Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Τι λέει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

© Φωτογραφία : SOOC / George VitsarasΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.08.2021
Βρείτε μας
Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού, σημειώνοντας την ανάγκη να πειστούν οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, αλλά όχι μέσω του μέτρου της αναστολής, ενώ ασκεί κριτική στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους, αναφέροντας ότι ενέχουν κινδύνους.
Θέση για το ζήτημα των υποχρεωτικών εμβολιασμών στους υγειονομικούς, αλλά και τα νέα μέτρα περιορισμού για τους ανεμβολίαστους πολίτες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, στην απόφαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναλύεται εκτενώς η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, με το κόμμα να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιμένει να αντιμετωπίζει την πανδημία με όρους επικοινωνιακών και πολιτικών σκοπιμοτήτων» και αναφέρει: «Το εμβόλιο αποτελεί βασικό όπλο για τη καταπολέμηση της πανδημίας. Όχι το μοναδικό αλλά το βασικό. Από την Κίνα ως την Αμερική και από τη Ρωσία, την Ευρώπη ως τη Λατινική Αμερική, και την πρωτοπόρο σε θέματα υγείας Κούβα, όλοι προχωρούν στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού με στόχο να προστατεύσουν πολίτες και να στήσουν τείχος ανοσίας».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την πρώτη στιγμή συντάχθηκε με τη κεντρική θέση του ΠΟΥ για εμβόλια για όλους παντού. Ζήτησε την άρση της πατέντας. Τάχθηκε ανεπιφύλαχτα υπέρ του καθολικού εμβολιασμού. Τόνισε ταυτόχρονα, ότι το εμβόλιο είναι αναγκαία, αλλά όχι "αναγκαία και ικανή" συνθήκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας» σημειώνει ακόμα.
Lockdown - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.08.2021
Ελλάδα
Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι ξεσπούν για τη χρέωση των τεστ: "Δεν θα μπορώ να καλύψω τις ανάγκες μου"
Τονίζοντας την ανάγκη για μια σειρά από παρεμβάσεις στήριξης της δημόσια υγείας, επισημαίνει επίσης ότι «απαιτείται σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και μελέτες, ιχνηλάτηση και μέτρα αποφυγής συνωστισμού. Μέτρα για τους χώρους εργασίας, τα μέσα μεταφοράς και τις σχολικές αίθουσες, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει ακόμα και σήμερα να μην ασχολείται».
«Και φυσικά απαιτείται η ενίσχυση στο πεδίο της μάχης των ΜΕΘ με όσα φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά και να σώσουν ζωές» υπογραμμίζει.
Παράλληλα, τονίζει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει το πιο κρίσιμο στοιχείο: Την εμπιστοσύνη των πολιτών».

«Με ένα 45% του πληθυσμού να μην έχει ακόμα εμβολιαστεί, είτε από άποψη είτε από φόβο, το πολυπόθητο τείχος ανοσίας μοιάζει ανέφικτος στόχος. Επομένως τα μέτρα επιβολής, η υποχρεωτικότητα ή τα αντικίνητρα σε ανεμβολίαστους, που πιθανόν να βοηθούσαν αν ο αριθμός που θα υπολείπονταν για το τείχος ανοσίας ήταν σχετικά μικρός, για τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού όχι μόνο δεν θα φέρουν θετικό αποτέλεσμα, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος και αρνητικών εξελίξεων, με τη διασπορά μιας γενικευμένης κοινωνικής αντιπαράθεσης» παρατηρεί.

Συνοψίζοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει η ανακοίνωση:
«Υπερασπιζόμαστε, στηρίζουμε και διαδίδουμε την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού και ενθαρρύνουμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, πρώτα από όλα για τη δικής τους τη ζωή αλλά και ως πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.
Διαχωρίζουμε τη θέση μας από επιλογές και πρακτικές αυταρχισμού και κοινωνικού διχασμού που θα φέρουν ενδεχομένως τα αντίθετα αποτελέσματα.
ΝΑΙ στον μαζικό εμβολιασμό χωρίς αναστολές και δεύτερες σκέψεις.
ΌΧΙ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον γενικό πληθυσμό, που θα φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα».

«Απόφαση ελεύθερης βούλησης ο εμβολιασμός - Να πειστούν οι υγειονομικοί, αλλά χωρίς το μέτρο των αναστολών»

Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολίου, ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά του μέτρου της αναστολής εργασίας.
«Το εμβόλιο είναι πηγή ζωής, αλλά δεν μπορεί παρά ο εμβολιασμός να αποτελεί για τον καθένα και την καθεμιά απόφαση ελεύθερης βούλησης. Εξαίρεση αποτελούν οι κατηγορίες εργαζομένων και λειτουργών στον χώρο της υγείας και της πρόνοιας. Όσοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς ή με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ασθενείς, ηλικιωμένους κ.λπ.) οφείλουν να είναι στον μέγιστο δυνατό βαθμό βέβαιοι ότι δε θα τους μεταφέρουν τον ιό» σημειώνει.
ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Αθήνας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.08.2021
Ελλάδα
Ποιοι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα - Τι είπε ο Κοντοζαμάνης
Σε πρώτη φάση, όπως αναφέρει, θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια να πειστούν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις κατηγορίες επαγγελμάτων να εμβολιαστούν.
Σε δεύτερη φάση συμπληρώνει, θα πρέπει όσοι το αρνούνται να έχουν ως συνέπεια τη μετακίνησή τους σε άλλες υπηρεσίες που δεν έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Όχι όμως την αναστολή εργασίας, μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή την ολική απώλεια μισθού ή την απόλυση.

«Αυτή η επιλογή όχι μόνο δεν θα βοηθήσει στην καμπάνια του εμβολιασμού, αλλά θα δημιουργήσει πολύ σύντομα μια εκρηκτική και διχαστική κοινωνική σύγκρουση. Και ταυτόχρονα μια ανυπολόγιστη απώλεια στήριξης στο ΕΣΥ την ώρα της μάχης, στον βαθμό που δεν γίνονται προσλήψεις και οι μόνες σκέψεις της κυβέρνησης αφορούν την απόδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες και την έναρξη ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ με πρόσχημα τον εμβολιασμό» τονίζει.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «για να κρύψει την παταγώδη αποτυχία του, καταφεύγει σε μέτρα κοινωνικού διχασμού, οικονομικής εξαθλίωσης των εργαζομένων, κατάρρευσης του ΕΣΥ και εντέλει θέτει τις βάσεις για νέα έξαρση της πανδημίας».
«Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει ότι εάν δεν στρέψει την μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, στο τέλος θα στραφούν όλοι εναντίον του για την παταγώδη αποτυχία» λέει.

«Η θέση μας εδώ υπέρ του εμβολιασμού είναι σαφής και ισχυρή απέναντι στους άστοχους χειρισμούς της κυβέρνησης» υπογραμμίζει.

«Και οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν, λάθος το μήνυμα εφησυχασμού»

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και για τα τελευταία μέτρα που προορίζονται για τους ανεμβολίαστους πολίτες, σημειώνοντας ότι και «οι εμβολιασμένοι παρά την προστασία που έχουν κινδυνεύουν από τη νέα μετάλλαξη» και επομένως «είναι τελείως λάθος για ακόμη μία φορά το μήνυμα εφησυχασμού».
Ειδικότερα, αξιολογεί ως:
Βαθιά προβληματική και από επιδημιολογική πλευρά τη λογική της άρσης κάθε μέτρου προφύλαξης όλων των δράσεων για εμβολιασμένους, στη λογική της τιμωρίας των ανεμβολίαστων. Η εξέλιξη της πανδημίας μας δείχνει ότι και οι εμβολιασμένοι παρά την προστασία που έχουν κινδυνεύουν από τη νέα μετάλλαξη, έστω και χωρίς βαριά νόσηση για την πλειοψηφία τους. Είναι τελείως λάθος για ακόμη μία φορά το μήνυμα εφησυχασμού.
Απαράδεκτη και από τη σκοπιά διασφάλισης της δημόσιας υγείας την απαγόρευση στους ανεμβολίαστους να κάνουν δωρεάν τεστ, από τα οποία όμως θα προστατευτεί το σύνολο του πληθυσμού. Η επιλογή αυτή θέτει σε κίνδυνο την κοινότητα.
Απαράδεκτη την εξαίρεση των θρησκευτικών χώρων λατρείας από κάθε μέτρο προστασίας και κάθε περιοριστικό μέτρο, στο βαθμό μάλιστα που ως επί των πλείστων αφορά ηλικιακές ομάδες υψηλού κινδύνου με μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων.
Θεσσαλονίκη εν μέσω κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.08.2021
Ελλάδα
Η νέα καθημερινότητα του ανεμβολίαστου: Θα πληρώνει τεστ για να... δουλέψει - "Πόρτα" στη διασκέδαση
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά