Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι ΗΠΑ οδήγησαν το Αφγανιστάν στον δημοκρατικό… μεσαίωνα!

© Sputnik / Stringer / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΑφγανιστάν
Αφγανιστάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.08.2021
Βρείτε μας
Εικόνες απείρου… δημοκρατικού χάους στο Αφγανιστάν! Χρειάστηκε μια 20ετία, σπατάλη τρισεκατομμυρίων δολαρίων και 200 χιλιάδες νεκροί ώστε οι ΗΠΑ να επιδιώκουν τώρα να ελέγξουν για λίγο ακόμα το αεροδρόμιο της Καμπούλ φεύγοντας… νύχτα από εκεί! Η ανεύθυνη, αστήρικτη και εγκληματική αυτοπεποίθησή τους γυρίζει το Αφγανιστάν στον μεσαίωνα!
Tα λεγόμενα διεθνή ΜΜΕ στέλνουν εικόνες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, χωρίς καμία υπόδειξη των υπευθύνων αυτού του εγκλήματος!
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, "απορεί" πώς εξαφανίστηκε ο κυβερνητικός στρατός εν μία νυκτί;
Τους εκπαιδεύσαμε, τους οπλίσαμε, τους βοηθήσαμε ώστε να κρατήσουν τον έλεγχο της χώρας, αλλά… χάθηκαν!
Είναι η αμερικανική αφέλεια, η υπερβολική αυταρέσκεια, ή μια προσπάθεια να "δουλεύουν" όλο τον κόσμο;
Στα τέλη Ιουνίου ο Πρόεδρος Μπάιντεν αφού μας "έπειθε" με περισσή βεβαιότητα ότι "ο στόχος επετεύχθη" και οι Αμερικανοί αποχωρούν από το Αφγανιστάν, ήταν πολλοί, απαισιόδοξοι, αναλυτές που εκτιμούσαν ότι το καθεστώς -ανδρείκελο- των ΗΠΑ δεν θα αντέξει πάνω από ένα εξάμηνο χωρίς στήριξη… Στην Ουάσιγκτον διαβεβαίωναν ότι η στήριξη είναι δεδομένη και το Αφγανιστάν θα συνεχίσει μόνο του τον… δημοκρατικό δρόμο ανάπτυξης. Άφηναν να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις τους με τους εκπροσώπους του κινήματος Ταλιμπάν*, στο Κατάρ, προσδίδουν αισιοδοξία για το μέλλον…
Αυτά και διάφορα βαθυστόχαστα ευτράπελα διέδιδαν "πείθοντας" τον εαυτό τους ότι έτσι θα γίνει «επειδή έτσι θέλουμε εμείς να γίνει…»!

Το αεροδρόμιο της φυγής!

Μέχρι τις 14 Αυγούστου τα ένοπλα τμήματα του κινήματος Ταλιμπάν, οργάνωσης που χαρακτηρίζεται "τρομοκρατική" στη Ρωσία, είχαν πάρει τον έλεγχο όλων των συνοριακών διαδρομών με τις όμορες χώρες και στις 15 Αυγούστου μπήκαν στην πρωτεύουσα, Καμπούλ! Και εδώ είναι η πεμπτουσία της αμερικανικής χοντροκοπιάς και της άρνησης γνώσης των δεδομένων κάθε χώρας στην οποία επεμβαίνουν… Δεν θέλουν να κατανοήσουν ότι όλοι εκείνοι που εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ, στρατός, αστυνομία, πολιτοφυλακή κ.ά. εκπαιδεύτηκαν με τέτοιο τρόπο που να λειτουργούν μόνο με την παρουσία του… αφεντικού! Όταν τον βλέπουν να αποχωρεί, το σχέδιο… καταρρέει!
Στα κεφάλια των Αμερικανών ινστρούκτορων λειτουργούσε το… μπίζνες πλάνο που έλεγε ότι οι Αφγανοί θα κρατήσουν μόνοι τους μετά την αποχώρηση των πατρώνων! Έτσι λογικά ήρθε η κατάληψη ολόκληρης της χώρας από τους Ταλιμπάν, όχι με βάση το… απαισιόδοξο σενάριο των έξι μηνών, αλλά μέσα σε έναν μήνα!!! Η πλειοψηφία τοπικών αρχών και Αφγανών πολιτών που έχουν κουραστεί από τον συνεχή πόλεμο, αποδέχτηκαν τους Ταλιμπάν, αν όχι ως απελευθερωτές, τουλάχιστον ως δύναμη που θα σταματήσει τον πόλεμο… Την εκτίμηση αυτή δίνει και ο Ρώσος μπλόγκερ Ιλιά Βαρλάμοφ, που ήταν εκεί τις τελευταίες εβδομάδες και κατέγραφε άγνωστες πτυχές της χώρας… «Η κατάσταση εξελίχθηκε ραγδαία, κανείς στην Καμπούλ δεν το περίμενε. Αυτό δείχνει και η νευρική αντίδραση των ξένων πρεσβειών… Οι περισσότεροι κάτοικοι θέλουν ειρήνη και θεωρούν ότι αυτοί που επί 20 χρόνια αντιστάθηκαν στους ξένους, μπορούν να τη φέρουν…».
Καμπούλ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.08.2021
Κόσμος
Οι ΗΠΑ έχασαν το Αφγανιστάν ή την Κεντρική Ασία;
Σε μια νύχτα πρεσβείες δυτικών χωρών, συμμάχων των ΗΠΑ, έχασαν τον ύπνο τους και οι κυβερνήσεις τους κίνησαν γη και ουρανό για να βγάλουν από εκεί διπλωμάτες, στρατιωτικούς και πράκτορες, σώους και αβλαβείς! Και εμάς θέλουν να μας βάλουν να… αγωνιούμε για την τύχη εκείνων που ηρωικά πάνε να ξεφύγουν από την οργή των εξτρεμιστών Ταλιμπάν. Εκείνων για τον αφανισμό των οποίων μας έπειθαν ότι οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο του 2001!
Οι Αμερικανοί κομάντος μαζί με Βρετανούς και Τούρκους ελέγχουν τον χώρο του αεροδρομίου. Όμως, αλίμονο! Εκεί έχουν συρρεύσει χιλιάδες Αφγανοί, ως τώρα συνεργάτες των δυτικών που με νύχια και με δόντια επιχειρούν να γαντζωθούν από τα αεροπλάνα και ελικόπτερα απομάκρυνσης των δυτικών!
Καταγράφηκαν σκηνές όπου τουλάχιστον δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν γιατί είχαν καταφέρει να χωθούν στο… σασί αεροσκάφους που απογειωνόταν! Αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν στον αεροδιάδρομο που έχει καταληφθεί από ανθρώπους!!!

Η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας…

Πάντως, ο δοτός Πρόεδρος Ασράφ Γκάνι, είναι από τους λίγους που ήδη διέφυγε στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν «μαζί με τη σύζυγό του και μια βαλίτσα δολάρια» μεταδίδει ρωσικό τηλεκανάλι!
Οι Ταλιμπάν απαιτούν μεταβατική κυβέρνηση που θα τους παραδώσει την εξουσία! Στην Ουάσινγκτον, ως συνήθως, επιχειρούν να δείξουν ότι ελέγχουν ακόμα την κατάσταση. Ωστόσο, παρατηρητές στη Μόσχα εξηγούν πως ενώ η ρωσική πρεσβεία λειτουργεί σχετικά κανονικά απομακρύνοντας μόνο όσους υπαλλήλους πάνε πίσω με άδειες, στην αμερικανική δόθηκε εντολή να καταστραφούν όλα τα αρχεία που υπάρχουν και να υπάρχει ετοιμότητα άμεσης απομάκρυνσης των διπλωματών μόλις κριθεί αναγκαίο…
Οι Ρώσοι, σύμφωνα με τον ειδικό εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Ζαμίρ Καμπούλοφ, κατανόησαν από νωρίς ότι οι Ταλιμπάν θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και είχαν συνεχή, άτυπο διάλογο μαζί τους. Έτσι υπάρχει, κατά τον Καμπούλοφ, ένα επίπεδο εγγυήσεων από τους ηγέτες τους προς τη ρωσική διπλωματική αποστολή εκεί.
Το καμπ προσφύγων στη Μόρια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.08.2021
Ελλάδα
Διεθνολόγος για Αφγανιστάν: Η Δύση τα έκανε μαντάρα - Θα έχουμε μεγάλες μεταναστευτικές ροές
Και, εν πάση περιπτώσει, η Μόσχα έχει πάντα ένα δεύτερο σχέδιο αναφορικά με το Αφγανιστάν και εφόσον οι εξελίξεις τείνουν να ξεπεράσουν τα όρια της χώρας και να υπεισέλθουν στο έδαφος γειτονικών χωρών, στρατιωτικών συμμάχων της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία. Ο Πρόεδρος Πούτιν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες των χωρών εκεί. Του Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν…
Όταν μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν περί αποχώρησης από το Αφγανιστάν κάποιοι "παραξενεύτηκαν" με την έκφραση ανησυχίας του ΥΠΕΞ Λαβρόφ για την ανακοίνωση αυτή, τώρα παρατηρώντας τις εικόνες από την Καμπούλ, γίνεται κατανοητό τι φοβόταν η Μόσχα! Οι Αμερικανοί αποχωρώντας αδιαφορούσαν για το χάος που θα επέλθει, άλλωστε κείτονται μακριά! Επιχείρησαν να φορτώσουν το βάρος της κατάστασης στις όμορες χώρες, στα νότια σύνορα της Ρωσίας! Ο γκανγκστερισμός τους δεν έχει όρια…
Η Μόσχα δεν θα βιαστεί να αναγνωρίσει μια νέα ηγεσία στην Καμπούλ. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιμέρους συμφωνίες και τη συμπεριφορά των ηγετών των Ταλιμπάν! Οι ίδιοι έχουν ανάγκη από ξένη οικονομική βοήθεια, αν και στρατιωτικά σε πρώτη φάση πήραν υπό τον έλεγχό τους τεράστιες ποσότητες οπλικών συστημάτων, ελικοπτέρων, και πυρομαχικών που άφησαν πίσω τους οι… εκδημοκρατιστές!
Πολλά θα εξελιχθούν στο άμεσο διάστημα. Ωστόσο, ένα πρώτο ασφαλές συμπέρασμα που καταγράφεται είναι: οι ΗΠΑ υπέστησαν παταγώδη στρατιωτικοπολιτική ήττα στο Αφγανιστάν!
Η νίκη του ακραίου ισλαμιστικού κινήματος Ταλιμπάν, με ευθύνη των Αμερικανών και των συμμάχων τους, πισωγυρίζει το Αφγανιστάν στον μεσαίωνα!

ΕΣΣΔ-ΗΠΑ, βίοι παράλληλοι στο Αφγανιστάν; Θα βόλευε να είναι έτσι!

Για όσους μπουν στον πειρασμό να μιλήσουν για παράλληλες πορείες σοβιετικών και Αμερικανών στο Αφγανιστάν, καλό θα ήταν να μελετήσουν τη δεκαετή παραμονή (και όχι εισβολή), εκεί των σοβιετικών. Τη δουλειά δημιουργίας υποδομών στη χώρα, εργοστασίων, υδροηλεκτρικών σταθμών, του συστήματος εκπαίδευσης-επιμόρφωσης, τις σπουδές εκατοντάδων Αφγανών σε σοβιετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολλά άλλα… Και την αποχώρηση με ψηλά το κεφάλι και τα χειροκροτήματα χιλιάδων Αφγανών! Ακόμα και πολλών ενόπλων του κινήματος των μουτζαχεντίν, αντιπάλων τότε των σοβιετικών…
Οι Ταλιμπάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.08.2021
Κόσμος
Χάος στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ: Τι έφταιξε και πώς φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο;
Και ένα μάθημα: Για όλους όσοι έχουν μονομερώς γαντζωθεί στο άρμα των πάλαι ποτέ μονοκρατόρων, ας μελετήσουν τις σκηνές από το αεροδρόμιο της Καμπούλ… Δεν θα προκάνουν όλοι να φύγουν, ποτέ δεν προλαβαίνουν, σε καμία χώρα από όπου αποχωρούν οι επικυρίαρχοι!
* Σημείωση: Οι Ταλιμπάν έχoυν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση και έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά