Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Στο "φως" έγγραφα για δημιουργία αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Ουκρανία με τη βοήθεια των Ναζί

CC0 / nile / Έγγραφα
Έγγραφα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.08.2021
Βρείτε μας
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποκαλύπτει πληροφορίες που αφορούν την εμφάνιση αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Ουκρανία.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έβγαλε στο φως κάποια έγγραφα που αφορούν τη δημιουργία αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Ουκρανία με τη βοήθεια των Ναζί.
Οι Ναζί που κατέλαβαν το έδαφος της Σοβιετικής Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, υποστήριξαν την αποκατάσταση της Ουκρανικής αυτοκέφαλης Εκκλησίας, η οποία τους εξυπηρετούσε με κάθε δυνατό τρόπο.
Πάνος Καμμένος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.12.2019
Ελλάδα
Καμμένος: Η Ιερά Σύνοδος εγκλημάτησε αναγνωρίζοντας την παράνομη ουκρανική εκκλησία - Βίντεο
Στη συνέχεια, υποχωρώντας εξαιτίας των επιθέσεων του Κόκκινου Στρατού, οι Ναζί εγκατέλειψαν την ηγεσία της Εκκλησίας θεωρώντας την περιττή, γεγονός που προκύπτει από το αρχειακό υλικό που βγήκε στο φως στο πλαίσιο του προγράμματος «Χωρίς ημερομηνία λήξης».
Το πρωτόκολλο της ανάκρισης του Θεόφιλου Μπουλντόφσκι (1865-1944) από τις υπηρεσίες της κρατικής ασφάλειας της ΕΣΣΔ τον Δεκέμβριο του 1943 βρίσκεται ανάμεσα στα επικαλούμενα έγγραφα.
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της πόλης Χάρκοβο, ο Μπουλντόφσκι υπήρξε Μητροπολίτης Χαρκόβου και ολόκληρης της Αριστερής Όχθης της Ουκρανίας, και πρόεδρος του επισκοπικού τμήματος της αυτοκέφαλης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χαρκόβου.
Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Μπουλντόφσκι ανέφερε ότι το 1920 οι υπάλληλοι του Ειδικού Τμήματος του Νοτιοδυτικού Μετώπου και του Τσέκα τον είχαν συλλάβει δύο φορές με την κατηγορία ότι πρόσφερε βοήθεια στον Αντόν Ντενίκιν, στρατηγό του Λευκού κινήματος στον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο, αλλά τον άφησαν ελεύθερο λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.
Το 1924 έλαβε από τη σοβιετική κυβέρνηση «τη νομιμοποίηση του επισκοπικού αυτοκέφαλου προσανατολισμού». Το 1937 εγκαταστάθηκε στο Λουγκάνσκ, ενώ στα μέσα του 1939 σταμάτησε την εκκλησιαστική του δραστηριότητα εκεί, επειδή έκλεισε ο τελευταίος ιερός ναός και «γενικά αποφάσισε να αποσυρθεί» μετακομίζοντας στο Χάρκοβο.
Όταν όμως οι Γερμανοί κατέλαβαν το Χάρκοβο τον Οκτώβριο του 1941, τον Μπουλντόφσκι επισκέφθηκε ο Πρωτοπρεσβύτερος Αλεξάντρ Κριβομάζ, με τον οποίο «ήταν στενά συνδεδεμένοι για πάνω από 20 χρόνια».
Ο Κριβομάζ ανακοίνωσε στον Μπουλντόφσκι ότι έχει δημιουργηθεί το θρησκευτικό τμήμα στο δημοτικό συμβούλιο του Χαρκόβου, το οποίο «με την άδεια των Γερμανών λαμβάνει μέτρα για την ταχύτερη αποκατάσταση της αυτοκέφαλης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Χάρκοβο και της γύρω περιοχής».
«Αποφάσισα να προσπαθήσω να αναλάβω την ηγετική θέση μέσα στην αναγεννησιακή αυτοκέφαλη Εκκλησία, επειδή ως αρχαιότερος μητροπολίτης της Ουκρανίας με χειροτονία, θα μπορούσα να είμαι υποψήφιος για τη θέση του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας» ανέφερε ο Μπουλντόφσκι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από την πρώτη κιόλας μέρα της επιστροφής του στην εκκλησιαστική δραστηριότητα, καθοδηγήθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές.
«Οι στρατιωτικές επιτυχίες των Γερμανών στο σοβιετογερμανικό μέτωπο, ειδικά στην Ουκρανία, με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία θα κερδίσει τον πόλεμο. Από την άλλη πλευρά, οι γερμανικές Αρχές επέτρεψαν την αποκατάσταση της αυτοκέφαλης εκκλησιαστικής οργάνωσης. Όποτε, υπέθεσα ότι με τη βοήθεια των Γερμανών, θα κατάφερνα να αναλάβω έναν ηγετικό ρόλο στην αυτοκέφαλη Εκκλησία» εξήγησε ο Μπουλντόφσκι.
Αναμμένα κεριά σε εκκλησία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.08.2021
Κόσμος
Πράξεις βίας από την πλευρά των εκπροσώπων της σχισματικής Εκκλησίας της Ουκρανίας
Σύμφωνα με τον ίδιο, στα τέλη του Νοεμβρίου του 1941, το διαμέρισμά του επισκέφθηκαν ο Γερμανός στρατηγός Μπλουμ και ο διδάκτωρ θεολογίας Βάγκνερ.
Σύμφωνα πάντα με τον Μπουλντόφσκι, ο ίδιος δήλωσε στους Ναζί ότι θα τηρεί κάποιες αρχές, όπως «την όσια συμπεριφορά προς τους γερμανικές κατοχικές Αρχές, την αναγνώριση μιας ενιαίας αυτοκέφαλης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον διορισμό σε ενορίες μόνο εκείνων των ιερέων που αναγνωρίζουν την αυτοκεφαλία και τη δικαιοδοσία του Μπουλντόφσκι και τη διεξαγωγή των λειτουργιών είτε στην ουκρανική είτε στη σλαβική εκκλησιαστική γλώσσα, ανάλογα με τις επιθυμίες της πλειοψηφίας των πιστών της συγκεκριμένης ενορίας».
Οι Ναζί έδωσαν την έγκρισή τους.

«Σε όλες τις εκκλησίες διαβάζονταν τα κηρύγματα φιλοφασιστικού χαρακτήρα»

«Έτσι, κατά το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου του 1941, διαμόρφωσα την κύρια πολιτική γραμμή –με την υποστήριξη των κατακτητών–, ώστε να καταφέρω να πετύχω την ταχύτερη αποκατάσταση της αυτοκεφαλίας, να προσπαθήσω να αναλάβω την ηγετική θέση σε αυτήν και στη συνέχεια να προσανατολίζω την Εκκλησία και τους κληρικούς προς τη συνεργασία με τις γερμανικές Αρχές. Και οι Γερμανοί την ενέκριναν» πρόσθεσε ο Μπουλντόφσκι.
Για την επίτευξη των στόχων τους, ο Μπουλντόφσκι και οι προσκείμενοί του προσπάθησαν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τους Ναζί και, κυρίως να δημιουργήσουν επαφές με τη μυστική κρατική αστυνομία του Τρίτου Ράιχ. «Εγώ προσωπικά επικοινώνησα με την Γκεστάπο» ανέφερε ο Μπουλντόφσκι.
«Μία από τις βασικές λειτουργίες του επισκοπικού τμήματος ήταν η παρακολούθηση του περιεχόμενου των κηρυγμάτων και του πολιτικού του χρωματισμού. Σε όλες τις εκκλησίες της επισκοπής, σύμφωνα με τις οδηγίες μας, διαβάζονταν τα κηρύγματα φιλοφασιστικού χαρακτήρα, δοξαζόταν ο γερμανικός στρατός, που υποτίθεται ότι έσωσε την Ουκρανία, μνημονευόταν ο Χίτλερ και η κυβέρνησή του ενώ με κάθε τρόπο υποτιμούνταν η σοβιετική εξουσία. Κυριολεκτικά, η αυτοκέφαλη Εκκλησία, στην ουσία, τέθηκε στην υπηρεσία της γερμανικής προπαγάνδας» είπε ο Μπουλντόφσκι.
Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, θυμήθηκε επίσης ότι έδωσε μια συνέντευξη στον ανταποκριτή της εφημερίδας «Krakovskie Vesti» στην οποία δήλωσε ότι η σοβιετική κυβέρνηση καταδίωξε σκληρά την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και ότι θεωρεί «το 1941, δηλαδή το έτος της έναρξης της γερμανικής κατοχής, ως το πρώτο έτος μιας νέας εποχής σχετικά με την ανάπτυξη της εκκλησιαστικής ζωής στην Ουκρανία».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.08.2021
Κόσμος
Διαμαρτυρία κατά Βαρθολομαίου στο Κίεβο: "Υπάρχουν γεωπολιτικά ζητήματα πίσω από τη θρησκεία"
Ο Μπουλντόφσκι περιέγραψε επίσης την προετοιμασία του να αναλάβει την ηγεσία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κριβομάζ κι εκείνος συνέταξαν μια δήλωση προς τον Επίτροπο του Ράιχ στην Ουκρανία Έριχ Κοχ, στην οποία τον διαβεβαίωναν για την επιθυμία του να «εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ουκρανικού λαού σύμφωνα με τις προθέσεις της Γερμανίας σχετικά με την Ουκρανία».
Αυτή η δήλωση αποτελούσε στην ουσία μια καταγγελία. «Στο τέλος, επισήμανα ότι ουκρανικοί σοβινιστικοί κύκλοι, με αντιγερμανικές προθέσεις, με εμποδίζουν να αναλάβω τη νομική θέση του Μητροπολίτη πάσης Ουκρανίας. Ζήτησα από τον Κοχ να παρέμβει σε αυτό το ζήτημα» είπε ο Μπουλντόφσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, στον αγώνα για τη θέση του Μητροπολίτη πάσης Ουκρανίας, ήθελε να έχει την υποστήριξη και ξένων ιερέων.
Ωστόσο, για τον Μπουλντόφσκι όλα τελείωσαν με την υποχώρηση των Ναζί από το Χάρκοβο τον Αύγουστο του 1943 – τους ήταν πια άχρηστος. «Προφανώς, οι Γερμανοί δεν με χρειάζονταν πλέον και ούτε μου παρείχαν κάποιο όχημα ούτε καν πρότειναν να φύγω» ανέφερε κατά την ανάκριση.
Στη συνέχεια ο Μπουλντόφσκι προσπάθησε να αλλάξει την τακτική του ξανά και να παρουσιαστεί ως πιστός στο σοβιετικό καθεστώς, που είχε επιστρέψει στο Χάρκοβο.
«Προσαρμόζοντας στη σοβιετική πραγματικότητα, μετά την εκλογή του Μητροπολίτη Σεργίου ως Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας, έστειλα άμεσα μια αναφορά στο όνομά του με αίτημα να με δεχτεί στη δικαιοδοσία του. Αυτό το έγγραφο σήμαινε ότι δεν αποδεχόμουν πια την ηγεσία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά και ότι γενικά απέρριπτα την ιδέα της αυτοκεφαλίας» τόνισε ο Μπουλντόφσκι.
«Θεωρούσα ότι χάρη σε αυτό θα καταφέρω να επιβιώσω και να διατηρήσω τουλάχιστον τη Μητρόπολη του Χάρκοβο. [...] Περίμενα με αγωνία την απάντηση του Πατριάρχη, αλλά δεν πρόλαβα να τη λάβω, αφού οι σοβιετικές Αρχές με συνέλαβαν με την κατηγορία για τις φασιστικές μου δράσεις κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής» πρόσθεσε.
Τελικά, ο Μπουλντόφσκι πέθανε κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά