Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Βρετανία: Επεκτείνει το όριο κατάψυξης σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από 10 σε 55 χρόνια

CC0 / pixabay.com / Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.09.2021
Βρείτε μας
Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει στις οικογένειες της Βρετανίας μια "μεγαλύτερη αναπαραγωγική επιλογή" και να άρει την πίεση στη λήψη αποφάσεών τους επιτρέποντάς τους να διατηρούν ή να διαθέτουν κατεψυγμένα έμβρυα από 10 σε 55 έτη.
Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Sajid Javid χαρακτήρισε τα σχέδια για επέκταση του ορίου αποθήκευσης σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από 10 σε 55 χρόνια «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός». Παραδέχτηκε, επίσης, ότι οι τρέχουσες ρυθμίσεις αποθήκευσης μπορεί να είναι πολύ περιοριστικές και να δημιουργήσουν πίεση στις οικογένειες που δεν είναι έτοιμες να τεκνοποιήσουν.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να επιλέξει να διατηρήσει τη γονιμότητά του και είναι μια από τις πιο προσωπικές αποφάσεις που μπορεί να πάρει κάποιος από εμάς. Οι τεχνολογικές εξελίξεις -συμπεριλαμβανομένης της κατάψυξης των ωαρίων- άλλαξαν την εξίσωση τα τελευταία χρόνια και το μόνο δικαίωμα είναι ότι αυτή η πρόοδος δίνει περισσότερη δύναμη στα χέρια των δυνητικών γονέων», εξήγησε ο Javid σε δήλωσή του.

Το Υπουργείο Υγείας διευκρίνισε τη Δευτέρα 6/9 ότι το όριο των 55 ετών δεν μπορεί να εφαρμοστεί οριζόντια, προσθέτοντας ότι θα εφαρμόσει επιπλέον προϋποθέσεις στους χορηγούς τρίτων ατόμων και μεταθανάτια χρήση.
Μωρό - βρέφος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.03.2021
Κόσμος
Μια μάνα προειδοποιεί: Η εξωσωματική με άφησε με έναν όγκο στον εγκέφαλο σαν πορτοκάλι
Μεταθανάτια σύλληψη σημαίνει σύλληψη με ωάριο, σπέρμα ή έμβρυο κάποιου μετά τον θάνατο του ατόμου. Το νομικό πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μεταθανάτια σύλληψη είναι πολύπλοκο και αντιμετωπίζει διάφορες περιπτώσεις αναγνώρισης των δωρητών ως γονέων μετά τον θάνατό τους. Οι προτεινόμενες αλλαγές στο όριο αποθήκευσης είναι δυνατές λόγω των εξελίξεων στις μεθόδους κατάψυξης.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κατεψυγμένα ωάρια μπορούν να αποθηκευτούν επ' αόριστον χωρίς αλλοίωση, λόγω μιας νέας τεχνικής κατάψυξης που ονομάζεται υαλοποίηση και οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη επιτυχία της χρήσης κατεψυγμένων εμβρύων στη συνήθη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης», ανέφερε το Υπουργείο Υγείας.

Ποσοστά επιτυχίας

Σύμφωνα με τον Χάρη Καρπούζη MD MRCOG, ο οποίος είναι ο επιστημονικός διευθυντής της εξωσωματικής γονιμοποίησης «Pelargos» με έδρα την Αθήνα, η υαλοποίηση έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των κατεψυγμένων εμβρύων, καθώς και το ποσοστό επιτυχίας των παγωμένων κύκλων.

«Η διάρκεια αποθήκευσης δεν φαίνεται να επηρεάζει τα ποσοστά επιτυχίας. Οι πιθανότητες επιτυχίας εξαρτώνται κυρίως από την ηλικία του δότη κατά την κατάψυξη των ωαρίων/εμβρύων, σε αντίθεση με την ηλικία της γυναίκας τη στιγμή της μεταφοράς. Σήμερα, η υαλοποίηση των ωαρίων έχει σχεδόν φτάσει στα ποσοστά επιτυχίας της κατάψυξης των εμβρύων», δήλωσε ο Δρ Καρπούζης.

Στην Ελλάδα, τα ωάρια καταψύχονται για πέντε χρόνια, αλλά ο χρόνος αποθήκευσης μπορεί να ανανεωθεί για άλλα πέντε χρόνια, αν χρειαστεί, εξήγησε ο Δρ Καρπούζης, προσθέτοντας ότι το όριο ηλικίας των δικαιούχων για εξωσωματική είναι τα 50. Μετά την πανδημία της COVID-19, το όριο ηλικίας αυξήθηκε στα 52 έτη.

Επιλογή αναπαραγωγής

Η ανακοίνωση της Δευτέρας 6/9 χαιρετίστηκε από οργανισμούς, όπως η Βρετανική Εταιρεία Γονιμότητας (BFA) και η Ένωση Αναπαραγωγικών και Κλινικών Επιστημόνων (ARCS), αλλά προκάλεσε επίσης ερωτήσεις από διαδικτυακούς σχολιαστές.
Πολλοί εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συζητήσουν την κυβερνητική πρόταση, με ορισμένους να αμφισβητούν την απόφαση να γίνουν γονείς σε ηλικία 80 ή 90 ετών. Άλλοι, ωστόσο, υποστήριξαν ότι η επέκταση του ορίου αποθήκευσης επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία.
Τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας θα απαιτήσουν κοινοβουλευτική έγκριση και η νομοθεσία θα εισαχθεί όταν το επιτρέπει ο κοινοβουλευτικός χρόνος.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала