Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Αλλάζει η πλατεία Αριστοτέλους: Φοίνικες, μανόλιες και ένας "καθρέφτης" - Αισιοδοξία και αντιδράσεις

© Δήμος ΘεσσαλονίκηςΦοίνικες στην πλατεία Αριστοτέλους- Πρώτο βραβείο διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης
Φοίνικες στην πλατεία Αριστοτέλους- Πρώτο βραβείο διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.08.2021
Βρείτε μας
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλώντας στο Sputnik για τη νέα πλατεία Αριστοτέλους όπως αυτή αποτυπώνεται στο πρώτο βραβείο του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, λέει ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο, η πλατεία θα "αντανακλά τις φιλοδοξίες και την αισιοδοξία για το μέλλον".
Αναμφίβολα η πιο εμβληματική πλατεία στη Θεσσαλονίκη είναι η πλατεία Αριστοτέλους. Το αρχιτεκτονικό αριστούργημα του Γάλλου Ερνέστ Εμπράρ (1875- 1933) αναμένεται να αναβαθμιστεί όπως επισημαίνει η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης μέσα από το αποτέλεσμα τους διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και πλέον αναμένεται να προχωρήσει η μελέτη του έργου και η δημοπράτησή του.
Ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα ολοκληρώθηκε και ομόφωνα η κριτική επιτροπή έδωσε το πρώτο βραβείο στην πρόταση των αρχιτεκτόνων μηχανικών Αριάδνης Βοζάνη και Παρασκευής Φανού.
Ο Σάκης Αρναούτογλου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.08.2021
Ελλάδα
Σάκης Αρναούτογλου για ανάπλαση Αριστοτέλους: "Η Θεσσαλονίκη δεν είναι Κάιρο, διαφεύγει σε κάποιους"
Η διοίκηση του Δήμου επισημαίνει ότι με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ανοίγει ο δρόμος για μια από τις «πλέον εμβληματικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για τη Θεσσαλονίκη» ενώ υπάρχει εξασφαλισμένο κονδύλιο 1.000.000 ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω του Υπουργείου Τουρισμού προκειμένου να ακολουθηθούν τα επόμενα βήματα δηλαδή η υλοποίηση της μελέτης που θα στηριχτεί στην πρόταση που απέσπασε το πρώτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και η προκήρυξη του έργου.
© Δήμος ΘεσσαλονίκηςΠλατεία Αριστοτέλους καθρέφτης
Πλατεία Αριστοτέλους καθρέφτης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.08.2021
Πλατεία Αριστοτέλους καθρέφτης
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που παρουσιάζονται στη βραβευθείσα πρόταση είναι οι φοίνικες (από την πλευρά της οδού Εγνατίας) αλλά και νέα δομικά υλικά που θα δημιουργούν την εικόνα ενός καθρέπτη (από την πλευρά της Λεωφ. Νίκης).
«Παράλληλα, επιμέρους ενότητες–δωμάτια δημιουργούν τοπικές διαφοροποιήσεις στον υπόλοιπο άξονα, οι οποίες συσχετίζονται με τα επιμέρους χαρακτηριστικά της περιβάλλουσας περιοχής. Είναι: 1. Το δωμάτιο του νερού – Εφήμερη αγορά (Βατικιώτου – Ερμού). 2. Το δωμάτιο με τις Μανόλιες (Ερμού – Βασιλέως Ηρακλείου). 3. Το δωμάτιο του χρόνου – Εφήμερη γλυπταποθήκη (Βασιλέως Ηρακλείου – Τσιμισκή). Το τμήμα αυτό ενσωματώνει το διατηρητέο ρολόι επί της Τσιμισκή, που ανασχεδιάζεται. 4. Το κατώφλι της πλατείας Αριστοτέλους (Τσιμισκή – Μητροπόλεως)» αναφέρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σε δήλωση του στο Sputnik τόνισε ότι με τον διεθνή αρχιτεκτονικό σχεδιασμό η πλατεία Αριστοτέλους θα ανανεωθεί και ουσιαστικά θα ξανασυστηθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.
«Μια από τις πιο όμορφες και γνωστές πλατείες της Ευρώπης και της Μεσογείου αλλάζει, ανανεώνεται και αναβαθμίζεται. Η Θεσσαλονίκη μέσα από τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε προχωρά και ξανασυστήνεται στον κόσμο. Κάτοικοι, επισκέπτες, δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν έναν νέο δημόσιο χώρο -με νέα αισθητική, νέα υλικά, νέες προσεγγίσεις, νέο αστικό εξοπλισμό και περισσότερο πράσινο- που σέβεται το αρχικό σχέδιο του Εμπράρ και τα ιστορικά χαρακτηριστικά της πόλης. Ήταν μια βασική προεκλογική και προγραμματική μας δέσμευση που βήμα - βήμα υλοποιείται. Για τη Θεσσαλονίκη η Αριστοτέλους είναι η καρδιά της πόλης, η βιτρίνα - μας αξίζει και της αξίζει μια νέα εικόνα. Εικόνα που αντανακλά τις φιλοδοξίες και την αισιοδοξία για το μέλλον» είπε ο κ. Ζέρβας.
© Δήμος ΘεσσαλονίκηςΤο δωμάτιο με τις μανόλιες- πλατεία Αριστοτέλους
Το δωμάτιο με τις μανόλιες- πλατεία Αριστοτέλους - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.08.2021
Το δωμάτιο με τις μανόλιες- πλατεία Αριστοτέλους

«Η πρόταση δεν έχει καμία σχέση με τον χαρακτήρα και την ιστορία της πόλης»

Η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Έλλη Χρυσίδου μιλώντας για το θέμα στο Sputnik ανέφερε ότι παρότι το αποτέλεσμα των φωτορεαλιστικών απεικονίσεων δείχνει εντυπωσιακό, η αρχιτεκτονική πρόταση δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη πλατεία.
«Από όσο μπορούμε να δούμε από τις φωτογραφίες (σ.σ. φωτορεαλιστικά) αυτό που αισθάνομαι είναι μια πλατεία που έτσι όπως θα σχεδιαστεί δεν θα έχει καμία σχέση με όλο τον χαρακτήρα που έχει η Θεσσαλονίκη. Σαφώς είναι μια μεσογειακή πόλη. Σαφώς μπορεί να έχει ομοιότητες με άλλες μεσογειακές ευρωπαϊκές πόλεις, ωστόσο η Θεσσαλονίκη έχει ένα πολύ συγκεκριμένο ύφος και χαρακτήρα που πρέπει να τον σεβαστούμε. Θα έπρεπε να δούμε περισσότερο αυτή την ταυτότητά της με το κλίμα και με τα προβλήματα που προκύπτουν στο πώς μπορεί να αξιοποιηθεί μια πλατεία ώστε να προσφέρει στον πολίτη μια διέξοδο ως δημόσιος χώρος. Δηλαδή να αποτυπώνει σεβασμό στο περιβάλλον και να συνάδει με την αισθητική της πόλης σε σχέση με τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης, την ιστορία της και τον χαρακτήρα της» είπε η κα Χρυσίδου που επισήμανε επιπλέον ότι είναι λανθασμένη η τοποθέτηση των φοινίκων στην πλατεία Αριστοτέλους.
«Οι φοίνικες είναι ένα εντυπωσιακό δένδρο, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στον αστικό ιστό όταν δεν έχει καμία σχέση με τον χαρακτήρα και την ταυτότητα της πόλης και επίσης δεν προσφέρει σε ένα αστικό περιβάλλον που πάσχει από ελεύθερους δημόσιους χώρους και πράσινο» τόνισε.

Τα σχόλια στα social media

Οι φοίνικες πάντως ήταν αυτοί που κέντρισαν το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων στην αρχιτεκτονική πρόταση και τους σχολίασαν δεόντως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Άλλοι θυμήθηκαν τους φοίνικες που τοποθετήθηκαν για λίγες ώρες στην οδό Εθνικής Αμύνης για τις ανάγκες των γυρισμάτων της χολιγουντιανής ταινίας με τον Αντόνιο Μπαντέρας γράφοντας μάλιστα ότι θα έπρεπε να τους ζητήσουμε και να μην αγοράσουμε νέους φοίνικες ενώ άλλοι πρότειναν να φυτευτούν μπανανιές και χουρμαδιές!
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά