Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2: Τι θα φέρει στην Ευρώπη το έργο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων

© Sputnik / Dmitrij Lelčuk / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςNord Stream 2
Nord Stream 2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.09.2021
Βρείτε μας
Μια νέα ενεργειακή σελίδα ανοίγει για την Ευρώπη, η ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2. Ποια είναι τα οφέλη.
Με αγωγό συνδέονται επίσημα πλέον Ρωσία και Γερμανία καθώς η Gazprom, η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή, την ολοκλήρωση του έργου που προκάλεσε κόντρα ανάμεσα στη Ρωσία και χώρες της Δύσης.
Πολύ θετικό χαρακτηρίζει το γεγονός της ολοκλήρωσης του αγωγού ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, «από τη στιγμή που προστίθεται φυσικό αέριο σε μια αγορά που αναμένεται να έχει αυξημένες ανάγκες για αυτό».
Ο νέος υποθαλάσσιος αγωγός αερίου στη θάλασσα της Βαλτικής αναμένεται να διπλασιάσει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.
Ειδικότερα το έργο αποτελείται από δύο αγωγούς που αποσκοπούν στην αύξηση των ετήσιων παραδόσεων φυσικού αερίου έως και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από τη Σιβηρία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, κατευθείαν στη Γερμανία.
Ο αγωγός αξίας σχεδόν 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόκειται να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια του Βερολίνου και να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου καθιστώντας τη διαδικασία λιγότερο εξαρτημένη από τις τρίτες χώρες.
«Η Γερμανία αγνόησε τις ΗΠΑ και τις βαλτικές χώρες και προχώρησε σε αυτή τη συμφωνία με τη Ρωσία» τονίζει μεταξύ άλλων στο Sputnik.
Nord Stream 2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.09.2021
Κόσμος
Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2
Όπως εξηγεί στο Sputnik γενικότερα η συζήτηση που υπάρχει γίνεται αφορά την ασφάλεια τροφοδοσίας.
«Προφανώς και πρέπει οι πηγές προμήθειας να είναι περισσότερες έτσι ώστε να αποφευχθεί το ολιγοπώλιο ορισμένων κρατών».
Πρέπει την ίδια στιγμή όμως να γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές οι εναλλακτικές πέρα από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον αναλυτή.
«Το Ιράν θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη ωστόσο λόγω των αμερικανικών κυρώσεων βρίσκεται εκτός ενεργειακού παιχνιδιού. Το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού TAP δεν θα μπορούσε να συμβάλει με πάνω από 20 εκατομμύρια. Η Ανατολική Μεσόγειος δεν θα μπορούσε να συμβάλει με περισσότερα από 15 εκατομμύρια, ακόμα και αν τα πολιτικά παιχνίδια στην περιοχή σταματούσαν. Η κεντρική Ασία και ειδικότερα περιοχές της όπως το Τουρκμενιστάν προσανατολίζεται προς την Κίνα. Είναι σημαντικό λοιπόν για την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξασφαλισμένες και εναλλακτικές πηγές προμήθειας» υπογραμμίζει ο κ Φίλης.
Θα είναι όμως το LNG ακριβότερο από το φυσικό αέριο;
«Οι τιμές του LNG όπως και του φυσικού αερίου είχαν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Στο μέλλον αναμένεται να έχουν καλύτερες τιμές για την Ευρωπαϊκή αγορά, ενώ οι διεθνείς συγκυρίες θα καθορίσουν μια σειρά εξελίξεων» τονίζει μεταξύ άλλων.

Έληξε ο πόλεμος των κυρώσεων;

Το έργο του αγωγού Nord Stream 2 αντιμετώπισε πολλά εμπόδια, με την αμερικανική κυβέρνηση να απειλεί εταιρείες και κράτη που εμπλέκονται στην κατασκευή με κυρώσεις.
Προκάλεσε σύγκρουση ΗΠΑ - Γερμανίας. Ο Λευκός Οίκος επέκρινε επανειλημμένα τη γερμανική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι το έργο θα υπονόμευε την ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα της Ευρώπης.
Παράλληλα, κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία τάχθηκαν κατά του αγωγού.
Την ίδια στιγμή η Ουκρανία, η οποία επωφελήθηκε από τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, αντιτίθεται επίσης στο έργο, καθώς η επιτυχής εφαρμογή του αναπόφευκτα στερούν από τον προϋπολογισμό της χώρας τα τέλη διαμετακόμισης.
Στα τέλη του 2019, η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στις εταιρείες που κατασκεύαζαν τον αγωγό Nord Stream 2, όμως η κυβέρνηση του Μπάιντεν σταμάτησε να εμποδίζει τις διαδικασίες.
«Ο Μπάιντεν φαίνεται ότι προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια σε μια κίνηση συμβιβασμού και καλής θέλησης προς τη Ρωσία και τη Γερμανία. Εφόσον το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε, θεωρώ δύσκολο να υπάρχουν εκ νέου εντάσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα» τονίζει ο κ Φίλης.
Nord Stream 2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.09.2021
Κόσμος
Nord Stream 2: "Η Ουκρανία θα συνεχίσει να πολεμά τον αγωγό και μετά την ενεργοποίησή του"
Τον Ιούλιο, η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία, με τις ΗΠΑ να προσφέρουν την άρση των κυρώσεων και τη διακοπή της παρέμβασής τους στα τελευταία στάδια της εγκατάστασης του αγωγού.
Σε αντάλλαγμα, ζήτησε από τη Γερμανία να επενδύσει στην Ουκρανία και να βοηθήσει το Κίεβο να διατηρήσει το υποτιθέμενο δικαίωμα διακίνησης τελών για το ρωσικό αέριο, ένα μεγάλο μέρος των οποίων παραδίδεται σήμερα στην Ευρώπη μέσω ενός αγωγού σοβιετικής εποχής που διέρχεται από το έδαφος της Ουκρανίας.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала