Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Αλτσχάιμερ: Το προσιτό συμπλήρωμα διατροφής που βοηθά στην καταπολέμησή του

© Φωτογραφία : Pixabay/TheDigitalArtistΑνθρώπινος εγκέφαλος (καλλιτεχνική αναπαράσταση)
Ανθρώπινος εγκέφαλος (καλλιτεχνική αναπαράσταση) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.09.2021
Βρείτε μας
Τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν να συμβάλουν στην αποφυγή του Αλτσχάιμερ. Μια ομάδα Σουηδών επιστημόνων διαπίστωσε ότι τα θύματα αυτής της νόσου που λάμβαναν τα αντίστοιχα συμπληρώματα καθημερινά είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιείς και να μην πάθουν νευροεκφυλιστικά νοσήματα που προκαλούν άνοια.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska και το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας, στη Σουηδία, εξέτασαν 33 άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα Αλτσχάιμερ.
Απ' αυτήν την ομάδα, 18 άτομα έλαβαν συμπληρώματα ωμέγα-3 το πρωί και το βράδυ, ενώ τα άλλα 15 (η ομάδα ελέγχου) όχι.
Οι συντάκτες της εν λόγω μελέτης πήραν δείγματα εγκεφαλονωτιαίου υγρού που μπορεί να περιέχουν βιοδείκτες αυτής της νόσου. Επιπλέον, προσέφεραν στους συμμετέχοντες ένα τεστ μνήμης στην αρχή της μελέτης, καθώς και έξι μήνες αργότερα. Αν και τα υγρά δείγματα δεν παρουσίασαν σημαντική αλλαγή, τα αποτελέσματα των δοκιμών αποδείχθηκαν διαφορετικά.
Εγκέφαλος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.02.2019
Ανθεκτικότερος στο χρόνο ο γυναικείος εγκέφαλος
«Μπορούμε να δούμε ότι η λειτουργία μνήμης των ασθενών στην ομάδα που είχαν λάβει ωμέγα-3 είναι σταθερή, ενώ στους ασθενείς στην ομάδα ελέγχου που δεν λαμβάνει η κλινική κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Αυτό προκύπτει από τα τεστ μνήμης», εξήγησε η Yvonne Freund-Levi, ερευνήτρια νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Όρεμπρο σε δελτίο Τύπου.
«Αλλά δεν μπορούμε να δούμε καμία διαφορά μεταξύ των ομάδων όταν εξετάζουμε τους διαφορετικούς βιοδείκτες στα δείγματα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού», συνέχισε.
Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες βρήκαν κάποιες βιολογικές διαφορές στην ομάδα που έλαβε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι δείκτες που συνδέονται με κατεστραμμένα νευρικά κύτταρα αυξήθηκαν μετά από έξι μήνες λήψης καθημερινών συμπληρωμάτων. Ωστόσο, αυτά δεν σχετίζονται άμεσα με την απόδοση της μνήμης, τόνισε η ομάδα. «Ακόμα κι αν αυτά τα δεδομένα δεν είναι αρκετά είναι ενδιαφέρον υλικό για τους ερευνητές και μπορούν να βασιστούν σε αυτά τα πορίσματα», εξήγησε η Freund-Levi.

Το όφελος του ιχθυελαίου για τον εγκέφαλο

Μια άλλη μελέτη του 2017 που διεξήγαγε η Freund-Levi πριν από 15 χρόνια βασίζεται σε εξέταση 200 ασθενών με Αλτσχάιμερ. Κατέγραψε μεταφορές ωμέγα-3 από τα συμπληρώματα στον εγκέφαλο μετά την κατάποση.
«Είμαστε επιφυλακτικοί όταν κάνουμε συστάσεις, αλλά γνωρίζουμε ότι η προληπτική χρήση ιχθυελαίου είναι προτιμότερη, καθώς είναι δύσκολο να επηρεάσουμε [την ανάπτυξη] της νόσου σε μεταγενέστερο στάδιο», παραδέχτηκε η ερευνήτρια.
«Η καλύτερη συμβουλή που πρέπει να δώσουμε αυτή τη στιγμή είναι να παραμείνετε σωματικά δραστήριοι και να συμπεριλάβετε ωμέγα-3 στη διατροφή σας με τη μορφή λιπαρών ψαριών ή ως συμπληρώματα», κατέληξε.
Η Freund-Levi επιβεβαίωσε ότι οι ασθενείς που έλαβαν συμπληρώματα ω-3 νωρίς στην ασθένεια είχαν καλύτερη απόδοση στο τεστ μνήμης. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο «Journal of Alzheimer Disease».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала