Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Τι κρύβεται πίσω από την κατάρρευση του πολιτισμού των Μάγια;

CC0 / / Πυραμίδα των Μάγια
Πυραμίδα των Μάγια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.09.2021
Βρείτε μας
Ο πολιτισμός των Μάγια περιελάμβανε ένα εκτεταμένο έδαφος που βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου Γιουκατάν, τουλάχιστον από το 1.800 π.Χ. Για χιλιάδες χρόνια απολάμβανε ευημερία, έως ότου τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η πολιτική αναταραχή οδήγησαν στην παρακμή ορισμένων περιοχών.
Διάφοροι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν κατέρρευσαν οι Μάγια αλλά το πολιτικό τους σύστημα μεταξύ 800 και 1.000 μ.Χ. λόγω διαφόρων παραγόντων.
«Το πολιτικό σύστημα των Μάγια κατέρρευσε, όχι η κοινωνία τους. [...] Οι περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Μάγια που ζουν στην Κεντρική Αμερική σήμερα και πέρα ​​από αυτό το μαρτυρούν», εξήγησε η Λίζα Λουσερό, καθηγήτρια ανθρωπολογίας και μεσαιωνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Urbana-Champaign.
Όπως δημοσιεύει η Livescience, οι αρχαίοι Μάγια δεν είχαν έναν κεντρικό ηγέτη, όπως ένας αυτοκράτορας στην αρχαία Ρώμη, και δεν ενοποιήθηκαν σε ένα μόνο κράτος. Αντ' αυτού, ο αρχαίος πολιτισμός των Μάγια αποτελούταν από πολυάριθμα μικρά κράτη, το καθένα με επίκεντρο μια πόλη.
Ενώ αυτά τα κράτη είχαν κοινές ομοιότητες στον πολιτισμό και στη θρησκεία, είχαν το καθένα τους δικούς του τοπικούς ηγέτες, μερικοί πιο ισχυροί από άλλους. Δεν υπήρξε ούτε μια κατάρρευση για αυτές τις πολιτικές.
Μάλλον, αρκετές πόλεις των Μάγια αυξήθηκαν και έπεσαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, μερικές μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα 800 έως 1000, και άλλες μετά, σύμφωνα με τους μελετητές.
Για παράδειγμα, ενώ οι περιοχές στη νότια Μεσοαμερική, όπως το Tikal στη σημερινή Γουατεμάλα, μειώθηκαν τον όγδοο και τον ένατο αιώνα λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων και πολιτικών αναταράξεων, ο πληθυσμός αυξήθηκε σε άλλες περιοχές, όπως το Chichén Itzá, στο σημερινό μεξικάνικο Χερσόνησος Γιουκατάν, είπαν οι μελετητές.
Η κατάρρευση δεν είναι ένας όρος που πρέπει να εφαρμόζεται γενικά στους «Μάγια», οι οποίοι δεν πρέπει να αναφέρονται ούτε ως ένας μόνο όρος», δήλωσε η Μέριλιν Μασόν, καθηγήτρια και πρόεδρος της ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο στο Όλμπανι, Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
«Η περιοχή των Μάγια ήταν μεγάλη, με πολλές πολιτείες και περιβάλλοντα, καθώς και πολλές γλώσσες ομιλούνταν στην ευρύτερη οικογένεια των Μάγια».
Όταν η Chichén Itzá μειώθηκε, κυρίως λόγω μιας μακράς ξηρασίας κατά τον 11ο αιώνα, στον αντίποδα μια άλλη πόλη της χερσονήσου Yucatán, που ονομάζεται Mayapán, άρχισε να ευδοκιμεί. «Ο Mayapan είχε άρχοντες, ιερείς, εκατοντάδες θρησκευτικά ιερογλυφικά βιβλία, περίπλοκη αστρονομία και ένα πάνθεον θεοτήτων», είπε η Μασόν. «Πολλά απ' αυτά που γνωρίζουμε για την παλαιότερη θρησκεία των Μάγια προέρχονται από βιβλία που γράφτηκαν την εποχή του Μαγιάπαν και από απογόνους πληθυσμούς που συναντήθηκαν και επιβίωσαν από την ευρωπαϊκή επαφή».
Τα κράτη των Μάγια συνέχισαν να υπάρχουν ακόμη και μετά την καταστροφή της περιοχής από τον πόλεμο και τις ασθένειες που προκάλεσαν οι ευρωπαϊκές κατακτήσεις στην Κεντρική Αμερική. «Πρέπει πάντα να θυμόμαστε, το τελευταίο κράτος των Μάγια, το Nojpetén, κατέρρευσε μόλις το 1697 - πολύ πρόσφατα», δήλωσε ο Guy Middleton, επισκέπτης συνεργάτης στη Σχολή Ιστορίας, Κλασικής και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Newcastle στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι πήγε στραβά;

Ένα μείγμα πολιτικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων συνήθως ενοχοποιείται για την παρακμή των πόλεων των Μάγια. Η ανάλυση σπηλαιοθεμάτων ή δομών βράχων σε σπήλαια όπως σταλακτίτες και σταλαγμίτες, δείχνει ότι «αρκετές σοβαρές-πολυετείς ξηρασίες έπληξαν μεταξύ [μ.Χ.] 800 και 930» στη νότια περιοχή της Μεσοαμερικής, είπε ο Lucero.
«Και επειδή οι πιο ισχυροί βασιλιάδες των Μάγια βασίστηκαν σε αστικές δεξαμενές για να προσελκύσουν αγρότες/υπηκόους κατά την ετήσια ξηρή περίοδο για πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, η μείωση των βροχοπτώσεων σήμαινε πτώση της στάθμης του νερού, οι καλλιέργειες απέτυχαν και οι βασιλιάδες έχασαν τα μέσα ισχύος τους». Επιπλέον, «η μειωμένη βροχόπτωση επιδείνωσε τα προβλήματα που είχαν οι βασιλιάδες», είπε.
Το γεγονός ότι οι ηγεμόνες των Μάγια συχνά συνέδεαν τις δικές τους δυνάμεις με θεότητες δημιουργούσε περισσότερα πολιτικά προβλήματα. Τα προβλήματα που υπέστησαν οι Μάγια από την ξηρασία «έκαναν τους ανθρώπους να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους ηγεμόνες τους, κάτι που είναι περισσότερο από απλή απώλεια εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όταν οι κυβερνήτες είναι στενά δεμένοι με θεότητες», δήλωσε η Justine Shaw, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο College of the Redwoods στην Καλιφόρνια.
Οι ξηρασίες, σε συνδυασμό με την πολιτική αναταραχή, θα είχαν επίσης διαταράξει τη γεωργία, τη συντήρηση των συστημάτων αποθήκευσης νερού και θα είχαν ως αποτέλεσμα οι ηγέτες των Μάγια να σπαταλήσουν πόρους για τον πόλεμο, είπε ο Shaw.
Ο Lucero σημείωσε ότι ορισμένες περιοχές των Μάγια βίωσαν την αποψίλωση των δασών και τα χαμηλότερα επίπεδα νερού καθιστούσαν δυσκολότερη την εμπορία αγαθών. «Λιγότερες βροχοπτώσεις πιθανόν να επηρέασαν το εμπόριο κανό αφού τα επίπεδα του νερού μειώνονται αισθητά κάθε ξηρή περίοδο - έτσι λιγότερες βροχές σήμαιναν λιγότερα ταξίδια με κανό», δήλωσε ο Lucero.
Ωστόσο, η «κατάρρευση» μιας περιοχής θα μπορούσε να είναι εποχή «άνθησης» μιας άλλης. Η περιοχή Cochuah στη χερσόνησο Yucatán ευδοκίμησε κατά τη διάρκεια του Terminal Classic [800 έως 930] αφού μεγάλο μέρος του νότου ερημώθηκε λόγω ξηρασίας και πολιτικών συγκρούσεων. «Αλλά επίσης, τελικά, έχασε μεγάλο μέρος των πολιτών του», είπε ο Shaw.
Οι λόγοι για τους οποίους η Cochuah άνθισε και κατέρρευσε διερευνώνται αυτήν τη στιγμή. Αυτό το μοτίβο παρακμής σε μια περιοχή και ανάπτυξης σε μια άλλη συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής σύγκρουσης με τις πόλεις των Μάγια. Τα πολιτικά και περιβαλλοντικά προβλήματα συχνά οδήγησαν στην παρακμή μιας περιοχής, ενώ μια άλλη περιοχή αναπτύχθηκε πιθανώς επειδή δεν υπέφεραν τόσο πολύ απ' αυτά τα προβλήματα.

Σύγχρονοι Μάγια

Μετά την κατάκτηση του τελευταίου κράτους των Μάγια από τους Ισπανούς το 1697, ο λαός των Μάγια συνέχισε, υπομένοντας διακρίσεις και μερικές φορές ξεσηκώθηκε εναντίον της Ισπανίας και των κυβερνήσεων που ήρθαν στην εξουσία μετά το τέλος της ισπανικής αποικιοκρατίας το 1821.
«Οι Μάγια υπέφεραν τρομερά, αλλά κατά καιρούς επαναστατούν, χωρίς επιτυχία· εξακολουθούν να στερούνται επαρκούς πολιτικής εκπροσώπησης στις χώρες όπου ζουν», δήλωσε ο Μίντλετον στη Live Science.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала