Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Φούρνος μικροκυμάτων: Πώς θα τον χρησιμοποιείτε σωστά επιτυγχάνοντας το καλύτερο μαγείρεμα

CC BY 2.0 / Quiet Hut / Countertop microwaveΈνας φούρνος μικροκυμάτων (φωτ. αρχείου)
Ένας φούρνος μικροκυμάτων (φωτ. αρχείου) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.09.2021
Βρείτε μας
Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μία από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες συσκευές λόγω της ταχύτητας του μαγειρέματος και της ευκολίας που προσφέρει.
Δεν υπάρχει κουζίνα χωρίς φούρνο μικροκυμάτων. Είναι μία από τις πιο χρησιμοποιημένες ηλεκτρικές συσκευές καθώς μειώνει τον χρόνο μαγειρέματος. Μπορούμε να ψήσουμε, να μαγειρέψουμε, να ζεστάνουμε και να ξεπαγώσουμε κάθε είδους φαγητό μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι μύθοι σχετικά με τη χρήση του

Ο μύθος ότι η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων αλλοιώνει τη διατροφική ποιότητα των τροφίμων που θερμαίνονται ή μαγειρεύονται είναι αναληθής. Από το Ισπανικό Ίδρυμα Διατροφής (FEN) θεωρούν ότι τα αποτελέσματα που παράγονται σε θρεπτικό επίπεδο με τη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων συγκρίνονται με το μαγείρεμα στον ατμό, το σοτάρισμα και τις κλασικές μορφές μαγειρέματος.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το φούρνο μικροκυμάτων

Η διαδικασία μαγειρέματος με μικροκύματα βασίζεται στη δόνηση των μορίων, κυρίως του νερού, που ανακινούνται από ηλεκτρομαγνητικά κύματα υψηλής συχνότητας. Αυτή η μέθοδος θέρμανσης παράγεται από το εσωτερικό του τροφίμου το οποίο «προστατεύει την ποιότητα των πρωτεϊνών», σύμφωνα με το FEN. Ο φούρνος μικροκυμάτων μαγειρεύει όπως και οι άλλες συσκευές. Ωστόσο, πρέπει να ξέρουμε ποια τρόφιμα είναι κατάλληλα να μαγειρευτούν εντός του φούρνου μικροκυμάτων, τι χρόνο μαγειρέματος χρειάζονται, ποια δοχεία είναι κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν και ποιο είναι το ιδανικό μέγεθός τους.
Λαχανικά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.03.2020
Ελλάδα
Κορονοϊός: Τι ισχύει για τρόφιμα και μαγείρεμα και τι πρέπει να προσέξουμε

1. Τρόφιμα κατάλληλα για τον φούρνο μικροκυμάτων

Λόγω του τρόπου με τον οποίο θερμαίνεται το φαγητό όταν μαγειρεύεται στον φούρνο μικροκυμάτων, αυτά με το περισσότερο νερό είναι τα πιο κατάλληλα για τον συγκεκριμένο φούρνο. Μιλάμε για φρούτα, λαχανικά και υγρά. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που επισημαίνονται από το FEN, είναι ότι αυτή η συσκευή διατηρεί υδατοδιαλυτές βιταμίνες από τα τρόφιμα (βιταμίνη C και βιταμίνες ομάδας Β) σε μεγαλύτερο βαθμό απ' όταν βράζονται σε νερό όπως αναφέρει δημοσίευμα του mundodeportivo.com.

2. Συνιστώμενη ώρα

Όσον αφορά το μαγείρεμα, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην υπερβείτε τους συνιστώμενους χρόνους. Επομένως, τα προϊόντα με λιγότερο νερό θα μαγειρευτούν πιο αργά, αφού τα κύματα δεν μετακινούν τα μόρια τόσο εύκολα για να το θερμάνουν.

3. Ποσότητα φαγητού

Συνιστάται να μαγειρεύετε σε μικρές μερίδες. Ο λόγος; Το φαγητό θα ζεσταθεί γρηγορότερα και μπορεί να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη κατακράτηση θρεπτικών συστατικών.

4. Διατήρηση των θρεπτικών συστατικών

Αν και μειώνεται η περιεκτικότητα σε ορισμένα θερμοευαίσθητα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή εκείνων που είναι ευαίσθητα στη θερμότητα, όπως η βιταμίνη C ή αυτά της ομάδας Β, η μείωση είναι μικρότερη από αυτή που προκαλείται από άλλες μαγειρικές μεθόδους. «Το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων γίνεται συνήθως χωρίς επιπλέον υγρό και σε μειωμένο χρόνο θέρμανσης. Με αυτόν τον τρόπο, τόσο η διατήρηση θερμικά ευαίσθητων θρεπτικών συστατικών όσο και αυτή των υδατοδιαλυτών θρεπτικών συστατικών αυξάνεται», αναφέρει το FEN.

5. Τα σωστά δοχεία

Κατάλληλα δοχεία είναι η πορσελάνη, το κρύσταλλο, το γυαλί ή το πλαστικό που αντέχει στον φούρνο μικροκυμάτων. Εναλλάσσουμε όλα τα είδη υλικών στον φούρνο αυτόν, αλλά δεν είναι όλα τα δοχεία κατάλληλα. «Τα πιο κατάλληλα υλικά για τοποθέτηση στον φούρνο μικροκυμάτων είναι το γυαλί και τα κεραμικά», επισημαίνουν οι ειδικοί. Αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και χάρτινες συσκευασίες που δεν περιέχουν αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη αναφέρουν από το FEN.
Στον κατάλογο των απαγορευμένων δοχείων για μικροκύματα είναι το αλουμίνιο, τα μεταλλικά δοχεία και το διογκωμένο πολυστυρόλιο (EPS).

6. Θερμοκρασία

Λόγω της ταχύτητας της διαδικασίας του μαγειρέματος, θερμοκρασίες άνω των 100 βαθμών Κελσίου δεν επιτυγχάνονται στον φούρνο μικροκυμάτων, αν και είναι η ελάχιστη θερμοκρασία για την απολύμανση των τροφίμων.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала