Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Βολιβιανός υπουργός Δικαιοσύνης: "Δεν πρόκειται να συνάψουμε σύμφωνο σιωπής" με την αντιπολίτευση

© AP Photo / Natacha PisarenkoΠλήθος κόσμου στη Βολιβία.
Πλήθος κόσμου στη Βολιβία.  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.08.2021
Βρείτε μας
Η κυβέρνηση της Βολιβίας δεν θα κάνει "σύμφωνο σιωπής" με την αντιπολίτευση και δεν θα ανταλλάξει δίκη κατά του πρώην Προέδρου Έβο Μοράλες (2006-2019) για να εγκριθεί η διαδικασία εναντίον της μεταβατικής Προέδρου της Βολιβίας Τζανίν Ανιές Ανιές (2019-2020), δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Θεσμικής Διαφάνειας, Ιβάν Λίμας.
Ο Λουίς Άρσε προέβη σ' αυτές τις δηλώσεις αφού η Διεπιστημονική Ομάδα Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων (GIEI) της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) παρουσίασε στις 17 Αυγούστου το αποτέλεσμα της ανάλυσής της για την πολιτική κρίση στη Βολιβία τον Νοέμβριο του 2019.

«Ο Πρόεδρος Λουίς Άρσε δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συνάψει σύμφωνο σιωπής, ανταλλαγής κρίσης εναντίον του Μοράλες μ' αυτό της Τζανίν Ανιές. Δεν πρόκειται να το κάνουμε».

Στη μελέτη, το GIEI χαρακτήρισε τις στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις που διέταξε η μεταβατική κυβέρνηση της Ανιές σφαγές, οι οποίες άφησαν δεκάδες άμαχους νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Ακολουθεί η συνομιλία του Ιβάν Λίμας με το Sputnik

Επεισόδια στη Βολιβία από υποστηρικτές του Κάρλος Μέσα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.06.2021
Κόσμος
Βολιβία: Πραξικοπηματική κυβέρνηση ήθελε να ανατρέψει αποτέλεσμα εκλογών με Αμερικανούς μισθοφόρους
Πώς το εκλαμβάνει η κυβέρνηση και ποια μέτρα μπορεί να λάβει σχετικά με το αποτέλεσμα της έκθεσης της ομάδας εμπειρογνωμόνων που επιβεβαίωσε τις σφαγές που διέπραξαν οι δυνάμεις ασφαλείας υπό τη διοίκηση της Τζανίν Ανιές;
«Ο Πρόεδρος Λουίς Άρσε το έχει θέσει ως πολιτειακό ζήτημα. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη σταθερή δέσμευση να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων που έχουν να κάνουν με τον τομέα της δικαιοσύνης, με την Εισαγγελία, τις ρυθμιστικές προσαρμογές και για το εκτελεστικό όργανο με την κατάργηση ενός διατάγματος αμνηστίας που εκδόθηκε από τον πρόεδρο Mάπλε.
Ο Πρόεδρος έχει ήδη ανακοινώσει ότι αυτό το διάταγμα θα καταργηθεί και ότι θα συμμορφωθούμε με τις συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων. Αυτό συνεπάγεται ότι θα συνεχίσουμε μια διαδικασία μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης που εγγυάται το ζήτημα της Πολιτείας που βλέπει ο Πρόεδρος στον νεκρό κατά τη διάρκεια όλων των γεγονότων που συνέβησαν το 2019.
Η απόφαση του Άρσε είναι να ενισχύσει και να τερματίσει τη διαδικασία που έχει ήδη αρχίσει να μεταμορφώνει τη δικαιοσύνη, εγγυάται την έκθεση GIEI. Είναι θέμα της Πολιτείας να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία για κανένα από τα θύματα. Το λαμβάνουμε ως δέσμευση».
Αναφέρατε την ανάγκη μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος. Ποια θέματα θα ήθελε να τροποποιήσει η κυβέρνηση;
«Η κυριότερη που εγγυάται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι η δικαστική σταδιοδρομία, ο θεσμός της χώρας μας. Είναι ότι έχουμε πολλούς παροδικούς δικαστές, το GIEI το αμφισβήτησε. Υπήρξε μια αξιοσημείωτη διαδικασία αποϊδρυματοποίησης, έχουμε λάβει συγκεκριμένα μέτρα.
Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία εκκαθάρισης εντός του δικαστικού οργάνου και τώρα ξεκινάμε μια πορεία για την επίτευξη της θεσμοθέτησης των δικαστών και των μελών. Ακυρώσαμε αρκετές κλήσεις όταν δεν πληρούνταν τα κριτήρια αξιοκρατίας και ισότητας των φύλων.
Στη Βολιβία, οι μισοί δικαστές και μέλη και δικαστές πρέπει να είναι γυναίκες και αυτό δεν έγινε σεβαστό, οπότε το πρώτο μέτρο για το οποίο και εργαζόμαστε είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει προσωρινός δικαστής. Για το 2023 έχουμε μια πρόκληση ως χώρα. Στη Βολιβία εκλέγουμε δικαστές με λαϊκή ψήφο. Ως αποτέλεσμα αυτής της έκθεσης και των προσφορών που έκανε ο Άρσε, θα επανεξετάσουμε τη διαδικασία εκλογής δικαστών με λαϊκή ψήφο.
Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η εκλογή των υψηλών αρχών της δικαιοσύνης. Θα σας έλεγα ότι αυτή η έννοια της δικαστικής ανεξαρτησίας έχει αποκτηθεί με σοβαρές διαδικασίες θεσμοθέτησης και κατάρτισης. Εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το πρώτο στοιχείο θα παγιωθεί.
Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η βελτίωση των προϋπολογισμών, αυτοί που έχει η Εισαγγελία δεν αρκούν για να εκπληρώσουν ολόκληρη την ατζέντα που μας έχει συστήσει το GIEI. Εργαζόμαστε για να καταστήσουμε το σύστημα δικαιοσύνης πολύ πιο αποτελεσματικό. Υπάρχει μια μεταρρύθμιση του μητρώου ακινήτων, η υπηρεσία συμβολαιογράφων και όλα όσα αποτελούν τον τομέα της ιδιοκτησίας. Υπάρχει επίσης το τρίτο μέτρο, το οποίο είναι η προστασία των πιο ευάλωτων Βολιβιανών. Έχουμε μια σαφή εντολή από το GIEI, που είναι να πραγματοποιήσει μια σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται μεταξύ όλων των Βολιβιανών για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα του ρατσισμού της χώρας, το οποίο ήταν δομικό της κρίσης που συνέβη το 2019. Η υπεράσπιση των πιο ευάλωτων, των αυτοχθόνων (μειονοτικοί πληθυσμοί ενός κράτους), τα παιδιά πρέπει πάντα να είναι η προτεραιότητα μιας κυβέρνησης».
Ποια νομίζετε πως είναι η κατάσταση της Ανιές σχετικά με αυτήν την έκθεση και ποια θα μπορούσε να είναι η ποινή της;
«Η κυρία Ανιές δικάζεται επειδή αυτοανακηρύχθηκε σε συνέλευση χωρίς απαρτία και η έκθεση ανέφερε έντονα ότι δεν υπήρξε συνταγματική ενέργεια. Αυτό είναι ένα ακόμη από τα στοιχεία που δείχνουν ότι έγινε πραξικόπημα στη χώρα. Ωστόσο, εκτός απ' αυτό το θέμα, έχουμε μια συνεχή δίκη ευθυνών για τις σφαγές που έγιναν στη χώρα και για όλες τις παραβιάσεις δικαιωμάτων. Αυτή η απόφαση πρέπει να εγκριθεί από τη Νομοθετική Συνέλευση (Plurinational).
Ο εισαγγελέας θα παραπέμψει τη διαδικασία στη Συνέλευση και πρέπει να είναι αυτή που θα επιτρέψει τη δίκη κατά της Ανιές. Αυτή η εξουσιοδότηση χρειάζεται τα δύο τρίτα των ψήφων, τα οποία δεν έχει αυτή τη στιγμή το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS, rule), γι' αυτό η κυβέρνησή μας καλεί τον πρώην Πρόεδρο Κάρλος Μέσα (2003-2005) και τον Κυβερνήτη (Λουίς Φερνάντο) Καμάτσο. Δεν θέλουμε να παραμείνει στα λόγια αλλά να υπάρξει μια έμπρακτη δέσμευση ότι θα υποστηρίξουν τη δίκη κατά της Ανιές. Το εν λόγω θέμα είναι ακόμα σε εξέλιξη, ελπίζουμε ότι θα προωθηθεί στη Συνέλευση τις επόμενες ημέρες. Αυτή τη στιγμή, το να μιλάμε για ποινή, όταν η δίκη δεν είναι εξουσιοδοτημένη, σημαίνει να ξεπερνάμε τον εαυτό μας. Είναι στα χέρια του Mέσα και του Καμάτσο να μην προστατεύσουν την ατιμωρησία για αυτά τα μεγάλα εγκλήματα».
Αναφέρατε ότι με τις ψήφους στη Συνέλευση, η απόφαση δεν μπορούσε να εγκριθεί. Πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα η αντιπολίτευση να αλλάξει γνώμη;
«Είναι υπόθεση του κράτους να εγγυηθεί τη δικαιοσύνη των Βολιβιανών. Ένα μέτρο είναι η εκδίκαση της ευθύνης, αυτός είναι ένας δρόμος, αλλά έχουμε επίσης μια ανοιχτή διαδικασία κατά της Ανιές υπό την ιδιότητα της γερουσιαστή και όχι της προέδρου, η οποία διεξάγεται στα δικαστήρια της Βολιβίας.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η θέση τους να μην ακολουθήσουν δίκη είναι νομικά και πολιτικά ανέφικτη και θα πρέπει να εκφράσουν την ψήφο τους υπέρ της δικαιοσύνης, χωρίς να αφήνουν αυτά τα σοβαρά εγκλήματα ατιμώρητα.
Τι επιλογές έχουμε; Θα έλεγα ότι το GIEI αποτελεί σημείο καμπής. Λέγεται πάντα ότι το MAS είχε μια ρητορική και απολογισμό πραξικοπήματος και σφαγών και είχε κατηγορηθεί ότι οι μαχητές ήθελαν να ανατινάξουν τη θέση αερίου στη Σενκάτα (δυτικά), ότι είχαν πυροβολήσει ο ένας τον άλλον, και τώρα έχει γίνει σαφές ότι αυτό δεν είναι έτσι. Ότι η κατάσταση ήταν μία από συνοπτικές εκτελέσεις και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η μόνη άποψη του Μέσα, του Καμάτσο και ολόκληρης της αντιπολίτευσης ήταν αυτή του μετασχηματισμού της δικαιοσύνης. Αυτό μοιάζει περισσότερο με δικαιολογία παρά ως απάντηση. Το να ζητηθεί η μετατροπή της δικαιοσύνης, όταν είναι γνωστό ότι αυτές οι διαδικασίες λαμβάνουν χώρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δεν φαίνεται παρά μια δικαιολογία που επιδιώκει την ατιμωρησία. Δεν θα το επιτρέψουμε. Ο Πρόεδρος ανέφερε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να συνάψουμε σύμφωνο σιωπής, να ανταλλάξουμε την κρίση του Μοράλες με αυτή της Ανιές. Δεν το κάνουμε. Για εμάς, τα θύματα είναι πολύ σημαντικά και σίγουρα πιστεύουμε ότι η αντιπολίτευση της Βολιβίας δημιουργεί μόνο μια κατάσταση ατιμωρησίας που δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε.
Θα συνεχίσουμε στη γραμμή του Προέδρου όλο το έργο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, το οποίο όχι μόνο θα έχει το όραμα της κυβέρνησης, αλλά θα δημιουργήσουμε διεθνείς μηχανισμούς εποπτείας με τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έτσι ώστε η μεταρρύθμιση να εγγυάται σε όλους τους Βολιβιανούς τις εγγυήσεις της δέουσας διαδικασίας, να είναι αμερόληπτη δικαιοσύνη.
Αν ελέγξετε τα πρωτοσέλιδα του Τύπου, επισημαίνεται ότι υπήρξαν μεγάλες παραβιάσεις δικαιωμάτων τόσο κατά τις κυβερνήσεις του Έβο Μοράλες όσο και της Ανιές και (ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣ, Λουίς) ο Almagro ανέφερε στο Twitter ότι πρόκειται να παραπέμψει αυτήν την έκθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και στο Διεθνές Δικαστήριο, αυτή είναι η γραμμή που ακολουθούν. Αυτό που επισημαίνουν είναι ότι δεν περιμένουν από τη δικαιοσύνη να δώσει λύση στο πλαίσιο του Συντάγματος. Αυτό για εμάς είναι απλώς μια δικαιολογία.
Αυτό που έκανε ο Almagro είναι νομική ανοησία. Το Διεθνές Δικαστήριο εκδικάζει υποθέσεις μεταξύ κρατών. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε την Αργεντινή και τον Ισημερινό για την αποστολή όπλων. Το αξιολογούμε εσωτερικά, είμαστε πεπεισμένοι ότι υπήρχε ένα σχέδιο Condor (κατασταλτικός συντονισμός) στην περιοχή με την αποστολή όπλων στη χώρα, αλλά δεν είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να επηρεάσει τον Μοράλες.
Αυτό που είπε το GIEI είναι ότι υπήρξε καταστολή της κοινωνικής διαμαρτυρίας των κινήσεων ανθρακωρύχων και φοιτητών που κατευθύνονταν στη Λα Παζ. Σε εκείνο το κεφάλαιο δεν υπάρχει ούτε ένας θάνατος ή εξαφάνιση, όπως συνέβη με την Ανιές.
Επιπλέον, ο θάνατος δύο ατόμων ήταν μια σύγκρουση μεταξύ αμάχων. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να εξισορροπήσει αυτά τα γεγονότα σαν να ήταν ισοδύναμα όταν δεν είναι».
Τι πιστεύετε για την πρόταση της Βενεζουέλας να ερευνήσει τον Λουίς Αλμάγκρο για την υποτιθέμενη υποστήριξή του στο πραξικόπημα του 2019;
«Είναι μια από τις γραμμές που ακολουθούμε. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί (συνεδρίαση του) Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣ. Το ζητήσαμε και μας παραχωρήθηκε, και θα είμαστε με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας μου να παρουσιάζει τα επιχειρήματα που έχουν να κάνουν με την κακόβουλη παρέμβαση του Λουίς Αλμάγκρο στα γεγονότα που έχουν προκαλέσει θάνατο και πένθος στη Βολιβία. Η δέσμευσή μας για τη δικαιοσύνη και τα θύματα φτάνει στον Λουίς Αλμάγκρο, πιστεύουμε ότι είναι άμεσα υπεύθυνος σχετικά με τα γεγονότα που σηματοδότησαν τον θάνατο πολλών Βολιβιανών στη χώρα μου».
Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να παρουσιαστεί μια πρόταση για τη διερεύνηση του Αλμάγκρο;
«Θα αρχίσουμε να σχεδιάζουμε τη στρατηγική. Ένα μέρος της εν λόγω στρατηγικής είναι η παρουσίασή της στο Μόνιμο Συμβούλιο, το οποίο θα είναι την επόμενη εβδομάδα για να αναλύσει τις ενέργειες του Αλμάγκρο σχετικά με τις εκλογικές διαδικασίες στη Βολιβία και έχει επιτευχθεί μέσω της ανευθυνότητας του Αλμάγκρο και της ομάδας εκλογικών παρατηρήσεων. αναγνωρισμένος. Θα ξεκινήσουμε μια στρατηγική».
Πιστεύετε ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για την κρίση του 2019;
«Ακόμα δεν έχουμε ενδείξεις. Σε μια έρευνα όπως αυτή που αναλαμβάνουμε, χρειαζόμαστε στοιχεία για να πούμε κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή έχουμε στοιχεία ότι η κυβέρνηση του (Mαουρίσιο) Μάκρι (στην Αργεντινή) έχει στείλει όπλα στη χώρα και έχει δημιουργήσει μια διαδικασία που είναι σαφώς μια διακίνηση όπλων, επειδή δεν δηλώθηκαν στα τελωνεία της Αργεντινής ούτε έχει μπει νόμιμα στη χώρα μου. Το ίδιο συνέβη και με τον Ισημερινό. Η διαφορά είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συνέχεια λόγω αυτής της σοβαρής υπόθεσης και αυτή τη στιγμή δεν μπορούσαμε να κάνουμε μια δήλωση σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Θα μπορούσε η Βολιβία να ασκήσει κατηγορίες εναντίον των πρώην προέδρων Λένιν Μορένο, από τον Ισημερινό και Μαουρίσιο Μάκρι, από την Αργεντινή;
«Η βολιβιανή δικαιοσύνη, σε περίπτωση που βρει επαρκή στοιχεία, δεν μπορεί να επιτρέψει την ατιμωρησία, αλλά υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί μηχανισμοί όταν πρόκειται για το διεθνές ποινικό δίκαιο όταν υπάρχουν δύο χώρες κρατών. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε ως κράτος, αλλά είμαστε ακόμα στο αρχικό στάδιο, θα αξιολογήσουμε όλες τις αποφάσεις».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά