Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Μπάιντεν: Γιατί αποφάσισε να δημοσιοποιήσει μυστικά έγγραφα του FBI για την 11η Σεπτεμβρίου

© Sputnik / СтрингерΟ πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.09.2021
Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να δημοσιεύσει έγγραφα που σχετίζονται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου τους επόμενους έξι μήνες. Τα πρώτα έγγραφα θα δουν το φως της δημοσιότητας στις 11 Σεπτεμβρίου 2021.
Καθώς πλησιάζει η 20ή επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα στις 3 Σεπτεμβρίου, το οποίο καλούσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αποχαρακτηρίσει τα έγγραφα έρευνας του FBI για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, «οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν στην έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου θα πρέπει τώρα να αποκαλυφθούν».
Τον περασμένο μήνα, ορισμένες οικογένειες θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου προέτρεψαν τον Μπάιντεν να μην παρευρεθεί σε εκδηλώσεις μνήμης φέτος, εκτός εάν η διοίκησή του συμφωνήσει να δημοσιοποιήσει έγγραφα που σχετίζονται με τους αεροπειρατές - 19 άνδρες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, 15 από τους οποίους ήταν Σαουδάραβες υπήκοοι.
Σεργκέι Λαβρόφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.09.2021
Κόσμος
Λαβρόφ: Η Ρωσία θα υποστηρίξει την νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν εφόσον είναι χωρίς αποκλεισμούς
Τον Ιούλιο του 2021, οι οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου με το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους μήνυσαν τη Σαουδική Αραβία για χρήματα, ισχυριζόμενες ότι οι αξιωματούχοι της χώρας θα μπορούσαν να είναι συνένοχοι της τραγωδίας. Το Ριάντ αρνείται σθεναρά τη συμμετοχή των επισήμων και η Επιτροπή της 11ης Σεπτεμβρίου δεν βρήκε επίσης καμία σχέση μεταξύ της τρομοκρατικής επίθεσης και της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Μπάιντεν πρέπει να εκτρέψει την προσοχή του κοινού

«Ο χρόνος δημοσίευσης των εγγράφων μπορεί να σχετίζεται με την ανάγκη της κυβέρνησης Μπάιντεν να δικαιολογήσει την αποχώρηση από το Αφγανιστάν μετά την απόφαση του [Ντόναλντ] Τραμπ», λέει ο Δρ Λουτσιάνο Ζακάρα, επίκουρος καθηγητής και συντονιστής έρευνας στο Κέντρο Μελετών του Κόλπου στο Κατάρ.
Η χαοτική αποχώρηση του Μπάιντεν από το Αφγανιστάν προκάλεσε πτώση της δημοτικότητάς του. Η δημοσκόπηση από τον ιστότοπο «FiveThirtyEight» που συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία, δείχνει ότι το 48,4% των Αμερικανών ερωτηθέντων αποδοκιμάζουν τις επιδόσεις του Προέδρου στο αξίωμα, με το ποσοστό αποδοχής του να κυμαίνεται γύρω στο 45,9%.
Σύμφωνα με την "Washington Examiner", αυτά τα στοιχεία έχουν προκαλέσει αυξανόμενες ανησυχίες μεταξύ των Δημοκρατικών, οι οποίοι απέχουν σχεδόν έναν χρόνο από τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, στις οποίες θα αγωνιστούν να διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στο Κογκρέσο.

«Η κριτική που δέχθηκε ο Μπάιντεν από τη χώρα σχετικά με την έλλειψη επιτευγμάτων των ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια κατοχής επικεντρώθηκε στο ανθρώπινο κόστος, κυρίως στις ζωές των Αμερικανών, που αντιπροσώπευε η κατοχή. Το Αφγανιστάν πέτυχε τον στόχο της τιμωρίας όσων ήταν πίσω από τις επιθέσεις», σημειώνει ο Ζακάρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να ορίσει ένα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σχετικά με ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, το οποίο δίνει προτεραιότητα στις δικές της ανησυχίες για την ασφάλεια έναντι άλλων τρίτων χωρών. Έτσι, η πολυαναμενόμενη δημοσίευση εγγράφων της 11ης Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από την αποτυχημένη απόσυρση του Αφγανιστάν και να βοηθήσει στον εντοπισμό νέων προτεραιοτήτων, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Ο Μπάιντεν κινδυνεύει και πάλι να καταστρέψει τις σχέσεις με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Ταυτόχρονα, ορισμένοι παρατηρητές αναφέρουν ότι τα εν λόγω έγγραφα ενδέχεται να θέσουν αμφιβολίες για τις ελίτ της Σαουδικής Αραβίας, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν υπήκοοι της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, «η δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων απόρρητων εγγράφων μπορεί να επιφέρει τριγμούς στις σχέσεις» μεταξύ του Μπάιντεν και του Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αναφέρει ο Ζακάρα.
«Βλέπουμε μια μεγαλύτερη απροθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν να» προστατεύσει «τους Σαουδάραβες συμμάχους της Αμερικής από τη δημοσίευση δυνητικά επιβλαβών πληροφοριών σχετικά με την έκταση της συμμετοχής της Σαουδικής Αραβίας και την επακόλουθη συγκάλυψη τόσο από τους Σαουδάραβες όσο και από τη διοίκηση του Μπους», αναφέρει ο Δρ Mehran Kamrava, διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Περιφερειακών Σπουδών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown του Κατάρ.
Προηγουμένως, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέκρινε τον διάδοχο πρίγκιπα, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να εμπλακεί στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.
Στις 26 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε μια έκθεση «που συνέδεε» τον πρίγκιπα με το περιστατικό αλλά δεν παρείχε κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς. Ορισμένα ΜΜΕ ανέφεραν τότε ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθούσε να «παραμερίσει» τον ισχυρό πρίγκιπα, γνωστό για τη συμπάθειά του με τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Η δημοσιοποίηση των εγγράφων που σχετίζονται με τη συμμετοχή των Σαουδάραβων υπηκόων στην 11η Σεπτεμβρίου είναι «έχει καθυστερήσει 20 χρόνια», λέει ο Peter Kuznick, καθηγητής Ιστορίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, Ουάσινγκτον, DC. Σύμφωνα με τον Kuznick, «αυτή η έλλειψη διαφάνειας κρύβει εκ πρώτης την αποφυγή της αμηχανίας και άλλοτε τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς». Επί Τζορτζ Μπους, οι ΗΠΑ ήταν εξαρτημένες από υδρογονάνθρακες της Μέσης Ανατολής και προσπάθησαν να μην εξοργίσουν τους συμμάχους τους.
«Καθώς το πετρέλαιο του Κόλπου μειώνεται σε σημαντικό βαθμό στη σκέψη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, προσπαθούν να αποδεσμευτούν σε κάποιο βαθμό από την περιοχή, κάτι που είναι καλό», σημειώνει ο καθηγητής.

«Δυστυχώς, ο Μπάιντεν και ο κόσμος πιστεύουν ότι αυτό θα τους αφήσει ελεύθερους να αντιμετωπίσουν πιο επιθετικά τους πραγματικούς ανταγωνιστές -τη Ρωσία και την Κίνα- κάτι που δεν συμφέρει κανέναν τη στιγμή που απαιτείται συνεργασία σε τόσα θεμελιώδη παγκόσμια ζητήματα».

Τα έγγραφα μπορούν να αποκαλύψουν τη συνενοχή των ΗΠΑ στη «δημιουργία» εγκληματιών τζιχαντιστών

Ταυτόχρονα, ωστόσο, τα έγγραφα μπορεί επίσης να ρίξουν λίγο φως στη συνεργασία των ΗΠΑ με τον τζιχαντιστή της εποχής του ψυχρού Πολέμου, λέει ο Kuznick. Επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ συνήθιζαν να εκπαιδεύουν, να οπλίζουν και να χρηματοδοτούν Αφγανούς Μουτζαχεντίν στα τέλη της δεκαετίας του '70 και του '80 για να τους χρησιμοποιήσουν ως πληρεξούσιους του ψυχρού Πολέμου εναντίον της ΕΣΣΔ.
«Αυτοί οι αντάρτες περιελάμβαναν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και άλλους ηγέτες της Αλ Κάιντα καθώς και πολλούς Ταλιμπάν», σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό. Η Ουάσινγκτον απέχει εδώ και καιρό από τη δημοσίευση εγγράφων για την 11η Σεπτεμβρίου προφανώς επειδή «θα μπορούσε να έχει αποκαλύψει τη συνενοχή των ΗΠΑ στη δημιουργία των εγκληματιών που χτύπησαν αυτή τη χώρα στις 11 Σεπτεμβρίου», αναφέρει ο Κούζνικ.
Εν τω μεταξύ, στις 3 Σεπτεμβρίου, το CBS δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον Danny Gonzalez, πρώην πράκτορα του FBI που συμμετείχε στην επιχείρηση Encore, μια ακόμα μυστική έρευνα για τους δύο Σαουδάραβες αεροπειρατές που είχαν την έδρα τους στο Σαν Ντιέγκο. Ο Γκονζάλες είπε στο CBS News ότι «19 αεροπειρατές [δεν μπορούσαν] να διαπράξουν μόνοι τους 3.000 μαζικές δολοφονίες», υποδηλώνοντας ότι είχαν δίκτυο υποστήριξης με έδρα τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο από τους δράστες παρακολούθησαν εκπαίδευση πτήσης στην Αριζόνα πριν από την επίθεση.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η δημοσιοποίηση των εγγράφων του FBI θα εξελιχθεί σε βόμβα ή αν «ο κυβερνητικός μηχανισμός [θα] επιβραδύνει τη διαδικασία, θα δικαιολογήσει και θα επεξεργαστεί έγγραφα σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι χωρίς νόημα», λέει ο Bruce Eagleson, γιος ενός θύματος της 11ης Σεπτεμβρίου.
*Σημείωση: Οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις και έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία και σε άλλες χώρες.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала