Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Διαμαρτυρία κατά Βαρθολομαίου στο Κίεβο: "Υπάρχουν γεωπολιτικά ζητήματα πίσω από τη θρησκεία"

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOCΟ Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.08.2021
Βρείτε μας
Χαρά σε ελάχιστους πιστούς, δυσαρέσκεια σε πολύ περισσότερους φαίνεται ότι προκάλεσε η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Κίεβο. Πως σχολιάζουν το ζήτημα οι θεολόγοι.
Χωρίς πλήθος στη λειτουργία αλλά με πάθος στη διαμαρτυρία υποδέχθηκαν οι πιστοί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Κίεβο.
Ο προκαθήμενος του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης έφτασε στο Κίεβο κατόπιν πρόσκλησης του Ουκρανού Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι αναφορικά με την επέτειο ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.
Ούτε 1.000 άτομα δεν βρέθηκαν στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Κιέβου, σύμφωνα με πηγές της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας.
Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περίπου 10.000 άτομα διαμαρτυρήθηκαν μπροστά στην ουκρανική Βουλή ενώ ο επικεφαλής του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως συναντούσε τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Αντιδράσεις προκάλεσαν τα καρφιά του σχισματικού προκαθήμενου της δήθεν αυτοκέφαλης ουκρανικής εκκλησίας, Επιφανίου, απέναντι στους πιστούς του Πατριαρχείου Μόσχας λέγοντας ότι «επιμένουν στον διχασμό και απομακρύνονται από την κοινωνία».
Εντύπωση σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους προκάλεσε ότι δεν παρευρέθηκε στη Θεία Λειτουργία ο Ουκρανός Πρόεδρος, παρά μόνο ο προκάτοχος του Π. Ποροσένκο που μεθόδευσε τη χορήγηση της αυτοκεφαλίας και της αναγνώρισης μιας σχισματικής δομής.
«Ίσως είναι ένα δείγμα προσπάθειας τήρησης κάποιων αποστάσεων από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Την ίδια στιγμή, αγρυπνία διοργανώθηκε έξω από την κατοικία που φιλοξενεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Κίεβο, από εκατοντάδες πιστούς και ιερείς, οι οποίοι έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο.
Παρά το γεγονός ότι διεκδίκησαν μια συνάντηση με τον Πατριάρχη, δεν τα κατάφεραν παραμένοντας στο σημείο που τους υπέδειξαν οι τοπικές αστυνομικές αρχές ως το πρωί της Δευτέρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υψώθηκαν πανό διαμαρτυρίας στα ελληνικά καθότι ελάχιστοι γνωρίζουν τον μεγάλο αριθμό ελληνόφωνων που διαθέτει το ποίμνιο της Ουκρανικής εκκλησίας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.07.2021
Κόσμος
Λαβρόφ: Παραβιάζεται η Ορθόδοξη παράδοση "κατ'εντολή" της Ουάσινγκτον

«Δεν βλέπει το χάος που προκάλεσε»

Αδιαμφισβήτητο παραμένει το σχίσμα στην Ορθοδοξία, όπως κατέστησε σαφές στο Sputnik ο Μάριος Μπέγζος, πρώην κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής και ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας.
«Αυτό που φάνηκε ξανά από την πατριαρχική επίσκεψη στο Κίεβο είναι ότι δεν είναι δυνατόν η κεφαλή της Ορθοδοξίας να συντάσσεται με μια μερίδα πιστών και να αφήνει εκτός κάποιους άλλους. Απόλυτα λανθασμένο το γεγονός ότι οι μισοί πιστοί έχουν διακόψει την κοινωνία με τους άλλους μισούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή τονίζει ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ζήτημα της αυτοκεφαλίας ανακινήθηκε πρόσφατα παρά το ότι πέρασαν κάποιες δεκαετίες από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας,
«Υπάρχουν γεωπολιτικά ζητήματα πίσω από τη θρησκεία που οδήγησαν το ζήτημα στην ανάδειξή του» προσθέτει.
Παράλληλα επισημαίνει ότι μόνο τα ελληνόφωνα πατριαρχεία έχουν αναγνωρίσει αυτήν την απόφαση αυτοκεφαλίας λόγω σύνδεσης με συγκεκριμένα κέντρα διεθνούς πολιτικής.
«Μόνη λύση ο διάλογος για να ξεπεραστεί η κρίση, ωστόσο πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Ουκρανία είναι για τη Ρωσία ό,τι ακριβώς είναι η Ελλάδα για την Κύπρο» υπογραμμίζει ο κ Μπέγζος, ενώ επισημαίνει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έπρεπε να κοιτάξει «την ουσία πριν αποφασίσει για μια εκκλησία στο έδαφος της Ουκρανίας».
Την άποψη ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξακολουθεί να εθελοτυφλεί και να λέει ψέματα, υπογραμμίζει στο Sputnik ο θεολόγος Νικόλαος Σαββόπουλος.
«Μετά από όλα αυτά δεν βλέπει το χάος που προκάλεσε. Πεισματικά αρνείται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ότι πραγματοποίησε το σχίσμα στο σώμα της Ορθοδοξίας Ψεύδεται καθ' όλο αυτό το διάστημα, καθώς η πλειονότητα των εκκλησιών δεν έχει αναγνωρίσει τη σχισματική».
«Δυστυχώς οι Έλληνες ιεράρχες πρόδωσαν τον μητροπολίτη Ονούφριο της Κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας και εντάχθηκαν στα γεωπολιτικά παιχνίδια που αποσκοπούσαν ορισμένοι να τους εντάξουν» καταλήγει.

Πώς άρχισαν όλα

Το καλοκαίρι του 2018 ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακοίνωσε την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στη νεοϊδρυθείσα αυτοαποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία.
Είχε προηγηθεί η λεγόμενη «ενωτική σύνοδος» που είχε πραγματοποιηθεί στο Κίεβο για τη συγκρότηση της υποτιθέμενης «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Επιφάνιο.
Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας καθώς και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και η πλειονότητα της παγκόσμιας ορθοδοξίας δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υποστηρίξει ότι η απόφαση Βαρθολομαίου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία, έχει υποκινηθεί και από αμερικανικά συμφέροντα.
Πρόσφατα μάλιστα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για χειραγώγηση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης από τις ΗΠΑ, σε βάρος των ιδανικών της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά