τα μήλα και το σέλερι.

Η «καλή» μούχλα

Ευτυχώς, υπάρχουν είδη μούχλας που δεν είναι βλαβερά για τον οργανισμό, όπως για παράδειγμα αυτά που χρησιμοποιούνται σε κάποια είδη τυριών (μπρι, ροκφόρ και καμαμπέρ).
Γενικά, η λευκή και η πράσινη μούχλα είναι λιγότερο επικίνδυνη από την καφετιά.
Τα σκληρά τυριά επίσης δεν είναι επιβλαβή: Είναι απλά απαραίτητο να αφαιρέσετε τα σημεία που έχουν μούχλα. Αυτό ισχύει για τα περισσότερα στεγνά φαγητά, τα αλλαντικά και τα σκληρά κρέατα. Το FSIS συνιστά να κόβετε τουλάχιστον μια ίντσα γύρω και κάτω από τη μούχλα για να σιγουρευτείτε ότι την αφαιρέσατε όλη.
Μουκορμυκητίαση - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.06.2021
"Μαύρη μούχλα": Τι είναι η μουκορμυκητίαση

Πώς να ξεφορτωθείτε τη μούχλα

Σπόροι μύκητα (μούχλας) μπορούν να συσσωρευτούν μέσα στο ψυγείο, γι’ αυτό συστήνεται να το καθαρίζετε συχνά. Προτείνεται ακόμη να αγοράζετε φαγητό που θα καταναλώσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αν βρείτε κάποιο χαλασμένο φαγητό, ελέγξτε το προσεκτικά από όλες τις μεριές.
Ένα άλλο καλό κόλπο είναι να απολυμαίνετε το ψυγείο με ένα πανί βουτηγμένο σε ξύδι ή σε μείγμα σόδας και νερού. Στη συνέχεια, πρέπει να το σκουπίσετε καλά για να στεγνώσει εντελώς, έτσι ώστε να μην αναπτυχθούν ξανά μύκητες.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά