Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Επέστρεψαν στη Ρωσία τα θηριώδη Il-76 και τα Mi-8: Ο τρόπος που επιχείρησαν στα μεγάλα πύρινα μέτωπα

© SputnikΟι πιλότοι των ρωσικων αεροσκαφών μαζί με έλληνες από το Πυροσβεστικό Σώμα
Οι πιλότοι των ρωσικων αεροσκαφών μαζί με έλληνες από το Πυροσβεστικό Σώμα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.08.2021
Βρείτε μας
Σχεδόν 20 μέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, τα θηριώδη Ilyushin-76 και τα ελικόπτερα Mi-8 επέστρεψαν στη Ρωσία.
Τα ρωσικά πυροσβεστικά αεροσκάφη Ilyushin-76 αναχώρησαν σήμερα, Τρίτη 31/8 από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Ρωσία, αφού ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αποστολή τους στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκαφών είναι από τα μεγαλύτερα πυροσβεστικά αεροπλάνα σε όλο τον κόσμο. Μεταφέρει έως 44 τόνους νερού στις δύο δεξαμενές του και γεμίζει νερό μέσα σε 12 με 15 λεπτά.
Τα Ilyushin-76 επιχείρησαν στο πύρινο μέτωπο της Αρκαδίας, καθώς και στα Βίλια, ενώ ρίχτηκαν στη μάχη με το που έφτασαν στην Ελλάδα λίγο πριν τα μέσα Αυγούστου.
Από το «Ελ. Βενιζέλος» αναχώρησαν επίσης και τα δύο ελικόπτερα Mi-8 που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν έως πέντε τόνους νερού. Τα δύο ελικόπτερα φορτώθηκαν σε ένα αεροσκάφος μεταφορών τύπου An-124.
© SputnikΤο θηριώδες Ilyushin-76
Το θηριώδες Ilyushin-76  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.08.2021
Το θηριώδες Ilyushin-76
Τα ρωσικά μέσα πυρόσβεσης που έφτασαν εσπευσμένα στην Ελλάδα με απόφαση του ίδιου του Πούτιν βοήθησαν στην κατάσβεση των τεράστιων πυρκαγιών που μαίνονταν στη χώρα τον Αύγουστο.
Συγκεκριμένα, τα δύο Il-76 πραγματοποίησαν τρεις ημέρες πτήσεις μένοντας συνολικά 30 ώρες στον αέρα, ενώ έκαναν 10 ρίψεις νερού, ρίχνοντας συνολικά περίπου 500 τόνους.
Από την άλλη, τα ελικόπτερα Mi-8 πραγματοποίησαν 208 ρίψεις. Συνολικά έριξαν 1.300 τόνους νερού στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Πώς Ρώσοι και Έλληνες συντονίστηκαν μιλώντας τη «γλώσσα» της κατανόησης στόχων

Τον τρόπο με τον οποίο επιχείρησαν στην Ελλάδα τα ρωσικά πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα εξήγησε, μιλώντας στο Sputnik, o συνταγματάρχης Ιγκορ Ματβέιεφ, επικεφαλής της ομάδας των εναέριων μέσων πυρόσβεσης των αεροπορικών και διαστημικών δυνάμεων του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.
«Μέσω του Κέντρου Συντονισμού, οργανώσαμε τη συνεργασία μας. Αρχίσαμε να μιλάμε την ίδια "γλώσσα" με την έννοια της κατανόησης των στόχων και των ζητημάτων. Τηρήθηκε και οργανώθηκε όλη η απαραίτητη υποστήριξη και αποδείχθηκε ότι τα αεροπλάνα Il-76 λειτούργησαν για 3 ημέρες πτήσης (καθώς) τις υπόλοιπες ημέρες χρησιμοποιήθηκαν ως βοηθητικές δυνάμεις» τόνισε.
«Τα ελικόπτερα Mi-8 εργάζονταν σύμφωνα με τα ζητήματα του Κέντρου Συντονισμού. Τα βασικά ζητήματα ήταν εστιακές πυρκαγιές οπότε τα Il-76 βρισκόντουσαν σε ετοιμότητα για την κατάσβεση πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, ενώ τα Mi-8 με σύγχρονες συσκευές εργάζονταν τελικά επί 11 ημέρες. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι όλα έγιναν με ασφάλεια, δεν υπήρχαν προβληματικά ζητήματα στην οργάνωση και τον συντονισμό των εργασιών, οπότε δουλέψαμε ήρεμα και με ασφάλεια. Θεωρώ, ότι εκτελέσαμε τα ζητήματα με επιτυχία. Δεν υπάρχουν πυρκαγιές» πρόσθεσε.
© SputnikΟι πιλότοι των ρωσικων αεροσκαφών
Οι πιλότοι των ρωσικων αεροσκαφών - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.08.2021
Οι πιλότοι των ρωσικων αεροσκαφών

Δημιούργησαν ένα «φράγμα σταγόνων του ύδατος»

Ερωτηθείς σχετικά με το «φράγμα σταγόνων του ύδατος» (δηλαδή ένα φράγμα νερού) που δημιούργησαν τα ρωσικά πυροσβεστικά μέσα, όπως είχαν γράψει και τοπικά ΜΜΕ, ο Ρώσος αξιωματούχος εξήγησε ότι στην Πελοπόννησο «όταν εντοπίστηκαν μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή -ας πούμε ότι ήταν ήδη το δεύτερο μέρος της φωτιάς- υπήρχε έντονος καπνός» κι επομένως χρησιμοποίησαν τη «μέθοδο του φράγματος».
Όσο για το εάν είναι αποτελεσματικό αυτό, ο ίδιος απάντησε πως «σε τέτοιες συνθήκες, είναι».
© SputnikΟ Συνταγματάρχης Ιγκορ Ματβέιεφ μαζί με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και Αντιστράτηγο, Στέφανο Κολοκούρη
Ο Συνταγματάρχης Ιγκορ Ματβέιεφ μαζί με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και Αντιστράτηγο, Στέφανο Κολοκούρη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.08.2021
Ο Συνταγματάρχης Ιγκορ Ματβέιεφ μαζί με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και Αντιστράτηγο, Στέφανο Κολοκούρη

Η συνεργασία με το ρωσικό «θηρίο» Beriev-200

Στο αρχικό στάδιο, όπως πληροφορούμαστε, το ρωσικό «θηρίο» Beriev-200 λειτουργούσε ως συντονιστής. «Αποδείχθηκε ότι ήταν σαν ένας αναμεταδότης: Μέσω αυτού λάβαμε ενημερωμένα δεδομένα από τις υπηρεσίες εδάφους σχετικά με την τοποθεσία των πυρκαγιών. Το Beriev-200 λειτούργησε ως βασική πηγή των ρίψεων νερού και εμείς το τελειώσαμε αργότερα» σημειώνει.
Οι πιλότοι του ρωσικού Beriev Be-200 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.08.2021
Ελλάδα
Οι ιπτάμενοι ιππότες του ρωσικού "θηρίου" αποκαλύπτουν τα μυστικά του Be-200: Τι λένε για την Ελλάδα
Στη συνέχεια, μιλώντας για το αν τους δυσκόλεψαν τα βουνά και το ανάγλυφο, τόνισε ότι «όλοι έπρεπε να προετοιμαζόμαστε και το κάναμε για κάθε πτήση. Το μέγιστο ύψος που δουλέψαμε ήταν 2.400 με 2.500 μέτρα. Εργαζόμασταν στα όρια της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας. Παρεμπιπτόντως, φυσικά δουλέψαμε τόσο προς τα νότια όσο και προς τα δυτικά και προς τα ανατολικά και τα βορειοανατολικά σε όλη την περιοχή».
Ο Ρώσος συνταγματάρχης καταλήγει λέγοντας ότι «χρησιμοποιούσαμε τέτοια τακτική, όταν πραγματοποιούσαμε την αναγνώριση από ελικόπτερα και μόνο τότε δίναμε οδηγίες και αποφασίζαμε σχετικά με τη σκοπιμότητα της απογείωσης των Il-76. Καθορίσαμε την κλίμακα, παίρναμε τις αποφάσεις σχετικά με τη σκοπιμότητα και την ασφάλεια των Il-76. Στη συνέχεια, τα Il-76 εργάζονταν στο επίκεντρο και τα ελικόπτερα σε αυτές τις εστίες. Θεωρώ ότι όλη η συνεργασία ήταν άψογη. Η ομάδα των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, τα ελικόπτερα και τα Il-76 ολοκλήρωσαν τα καθήκοντά τους».

Το «ευχαριστώ» του αρχηγού της Πυροσβεστικής

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την αποχώρηση των ρωσικών μέσων πυρόσβεσης, οι πιλότοι έλαβαν αναμνηστικά και ευχαριστήρια δώρα από την Ελληνική Πυροσβεστική και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης τούς ευχαρίστησε προσωπικά από τα βάθη της καρδιάς του τονίζοντας ότι ήταν πολύ σημαντική η βοήθειά τους.
© SputnikΟι πιλότοι των ρωσικων αεροσκαφών μαζί με έλληνες από το Πυροσβεστικό Σώμα
Οι πιλότοι των ρωσικων αεροσκαφών μαζί με έλληνες από το Πυροσβεστικό Σώμα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.08.2021
Οι πιλότοι των ρωσικων αεροσκαφών μαζί με έλληνες από το Πυροσβεστικό Σώμα
«Η χώρα μας πέρασε μια δύσκολη κατάσταση, σχεδόν ένα εικοσαήμερο με πεντ' έξι μεγάλες πυρκαγιές. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από τη ρωσική κυβέρνηση και αμέσως το κράτος της Ρωσίας ανταπεξήλθε και έστειλε αεροσκάφη και ελικόπτερα. Ήταν πολύ σημαντική βοήθεια, απέτρεψαν μεγάλους κινδύνους. Πραγματικά σαν αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος θέλω να εκφράσω τον βαθύτατο σεβασμό μου. Ήταν τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί τους και θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου» δήλωσε ο κ. Κολοκούρης στην κάμερα του Sputnik.
© SputnikΟ επικεφαλής του Πολιτικού τμήματος, εκπρόσωπος Τύπου και Σύμβουλος Πρεσβείας, Βασίλι Γκαβρίλοβ μαζί με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και Αντιστράτηγο, Στέφανο Κολοκούρη
Ο επικεφαλής του Πολιτικού τμήματος, εκπρόσωπος Τύπου και Σύμβουλος Πρεσβείας, Βασίλι Γκαβρίλοβ μαζί με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και Αντιστράτηγο, Στέφανο Κολοκούρη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.08.2021
Ο επικεφαλής του Πολιτικού τμήματος, εκπρόσωπος Τύπου και Σύμβουλος Πρεσβείας, Βασίλι Γκαβρίλοβ μαζί με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και Αντιστράτηγο, Στέφανο Κολοκούρη
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά