Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ταλιμπάν: Ευπρόσδεκτες οι ΗΠΑ στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν - "Ναι" σε ένα νέο κεφάλαιο σχέσεων

© AP Photo / Rahmat GulΤαλιμπάν - Αφγανιστάν
Ταλιμπάν - Αφγανιστάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.09.2021
"Ναι" σε ένα νέο κεφάλαιο σχέσεων με τις ΗΠΑ λένε οι Ταλιμπάν, δηλώνοντας μάλιστα ότι οι Αμερικανοί είναι "ευπρόσδεκτοι" στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, εάν το επιθυμούν.
Την προθυμία τους να έχουν σχέσεις με την Ουάσινγκτον -ανοίγοντας ένα νέο «κεφάλαιο»- διαμηνύουν οι Ταλιμπάν, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ευπρόσδεκτη ενδεχόμενη συμμετοχή των ΗΠΑ στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχαΐλ Σαχίν, μιλώντας στο Sputnik, εμφανίστηκε θετικός για την πιθανότητα καθιέρωσης σχέσεων με τις ΗΠΑ: «Ναι, ασφαλώς, σε ένα νέο κεφάλαιο, εάν η Αμερική θέλει να έχει σχέσεις με εμάς που θα μπορούσαν να είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και των λαών τους, και εάν θέλει να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, είναι ευπρόσδεκτη» δήλωσε.
Πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει δίαυλος με το Ισραήλ, σημειώνοντας: «Βεβαίως, δεν θα έχουμε καμία σχέση με το Ισραήλ. Θέλουμε να έχουμε σχέσεις με άλλες χώρες, το Ισραήλ δεν είναι ανάμεσά τους... Θα θέλαμε να έχουμε σχέσεις με όλες τις περιφερειακές χώρες και τις γειτονικές χώρες, όπως επίσης και ασιατικές χώρες».
Αντίστοιχο μήνυμα είχαν αποστείλει οι Ταλιμπάν και την επομένη της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

«Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον κόσμο. Καλωσορίζουμε τις καλές διπλωματικές σχέσεις με όλους τους» είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, τηρώντας την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, απέσυραν όλες τους τις δυνάμεις από το έδαφος του Αφγανιστάν, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί τον τερματισμό του μακροβιότερου πολέμου της Αμερικής.
Αμερικανικός στρατός στο Αφγανιστάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.09.2021
Κόσμος
Τι σηματοδοτεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν: Ο ρόλος της Τουρκίας και της Κίνας
Σημειώνεται ότι οι Ταλιμπάν έχουν ανακοινώσει ότι σύντομα θα σχηματιστεί νέα αφγανική κυβέρνηση.
Ο Σουχαΐλ Σαχίν εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας.
«Ελπίζω να είναι αυτήν την εβδομάδα, αλλά δεν ξέρω ακριβώς. Θα μπορούσε να είναι αυτήν την εβδομάδα ή την επόμενη» είπε.
Ταλιμπάν στους δρόμους της Καμπούλ στο Αφγανιστάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.09.2021
Κόσμος
Ταλιμπάν: Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν τελείωσε - Η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί εντός ημερών
* Σημείωση: Οι Ταλιμπάν έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση και έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία και σε άλλες χώρες.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала