Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Οι 7 τροφές που δεν πρέπει να δίνετε σε ένα μωρό ή μικρό παιδί εάν έχει έκζεμα

CC0 / / Μητέρα και φιλί στο μωρό της
Μητέρα και φιλί στο μωρό της - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.09.2021
Βρείτε μας
Η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να επιφέρει, ανάλογα με τον οργανισμό, ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως άσθμα ή μια ατοπική δερματίτιδα. Τα συμπτώματα μπορούν να αποφευχθούν εφόσον εντοπίσουμε τι ενοχλεί τον οργανισμό μας και τα εξαλείψουμε από τη διατροφή μας.
Δερματολογικά προβλήματα, όπως έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα, μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικά τόσο για τους γονείς όσο και για τα νεογέννητα μωρά και τα παιδιά ηλικίας έως τριών ετών γι΄αυτό και δεν πρέπει να περνούν σε καμία περίπτωση απαρατήρητα από τους γονείς ή τους φροντιστές.
Δεν αντιμετωπίζεται εύκολα μια αλλεργία καθώς τα φάρμακα που συνταγογραφούνται δεν μπορούν να χορηγηθούν πάντα σε τόσο μικρή ηλικία. Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση είναι ότι το έκζεμα συνοδεύεται στις περισσότερες περιπτώσεις από μια φαγούρα που επιδεινώνεται όταν ένα παιδί αυθόρμητα ξύνει τα σημεία δημιουργώντας πληγές ή τα χέρια του δεν είναι καθαρά.
Προκειμένου να αντιληφθείτε τι προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις στα παιδιά σας θα πρέπει να παρατηρήσετε ποιες τροφές τις προκαλούν. Η τροφική αλλεργία παρατηρείται όταν το ανοσιακό σύστημα του ανθρώπου αντιδρά θεωρώντας ότι μια συγκεκριμένη τροφή είναι βλαβερή γι' αυτό και πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή και να επισκεφτούμε έναν γιατρό σε περίπτωση που εντοπιστούν ενοχλητικά συμπτώματα.
Μικροβιολογικό εργαστήριο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2020
Νέο θαυματουργό φάρμακο ίσως και να θεραπεύει την αλλεργία στα φιστίκια σε λίγες εβδομάδες

Τι είναι το έκζεμα

Το έκζεμα ή αλλιώς ατοπική δερματίτιδα είναι μια διαταραχή του φραγμού του δέρματος, μια φλεγμονή που προκαλεί συμπτώματα όπως ερυθρότητα και φαγούρα. Έκζεμα μπορεί να πάθει κάθε άνθρωπος σε κάθε ηλικία, αλλά είναι αρκετά συχνό στα παιδιά. Περίπου το 60% των τροφικών αλλεργιών αναπτύσσονται κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Healthline.
Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να πυροδοτήσουν τις αλλεργίες κατά 20%-30% σε μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις εκζέματος.

Τα τρόφιμα που προκαλούν αλλεργίες

Μελέτες που επικαλείται η Healthline δείχνει ότι επτά ομάδες τροφίμων μπορούν να συμβάλουν στην επιδείνωση της κατάστασης. Συμπερασματικά η αποφυγή της κατανάλωσής τους μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας.

Οι 7 τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

1. Γαλακτοκομικά

Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι η πιο κοινή τροφική αλλεργία στα μικρά παιδιά. Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί συμβάλλουν στη δημιουργία εκζέματος. Επιπλέον, μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι τα μωρά με έκζεμα είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα, τα αυγά ή τα φιστίκια στην ηλικία των 12 μηνών σε σύγκριση με άλλα μωρά που δεν κατανάλωναν αυτές τις ομάδες τροφών.

2. Ψάρια και οστρακοειδή

Παρόλο που τόσο τα ψάρια όσο και τα οστρακοειδή είναι εξαιρετικά θρεπτικά και πλούσια πηγή πρωτεΐνης και ω-3 λιπαρών οξέων, μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του εκζέματος σε πολλά παιδιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αλλεργίες στα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι συχνές και μπορούν να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα παρενεργειών, όπως, σχηματισμό φλυκταινών, κνησμό και έκζεμα.

3. Σόγια

Αν και οι αλλεργίες σ' αυτό το προϊόν δεν είναι τόσο συχνές, σε άτομα επιρρεπή σε αλλεργίες η κατανάλωσή τους θα μπορούσε να προκαλέσει δερματικές αντιδράσεις όπως έκζεμα.

4. Αυγά

Αυτή η τροφή, η οποία περιέχει πολλές αλλεργιογόνες ουσίες, θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει έκζεμα.

5. Καρύδια

Οι αλλεργίες στα καρύδια μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και συχνά σχετίζονται με σοβαρές περιπτώσεις εκζέματος, άσθματος και εποχιακών αλλεργιών. Εκτός από την αποφυγή συγκεκριμένων ξηρών καρπών, μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε τρόφιμα που τα συμπεριλαμβάνουν στη σύστασή τους όπως το πέστο, το βούτυρο καρύδας, προϊόντα καρύδας και ορισμένοι τύποι δημητριακών, μπισκότα, κράκερ ή καραμέλες.

6. Σιτάρι ή γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Για άτομα με αλλεργία στο σιτάρι, η κατανάλωση προϊόντων που το περιέχουν μπορεί να επιδεινώσει το έκζεμα και θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει άλλα συμπτώματα, όπως κνίδωση, άσθμα και πεπτικά προβλήματα. Επιπλέον, το έκζεμα και τα δερματικά εξανθήματα μπορεί επίσης να προκληθούν από ευαισθησία στη γλουτένη, καθώς και την κοιλιοκάκη.

7. Φιστίκια

Τα φιστίκια είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο και σχετίζονται με διάφορες δερματικές αντιδράσεις, όπως εξανθήματα, κνίδωση, κνησμό και έκζεμα. Οι αλλεργίες στα φιστίκια είναι ιδιαίτερα συχνές σε βρέφη και μικρά παιδιά, καθώς οι περισσότερες αλλεργίες σε φιστίκια εμφανίζονται μέσα στα πρώτα 2 χρόνια της ζωής τους.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала