Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Αλλάζει ο φορολογικός χάρτης: Όλες οι αλλαγές που έρχονται το επόμενο διάστημα

CC0 / / Υπολογισμός με κομπιουτεράκι
Υπολογισμός με κομπιουτεράκι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.09.2021
Βρείτε μας
Αλλάζει ο φορολογικός χάρτης το επόμενο διάστημα. Αναλυτικά όλα όσα έρχονται.
Σημαντικές αλλαγές έρχονται το επόμενο διάστημα στον φορολογικό χάρτη καθώς τίθεται σε ισχύ μία σειρά από παρεμβάσεις που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.
Οι κυριότερες αλλαγές που έρχονται το επόμενο διάστημα έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με τα αδήλωτα τετραγωνικά, την κατάργηση φόρου στη γονική παροχή, τη μείωση του ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι αλλαγές συνοψίζονται παρακάτω.
Αδήλωτα τετραγωνικά: Εντός των επόμενων ωρών ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ σχετικά με τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών.
Οι ιδιοκτήτες θα έχουν, έτσι, ακόμη μία ευκαιρία –πιθανότητα την τελευταία– ώστε να δηλώσουν τις αδήλωτες επιφάνειες των ακινήτων τους χωρίς τις αναδρομικές χρεώσεις (έως και 13 ετών) και τα σημερινά πρόστιμα που φθάνουν έως και 200%.
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.09.2021
Ελλάδα
Ξάνθη: 10χρονη παρασύρθηκε από αυτοκίνητο - Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει, αυτή τη φορά, να καταβάλλουν προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.
Κατάργηση Φόρου στη Γονική Παροχή: Ο φόρος για γονικές παροχές και δωρεές για περιουσία μέχρι 800.000 ευρώ, ανά γονέα, καταργείται από την 1η Οκτωβρίου.
Εάν στο παρελθόν ένας πατέρας ήθελε να μεταβιβάσει ένα διαμέρισμα, αξίας 300.000 ευρώ, στο παιδί του, θα έπρεπε να πληρωθεί φόρος γονικής παροχής ύψους 1.000 ευρώ. Πλέον, θα είναι αφορολόγητη η μεταβίβαση. Επίσης, για μεταβίβαση μέσω γονικής παροχής περιουσίας συνολικής αξίας 600.000 ευρώ, ο φόρος ανέρχεται σήμερα σε 16.500 ευρώ. Πλέον, ο φόρος θα είναι μηδενικός.
Άλλο ένα παράδειγμα: Δωρεά 800.000 ευρώ από γονέα σε παιδί είχε σήμερα αυτοτελή φορολόγηση 10%, δηλαδή 80.000 ευρώ, ενώ στο εξής θα είναι μηδενικός ο φόρος. Το μέτρο αφορά γονικές παροχές και δωρεές για συγγενείς πρώτου βαθμού δηλαδή γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά.
Ιωάννα Παλιοσπύρου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.09.2021
Ελλάδα
"Η Ιωάννα θα είναι σε κάθε δίκη και θα περιμένει την κατηγορουμένη" - Τι δηλώνει ο δικηγόρος της
ΕΝΦΙΑ: Έως και το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η άσκηση για την αλλαγή των συντελεστών φορολόγησης των ακινήτων.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως οι περισσότεροι πολίτες θα πληρώσουν λιγότερο φόρο. Από την άλλη, όσοι γλιτώνουν τον συμπληρωματικό φόρο θα καταβάλλουν υψηλότερο τέλος για τα ακριβά ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους. Σε κάθε περίπτωση το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, δηλαδή όσα θα εισπραχθούν από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, τόσα θα μπουν στα κρατικά ταμεία και το 2022.
Εταιρικά κέρδη: Αναμένεται η μείωση του συντελεστή φορολογίας από το 24% στο 22%, για τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Μείωση ΦΠΑ: Ο φόρος μειώνεται στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο. Το μέτρο ισχύει έως τον Ιούνιο του 2022.
Γυμναστήρια - σχολές χορού: Ο ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού πάει από το 24% στο 13%. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2021 και θα έχει ισχύ έως τον Ιούνιο του 2022.
Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Από τον Ιανουάριο του 2022 και για τρία χρόνια, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με κάρτες εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Αφορά συγκεκριμένους κλάδους και ως ανώτατο ποσό ορίζονται τα 5.000 ευρώ.
Οι αποδείξεις αφορά τις εξής κατηγορίες: εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή, οικιακές υπηρεσίες, υπηρεσίες καθαρισμού, υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, υπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι, γυμναστήρια, σχολές χορού, ταξί, νομικές υπηρεσίες.
Επιπλέον, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες θα μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Ανακοίνωση της συμμαχίας AUKUS - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.09.2021
Κόσμος
AUKUS: Τα πέντε σημεία της συμμαχίας Αυστραλίας, ΗΠΑ, Βρετανίας και οι αντιδράσεις
Κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές: Μειώνεται κατά 50% από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου. Οι ατομικές επιχειρήσεις μπορούν, μέσω συμπράξεων, να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους. Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.
ΦΠΑ ζωικής παραγωγής: Ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή μειώνεται από 13% σε 6% από 1η Οκτωβρίου 2021. Ο φόρος μειώνεται σε μόνιμη βάση.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала