Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Σήμερα στον ''αέρα'' το arogi.gov.gr - Μητσοτάκης: Να ξανασκεφτούμε πώς θέλουμε τη βόρεια Εύβοια

© Φωτογραφία : SOOC/Menelaos MyrillasΣυνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου στο Μέγαρο Μαξίμου
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου στο Μέγαρο Μαξίμου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.08.2021
Βρείτε μας
Πρεμιέρα θα κάνει αργότερα σήμερα το arogi.gov.gr, όπως είπε Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Σταύρο Μπένο.
Το arogi.gov.gr θα κάνει πρεμιέρα σήμερα, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που συναντήθηκε με τον Σταύρο Μπένο, επικεφαλής της ειδικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της βόρειας Εύβοιας.
Όπως είπε, η κυβερνητική πλατφόρμα θα είναι στον «αέρα» σήμερα και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν με μια απλή αίτηση να εξασφαλίσουν τους προβλεπόμενους πόρους.
Τόνισε ακόμη πως οι πρώτες εκταμιεύσεις για τους πυρόπληκτους θα ξεκινήσουν εντός επόμενων ημερών, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες.
Φωτιά στα Βίλια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.08.2021
Ελλάδα
Κόλαση στα Βίλια: Σε πύρινο κλοιό ο οικισμός – Άμεση απειλή για τα σπίτια
Η Εύβοια βίωσε την μεγαλύτερη καταστροφή όλων των εποχών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από μία και μόνο πυρκαγιά με τον κ. Μητσοτάκη να κάνει λόγο για μεγάλη οικολογική καταστροφή, η οποία ωστόσο δίνει την ευκαιρία «να ξανασκεφτούμε πώς θέλουμε να δούμε τη βόρεια Εύβοια, όχι σε έξι μήνες ή σε ένα χρόνο, αλλά σε βάθος χρόνου».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι, καθώς η πυρκαγιά στην Εύβοια επηρέασε "όλο το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής", αποφασίστηκε όλες οι επιχειρήσεις του νησιού να απαλλαχθούν από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής.
«Άρα, όλες οι επιχειρήσεις της βόρειας Εύβοιας -ασχέτως αν έχουν πληγεί ή όχι- ουσιαστικά δεν θα επιστρέψουν στο κράτος ούτε ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία είχαν λάβει. Είναι και αυτή μια έμμεση αλλά πιστεύω ουσιαστική στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής».
Παράλληλα, ανέφερε πως η κυβέρνησή του προχώρησε σε άμεσες ενέργειες για πυρόπληκτους και τις πληγείσες από τις φλόγες περιοχές.
Παρουσιάζοντας τον Σταύρο Μπένο, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση των πληγέντων να γίνει με «ολιστική προσέγγιση» και μίλησε για συναινετική διαδικασία, στην οποία θα συμμετάσχουν τα συναρμόδια υπουργεία, οι τοπικοί φορείς και η περιφέρεια.
Κάλεσε τους τοπικούς φορείς να εισφέρουν τις θέσεις τους, λέγοντας ότι μπορούν να συνεισφέρουν με τη γνώση του τόπου τους στην προσπάθεια.

«Ταυτόχρονα σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει τον πρώτο λόγο προχωράμε στα άμεσα έργα απομάκρυνσης των καμένων δέντρων και κατασκευής των έργων υποδομής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τη συγκράτηση των εδαφών. Αφενός για να αποτρέψουμε πλημμυρικά φαινόμενα, αφετέρου για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι η αναδάσωση θα γίνει με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους. Όμως το έργο μας δεν σταματά μόνο εδώ. Και ο σκοπός για τον οποίο ζήτησα από τον Σταύρο Μπένο να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας είναι ακριβώς διότι πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα την επόμενη ημέρα της βόρειας Εύβοιας με μια ολιστική προσέγγιση, αξιοποιώντας τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος αλλά και σκεπτόμενοι έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο και αυτό ακριβώς προσδοκώ από την δουλειά την οποία θα κάνει ο Σταύρος» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις

Με βάση το πόρισμα των ελέγχων από τα κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών, οι πολίτες που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές των τελευταίων ημερών θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, για να λάβουν την προκαταβολή που δικαιούνται στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής, αλλά και αποζημίωση για οικοσυσκευές.
Ειδικότερα, για κατοικίες η άμεση ενίσχυση ανέρχεται σε έως 20.000 ευρώ για κατοικία και έως 22.000 ευρώ για επιχειρήσεις.
Στην πλατφόρμα e-dorees.gov.gr, με βάση την καταγραφή των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων φυσικά και νομικά πρόσωπα οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα, με τα στοιχεία του TAXISnet, να δηλώσουν την προσφορά τους σε χρήματα ή σε είδος.
Στην πλατφόρμα, επίσης, θα διατίθεται ο ειδικός Λογαριασμός Κρατικής Αρωγής για την κατάθεση δωρεών που έχει ανοίξει το Υπουργείο Οικονομικών.
Καμένα παντού στη Βαρυμπόμπη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.08.2021
Ελλάδα
Φωτιές: Τι διευκρινίζει η ΔΕΗ για τη διαγραφή οφειλών σε περίπτωση ολικής καταστροφής περιουσίας

Αποζημιώσεις πυρόπληκτων: Εντός του μήνα οι πρώτες πληρωμές

Εντός του Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες πληρωμές για τους πληγέντες από τις τελευταίες καταστροφικές φωτιές, όπως είπε ο Θ. Σκυλακάκης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, η πλατφόρμα arogi.gov.gr - για τις δηλώσεις των πυρόπληκτων - ανοίγει προσεχώς, ενώ σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν και οι πληρωμές.
Αναζωπύρωση στα Βίλια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.08.2021
Ελλάδα
Βίλια: SOS από τον δήμαρχο - ''Στα 30 μέτρα από τα σπίτια οι φλόγες, στείλτε εναέρια μέσα''
Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό πως η κυβέρνηση δρομολογεί «πρώτη αρωγή πολύ νωρίς».
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η άμεση προκαταβολή κυμαίνεται από 5.000 ως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τη φθορά με έχουν υποστεί οι κατοικίες.
Η πληρωμή, όπως ανέφερε, θα γίνει σε δύο φάσεις:
Η πρώτη προβλέπει την παροχή προκαταβολής, με την υποβολή αίτησης από τους πυρόπληκτους.
Η δεύτερη φάση, με την καταβολή του υπόλοιπου ποσού στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί, αφού ολοκληρωθεί η επίσημη καταγραφή των ζημιών.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά