Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Χάος στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ: Τι έφταιξε και πώς φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο;

© AFP 2021Οι Ταλιμπάν
Οι Ταλιμπάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.08.2021
Βρείτε μας
Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή, την Τουρκία αλλά και την Ευρώπη μετά την ανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν;
Στο τελικό στάδιο της πλήρους ανακατάληψης της εξουσίας στο Αφγανιστάν βρίσκονται οι Ταλιμπάν, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρακολουθούν τις εξελίξεις παθητικά και τους δυτικούς διπλωμάτες να εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλο την Καμπούλ, στο αεροδρόμιο της οποίας εκτυλίσσονται σκηνές χάους, με διαρροές (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι λέξεις) να κάνουν λόγο ακόμη και για νεκρούς.
Το χάος ξεκίνησε μετά και την οριστική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, έχοντας αποτύχει να αφήσουν πίσω τους ισχυρό τον αφγανικό στρατό, που εκπαίδευαν επί 20ετία.
«Οι Αμερικανοί θεώρησαν ότι ο αφγανικός στρατός και η αστυνομία, που είχαν οι ίδιοι εκπαιδεύσει και εξοπλίσει, θα μπορούσαν για ένα ικανό τουλάχιστον χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσουν στρατιωτικά τους Ταλιμπάν*. Σε αυτό οι εκτιμήσεις τους διαψεύστηκαν», παραδέχεται ο πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος Θόδωρος Τσίκας. «Επίσης, δεν έγινε δυνατόν την τελευταία 20ετία -και λόγω εσωτερικών προβλημάτων στο Αφγανιστάν- να διαμορφωθεί ένα σταθερό και αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα στην χώρα και να οικοδομηθούν αξιόπιστοι δημοκρατικοί θεσμοί στο κράτος και στην κοινωνία. Αυτοί οι δύο παράγοντες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις σημερινές εξελίξεις».
Καμπούλ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.08.2021
Κόσμος
Οι ΗΠΑ έχασαν το Αφγανιστάν ή την Κεντρική Ασία;
Τι έφταιξε, επομένως, και φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο; Η διαπραγμάτευση των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ, χωρίς τη συμμετοχή της νόμιμης αφγανικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ο διεθνολόγος. «Αυτό που "πληρώνουμε" σήμερα», εξηγεί ο ειδικός, «είναι η απρονοησία, ο εθνικισμός και ο απομονωτισμός του τέως Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ιδιαιτέρως της υπερ-συντηρητικής πτέρυγάς του. Για να εκπληρώσουν το εθνικιστικό σύνθημα "Πρώτα η Αμερική", που στην πράξη σήμαινε "ΜΟΝΟ η Αμερική" και για να διασφαλίσουν τα νώτα τους σε μια γρήγορη αποχώρηση από το Αφγανιστάν, άρχισαν διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ. Οι διαπραγματεύσεις αυτές έγιναν χωρίς συμμετοχή της νόμιμης αφγανικής κυβέρνησης», συνεχίζει ο διεθνολόγος.
«Η κυβέρνηση Τραμπ θεώρησε ότι έκανε συμφωνία με τους Ταλιμπάν, και ανήγγειλε αποχώρηση, αρχίζοντας μάλιστα να μειώνει τα στρατεύματα που διατηρούσε στη χώρα. Η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ ήταν σύμφωνη με την αποχώρηση αυτή, γεγονός που ώθησε και τον νέο πρόεδρο Μπάιντεν να μην την ακυρώσει», εκτιμά ο κ. Τσίκας.

«Ηττημένο» Ιράν- «Κερδισμένο» Πακιστάν

Τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα; Οι Ταλιμπάν θα κατορθώσουν να εμπεδώσουν την εξουσία τους και θα την επεκτείνουν ακόμη και στα γειτονικά κράτη; «Όχι. Παρότι οι Ταλιμπάν κατέλαβαν εύκολα την κεντρική εξουσία θα δυσκολευτούν να την εμπεδώσουν στο σύνολο της χώρας», απαντά ο πολιτικός επιστήμονας. «Θα πρέπει να διαπραγματευθούν ανάμεσα στις διάφορες φράξιες τους και κυρίως με ηγέτες επιμέρους εθνικών ομάδων, μειονοτήτων, φυλών και περιοχών, ώστε να αποκτήσουν μια στοιχειώδη εσωτερική νομιμοποίηση».
Ρωσικό ΥΠΕΞ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.08.2021
Κόσμος
Μόσχα: Η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν προέρχεται από την αποτυχία των ΗΠΑ στη χώρα
Ο αναλυτής προβλέπει ότι ούτε θα επιδιώξουν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να έχουν αντιπαράθεση με τη διεθνή κοινότητα, ενώ θα αποφύγουν κυρώσεις και μελλοντικές επιθέσεις: «Σε αυτό αποβλέπουν οι διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιτεθούν σε ξένες αποστολές, ότι δεν θα εμποδιστούν να αποχωρήσουν από τη χώρα όσοι Αφγανοί πολίτες το επιθυμούν, και ότι θα εφαρμοστεί μια "ήπια" εκδοχή του ισλαμικού νόμου (όπως αυτοί τον αντιλαμβάνονται), κυρίως όσον αφορά στις γυναίκες και στα κορίτσια στον χώρο της εκπαίδευσης, της εργασίας κ.λπ.», διευκρινίζει.
Περαιτέρω, οι Ταλιμπάν θα προσπαθήσουν, εκτιμά ο συνομιλητής μας, να διατηρήσουν εμπορικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, «ώστε να μην διακοπεί ο εφοδιασμός σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα προϊόντα».
Οι διεθνείς ωστόσο επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, συνεχίζει. «Ήδη η Ρωσία και η Τουρκία ανακοίνωσαν ότι δεν θα κλείσουν τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ. Η Τουρκία θα θελήσει να παίξει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στη Δύση και το νέο αφγανικό καθεστώς. Ρωσία και Κίνα μπορεί να βλέπουν θετικά ότι ο ανταγωνιστής τους, οι ΗΠΑ, αποχωρεί από ένα κοντινό πεδίο τους, φοβούνται όμως την επέκταση του ισλαμικού φονταμενταλισμού στο εσωτερικό τους, όπου διαβιούν μουσουλμανικοί πληθυσμοί. Ειδικά η Ρωσία ενδιαφέρεται και για τη σταθερότητα γειτονικών προς το Αφγανιστάν (πρώην σοβιετικών) χωρών της Κεντρικής Ασίας, όπως το συμμαχικό της Τατζικιστάν στο οποίο διατηρεί ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις», επισημαίνει ο διεθνολόγος.
Το Ιράν, η γειτονική σιιτική χώρα απ’ όπου τα νέα καραβάνια των αμάχων Αφγανών προσφύγων χρησιμοποιούν ως πέρασμα για την Τουρκία, «είναι χαμένο, καθώς ως ηγετική δύναμη των Σιιτών Μουσουλμάνων βλέπει δίπλα του να κερδίζει μια φανατική δύναμη του ανταγωνιστικού Σουνιτικού Ισλάμ. Το Ιράν ανησυχεί και για την τύχη της μειονότητας των επίσης Σιιτών Χαζάρων του Αφγανιστάν , που είναι αντίπαλοι των Ταλιμπάν. Αυτή η εξέλιξη πιθανόν να διευκολύνει την προσέγγισή του με τις μέχρι τώρα εχθρικές ΗΠΑ», τονίζει ο κ. Τσίκας.
Οι Ταλιμπάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.08.2021
Κόσμος
Αλλαγή σελίδας στο Αφγανιστάν - Η εξουσία πέρασε στα χέρια των Ταλιμπάν
Το Πακιστάν, από την άλλη, σύμφωνα με τον διεθνολόγο, «είναι κερδισμένο καθώς είναι γνωστοί οι δεσμοί των Μυστικών Υπηρεσιών του με τους Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν φυλετικά προέρχονται από την πλειοψηφούσα στο Αφγανιστάν εθνοτική ομάδα των Παστούν, οι οποίοι επίσης κατοικούν και στο βόρειο Πακιστάν, που συνορεύει με το Αφγανιστάν. Η δε Ινδία ανησυχεί τόσο επειδή βλέπει να ενισχύεται το εχθρικό Πακιστάν, όσο και λόγω της μουσουλμανικής μειονότητας στο εσωτερικό της».

Πιθανώς προσφυγικό κύμα σαν της Συρίας

Με ανησυχία και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρακολουθούν άπραγοι ωστόσο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν με τους χιλιάδες πρόσφυγες να φτάνουν ήδη στην Τουρκία. «Είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύ μεγάλο το προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν», προβλέπει ο κ. Τσίκας. «Ειδικά μάλιστα αν η κατάσταση εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο, ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι ο όγκος του μπορεί να φτάσει αυτόν από τη Συρία».
Ποιος θα επηρεαστεί; «Οι πρώτες χώρες που θα επηρεαστούν -αν δεν έχουν ήδη- θα είναι το Ιράν και η Τουρκία. Αλλά αν αυτό διογκωθεί, σίγουρα θα επηρεαστεί και η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», προειδοποιεί ο ειδικός.
Αφγανιστάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.07.2021
Κόσμος
Αποχώρηση ΗΠΑ από το Αφγανιστάν: "20 χρόνια πόλεμος για το τίποτα - Αναβιώνουν προσφυγικό και ISIS"
«Επειδή προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη αυτοί οι πληθυσμοί δεν θα μπορούν να χαρακτηριστούν "μετανάστες", αλλά θα τυγχάνουν προσφυγικής ιδιότητας», προσθέτει. «Το ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευαισθησία και με σχεδιασμό. Δεν αρκεί να το τείχος που έχτισε η Τουρκία στα σύνορα με το Ιράν, για να "αντιμετωπίσει" το ζήτημα. Ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να αιφνιδιαστεί όπως με τη Συρία. Και θα πρέπει να αποφασίσει μια ισορροπημένη κατανομή τους ανάμεσα στις χώρες - μέλη της. Να συμπεριλάβει στην προσπάθεια αυτή και χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς κ.λπ. Και φυσικά να ενισχύσει τις χώρες "πρώτης γραμμής" που είναι κοντά στο Αφγανιστάν», καταλήγει ο διεθνολόγος.
* Σημείωση: Οι Ταλιμπάν έχoυν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση και έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά