Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

ΕΝΦΙΑ: Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις – Πότε βγαίνουν τα εκκαθαριστικά

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΑκίνητα.
Ακίνητα. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.09.2021
Βρείτε μας
Αντίστροφη μέτρηση για τις τελευταίες διορθώσεις στο Ε9 καθώς η εφαρμογή κλείνει προκειμένου να αρχίσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα.
Πλέον έμειναν 24 ώρες προκειμένου οι 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε διορθώσεις στο Ε9, να εντοπίσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις και να αποφύγουν χρεώσεις που δεν τους αναλογούν στον ΕΝΦΙΑ.
Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9), κλείνει στις 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00, όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Στη συνέχεια θα αρχίσουν οι διαδικασίες εκκαθάρισης του φόρου ακινήτων, ΕΝΦΙΑ, ενώ τα εκκαθαριστικά αναμένεται να αναρτηθούν το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου. Η πρώτη δόση προγραμματίζεται να καταβληθεί έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.
Φόροι ακίνητης περιουσίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.08.2021
Ελλάδα
ΕΝΦΙΑ 2021: Πότε φτάνουν τα "ραβασάκια" και πότε πληρώνεται η πρώτη δόση
Σημειώνεται ότι όσοι δεν προλάβουν την προθεσμία δεν θα αποφύγουν και το πρόστιμο των 100 ευρώ, στην περίπτωση που θα θελήσουν να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις στις προσεχείς ημέρες και αφού έχει εκδοθεί ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ.
Ακόμα και ένα πολύ μικρό λάθος, σύμφωνα με τους λογιστές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, μπορεί να επιφέρει την πληρωμή μεγαλύτερου από τον κανονικό ΕΝΦΙΑ.

Ποια λάθη να αποφύγετε στον ΕΝΦΙΑ

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε συγκεκριμένα σημεία.
Το πιο συνηθισμένο λάθος στο Ε9 έχει να κάνει με τα εμπράγματα δικαιώματα που έχουν οι φορολογούμενοι στα ακίνητα.
Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί αδίκως με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9 ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.
Σε κάθε τέτοια περίπτωση, κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίζεται η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου, η οποία προβλέπεται σε περίπτωση ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή, καθώς έχει θεωρηθεί αυτόματα ότι το ακίνητο ανήκει στον δηλούντα κατά πλήρη κυριότητα.
O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.08.2021
Ελλάδα
"Παράθυρο" Σταϊκούρα για μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 8% - Τι είπε για φοροελαφρύνσεις
Αρκεί ένας απλός έλεγχος στον κωδικό που αναγράφεται στη στήλη 15 ή στη στήλη 19 του πίνακα 1 του Ε9, αν πρόκειται για κτίσμα ή οικόπεδο εντός σχεδίου ή στη στήλη 18 του πίνακα 2 του Ε9, αν πρόκειται για αγροτεμάχιο.
Για να διορθωθεί το λάθος, θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική - διορθωτική δήλωση Ε9 και να ξαναδηλωθούν τα στοιχεία του ακινήτου, με ορθή συμπλήρωση της στήλης που αφορά στο εμπράγματο δικαίωμα.

Τι γίνεται όταν υπάρχει συνιδιοκτησία

Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.
Στην περίπτωση αυτή, για να εξαλειφθεί αυτή η άδικη υπερχρέωση, θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση Ε9 στην οποία το ακίνητο για το οποίο έχει γίνει το λάθος πρέπει να δηλωθεί ξανά με συμπληρωμένο το σωστό ποσοστό συνιδιοκτησίας στην αντίστοιχη στήλη (στη στήλη 16 του πίνακα 1 αν πρόκειται για κτίσμα, στη στήλη 19 του πίνακα 1 αν πρόκειται για οικόπεδο εντός σχεδίου ή στη στήλη 20 του πίνακα 2 αν πρόκειται για εδαφική έκταση εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού).

Ημιτελή κτίσματα

Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε ό,τι αφορά την ορθή συμπλήρωση των στοιχείων για τα ημιτελή κτίσματα. Πρέπει να ελεγχθεί αν η συμπλήρωση έχει γίνει σωστά και αυτό διότι τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.
Ελληνική Στατιστική Αρχή - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.09.2021
Αύξηση ΑΕΠ 16,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2021 - "Ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας"
Ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα. Επίσης ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.

Χώροι στάθμευσης, αποθήκες, πισίνες

Σωστά θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία για αποθήκες και πάρκινγκ. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%.
Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала