Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Χαλκιδική: Τοξικές μέδουσες, θολά νερά και αφροί – Τι φταίει για την καταστροφή αγαπημένων παραλιών

© SputnikΜικρές καφέ χρώματος μέδουσες γέμισαν παραλίες της Χαλκιδικής
Μικρές καφέ χρώματος μέδουσες γέμισαν παραλίες της Χαλκιδικής - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.08.2021
Από τη μία η κλιματική αλλαγή που έχει αυξήσει τη θερμοκρασία των θαλασσών κι από την άλλη η μεγάλη παρουσία μικροπλαστικών που μεταφέρουν δια των θαλασσίων ρευμάτων διάφορους μικροοργανισμούς από τη μια περιοχή στην άλλη ευθύνονται σύμφωνα με τον καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας, Χ. Χιντήρογλου, για μια σειρά φαινομένων στις ελληνικές θάλασσες.
Μικρές τοξικές, καφέ μέδουσες και άλλες με σχήμα τηγανητού αβγού, αφροί πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας, μύδια που ξεβράστηκαν νεκρά σε ακτές, πρασινωπό χρώμα της θάλασσας και υψηλή για πολλές ημέρες θερμοκρασία του νερού: Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά φέτος το καλοκαίρι σε πολλές θαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και σε άλλες της Βόρειας Ελλάδας.
Τι φταίει όμως και τα νερά των αγαπημένων παραλιών «μεταλλάχθηκαν» και σε πολλές περιπτώσεις οι λουόμενοι δεν έμπαιναν καν στη θάλασσα;
Σύμφωνα με τον καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, για όλα αυτά ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. «Αυτό που συμβαίνει στις δικές μας θάλασσες, συμβαίνει παντού. Και όπως ξέρετε, το περιβάλλον δεν έχει όρια. Για όλα αυτά ευθύνεται η κλιματική αλλαγή» τόνισε χαρακτηριστικά.
Μέδουσες τηγανητό αυγό” στον Θερμαϊκό - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.08.2021
Ελλάδα
Ο Θερμαϊκός "πλημμύρισε" με μέδουσες - ''τηγανητά αυγά''
Πέραν όμως της κλιματικής αλλαγής, ο καθηγητής αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που προκαλούν προβλήματα στον θαλάσσιο κόσμο κι ένα από αυτά είναι τα πλαστικά που έχουν κυριεύσει τις θάλασσες.
«Το πλαστικό που υπάρχει σήμερα μέσα στην υδάτινη στήλη (σ.σ. τα μικροπλαστικά που αιωρούνται) θα χειροτερεύει την κατάσταση. Δεν είναι μόνο η άνοδος της θερμοκρασίας (σ.σ. εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής) η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο για όλες αυτές τις αλλαγές, αλλά εάν δεν φροντίσουμε τη διασπορά των ρύπων γενικά και εάν δεν βρίσκουμε εργαλεία για να τα μαζεύουμε, θα έχουμε συνεχόμενα προβλήματα» προειδοποίησε.
Οι αλλαγές που καταγράφουν οι ειδικοί επιστήμονες όπως οι θαλάσσιοι βιολόγοι είναι πολλές. Μεταξύ αυτών, οι αλλαγές στα θαλάσσια ρεύματα εξαιτίας των θερμοκρασιών με πιο χαρακτηριστική περίπτωση, όπως αναφέρει ο κ. Χιντήρογλου, το Κουροσίβο που διαρρέει τον βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και «το οποίο έχει αρχίσει να τροποποιείται και έχει δεχτεί επίδραση στην έντασή του».
«Αυτά δημιουργούν σημαντικά προβλήματα σε όλους μας και φυσικά και στη Μεσόγειο η οποία είναι μια κλειστή θάλασσα και η ανανέωση των νερών της γίνεται κάθε έναν αιώνα» εξηγεί ο κ. Χιντήρογλου κρούοντας κώδωνα κινδύνου για τις αλλαγές που συντελούνται και για τις οποίες όπως λέει δεν λαμβάνουμε μέτρα.
Μάλιστα θεωρεί ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία διαχείριση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος παρά τις σαφείς οδηγίες που υφίστανται για το θέμα αυτό εδώ και πολλά χρόνια τόσο από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από τους ειδικούς επιστήμονες.
Θάλασσα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.07.2021
Ελλάδα
Χαλκιδική: Μετά τις τοξικές μέδουσες, χιλιάδες φυσαλίδες κάλυψαν τη θάλασσα – Η εξήγηση ειδικού

Μικροπλαστικά γίνονται τα «σερφ» μικροοργανισμών

H ρύπανση στις ελληνικές θάλασσες είναι πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού από όσους κάνουν κατάδυση.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τελευταία, όπου έχει κάνει κατάδυση, βλέπει πλαστικά σωματίδια που αιωρούνται στη θαλάσσια στήλη και μεταφέρονται με τα ρεύματα. «Πριν από 5- 6 χρόνια οι βυθοί δεν παρουσίαζαν αυτό το θέαμα» παρατηρεί.
Όπως προσθέτει, τα συγκεκριμένα σωματίδια πλαστικού «είναι τα "σερφ" διάφορων οργανισμών οι οποίοι μετακινούνται από μια περιοχή σε μια άλλη».
Το πρόβλημα της απόρριψης πλαστικών στην κλειστή λεκάνη της Μεσογείου είναι μεγάλο, όπως επισημαίνει, κυρίως «εξαιτίας της Τουρκίας και της Αιγύπτου», ενώ η Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερη διαχείριση στο θέμα αυτό καθώς «είναι η λιγότερο πλαστικοπαραγωγός χώρα».
Η διατήρηση όμως της καθαρότητας της θάλασσας, όπως λέει, δεν είναι υπόθεση ενός αλλά όλων που πρέπει να τηρούν τους κανόνες προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Τέλος όσων αφορά την παρουσία μεδουσών είπε ότι «το φαινόμενο θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου», αλλά μόλις «κρυώσουν τα νερά, επειδή μειώνεται η δραστηριότητά τους, αρχίζουν να κατακρημνίζονται στον βυθό για να πεθάνουν».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала