Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πώς συνδέεται ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων με την 3η δόση: Τι είπε ο Μόσιαλος σε ερώτηση του Sputnik

© Φωτογραφία : ΕΡΤΜόσιαλος στην ΕΡΤ
Μόσιαλος στην ΕΡΤ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.09.2021
Βρείτε μας
Σε διαδικτυακή εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα "Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι;" ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, απάντησε σε ερώτηση του Sputnik για τον μη εμβολιασμό πληθυσμών σε φτωχές χώρες και τη γέννηση νέων μεταλλάξεων.
Η πορεία της πανδημίας όπως αποφαίνονται οι επιστήμονες, συνδέεται άμεσα με το ποσοστό του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί και φυσικά με τις μεταλλάξεις του ιού όσο δεν χτίζεται το λεγόμενο «τείχος ανοσίας».
Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ με θέμα «Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι;» με τη συμμετοχή πολλών καθηγητών και ειδικών, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρθηκε στα οφέλη του εμβολίου κατά του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στη μετάλλαξη Δέλτα.
Σε ερώτηση του Sputnik τι θα γίνει με τους πληθυσμούς των φτωχότερων χωρών που δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια κι αν σε αυτές τις χώρες «γεννηθούν» νέες μεταλλάξεις, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι πράγματι υπάρχει η πιθανότητα νέων μεταλλάξεων, ενώ η 3η ενισχυτική δόση που θέλουν να κάνουν οι ανεπτυγμένες χώρες αποτελεί τροχοπέδη στον εμβολιασμό των φτωχών πληθυσμών. Επιπλέον, στηλίτευσε τη στάση των ηγετών που δεν προχωρούν στην επίλυση του θέματος.
«Νομίζω ότι είναι ένα πολύ δύσκολο πολιτικό και τεχνικό θέμα το τι θα γίνει με την επέκταση των εμβολιασμών στα υπόλοιπα 2/3 που δεν έχουν εμβολιαστεί στον πλανήτη. Κι αυτά τα 2/3 δεν είναι αρνητές, είναι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να κάνουν το εμβόλιο, αλλά δεν έχουν πρόσβαση» υπογράμμισε και συνέχισε:
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.08.2021
Κόσμος
ΠΟΥ: Γιατί πρέπει να καθυστερήσει τρίτη δόση – Ισχυρότερες μεταλλάξεις αν δεν αυξηθεί ο εμβολιασμός
«Και γιατί λέω ότι είναι πολιτικό το θέμα; Γιατί θα μπορούσε να λυθεί πιο άμεσα, δηλαδή να φτάσουμε στο 70% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί μέχρι την άνοιξη του 2022 αν δεν περνούσαμε στην 3η ενισχυτική δόση στις ανεπτυγμένες χώρες τους επόμενους μήνες. Δεν είναι καθόλου σίγουρο αν την χρειαζόμαστε ή όχι (σ.σ. την τρίτη δόση). Δηλαδή μπορεί να πέφτει ο τίτλος των αντισωμάτων μετά τους έξι μήνες, δεν ξέρουμε όμως ποιος είναι ο τίτλος των αντισωμάτων ο οποίος είναι ικανός για να δημιουργεί επαρκή ανοσιακή απάντηση, δηλαδή δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις χιλιάδες για να έχεις την ανοσιακή απάντηση. Δεν έχει απαντήσει κανείς ακόμα επιστημονικά για το ποιος θα πρέπει να είναι (σ.σ. ο αριθμός των αντισωμάτων). Όπως επίσης δεν έχουμε και εκτεταμένες μελέτες για άλλες ανοσιακές απαντήσεις πέρα από τα αντισώματα και για τα επίπεδα της κυτταρικής ανοσίας που υπάρχουν».
«Επομένως, το πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει στις αναπτυγμένες χώρες, το οποίο δεν υπήρχε πριν από μερικούς μήνες γιατί θα προχωρούσαμε σε μαζικότερους εμβολιασμούς στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, υπάρχει με τις αναμνηστικές δόσεις» συνόψισε ο κ. Μόσιαλος.
Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις του κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.08.2021
Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις του κορονοϊού

Η λύση για επιτάχυνση εμβολιασμών

Ο ίδιος ως μόνη λύση του προβλήματος θεωρεί τη μεταφορά τεχνογνωσίας στις χώρες αυτές και την παραγωγή εμβολίων πέρα από τις λίγες χώρες που σήμερα τα παράγουν. Ωστόσο, αυτή η λύση όπως λέει προϋποθέτει την άρση της πατέντας των εμβολίων που περνά και μέσα από τις φαρμακοβιομηχανίες.
«Άρα η μόνη λύση που θα έβλεπα εγώ, θα ήταν η επέκταση μέσω μεταφοράς τεχνολογίας (με την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης και της φαρμακευτικής βιομηχανίας) σε εταιρείες οι οποίες θα μπορούσαν να αναλάβουν την παραγωγή εμβολίων σε μαζικότερο επίπεδο σε άλλα μέρη του πλανήτη, πέρα από τις τέσσερις-πέντε χώρες που αυτή τη στιγμή γίνεται μαζική παραγωγή».
Κορονοϊός και ανθρώπινο DNA (Καλλιτεχνική αναπαράσταση) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.09.2021
Ελλάδα
Μετάλλαξη Mu: Ανησυχία για τα πρώτα κρούσματα – Πώς επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου
«Αυτή η δυνατότητα δεν έχει διερευνηθεί εκτεταμένα καθότι υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις όσον αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά από την άλλη μεριά χρειάζεται και πολύ μεγάλη προσπάθεια ανεύρεσης πρώτων υλών και συντονισμού της μεταφοράς τεχνογνωσίας από τις εταιρείες που αυτή τη στιγμή παράγουν τα εμβόλια σε άλλες εταιρείες που θα είχαν τη δυνατότητα παραγωγής εμβολίων. Πιστεύω ότι οι πιέσεις θα είναι πολύ μεγάλες το επόμενο διάστημα. Αυτό που πρέπει να ευχηθούμε όλοι είναι να μην έχουμε μια παραλλαγή η οποία να είναι δυσμενέστερη σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρότατα προβλήματα και σε επίπεδο ανεπτυγμένων χωρών. Υπάρχει η πιθανότητα όσο πιο μεγάλο του ποσοστό του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο να αυξάνεται η πιθανότητα μιας ακόμα παραλλαγή, αλλά δεν ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση. Δηλαδή αν θα είναι μια παραλλαγή που θα κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό και πιθανώς πιο θανατηφόρο, ή αν θα είναι μια παραλλαγή η οποία μπορεί να κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό και λιγότερο θανατηφόρο» τόνισε και άσκησε κριτική στις ηγεσίες που είναι κατώτερες των περιστάσεων εν αντιθέσει όπως είπε με τις ηγεσίες της δεκαετίας του ΄80.
«Επομένως, είναι ανοιχτά όλα αυτά τα θέματα αλλά θα έπρεπε να είχαν ήδη λυθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς δεν έχουμε αυτή τη στιγμή τις ηγεσίες που θα έπρεπε να είχαμε. Τις ηγεσίες που είχαμε σε παγκόσμιο επίπεδο τη δεκαετία του ΄80 που θα μπορούσαν να είχαν πάρει τέτοιες γενναίες αποφάσεις» κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала