Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Efood: Το χρονικό της υπόθεσης με τους freelancer διανομείς - Ο σάλος και οι εξηγήσεις της εταιρείας

efood - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.09.2021
Βρείτε μας
Πολλοί είναι αυτοί που απεγκατέστησαν την εφαρμογή του efood και απενεργοποίησαν τον λογαριασμό τους έπειτα από το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε η εταιρεία διανομής φαγητού σε εργαζόμενούς της.
Σάλο έχει προκαλέσει το «τελεσίγραφο» που έθεσε η εταιρεία διανομής φαγητού efood σε εργαζόμενούς της, ζητώντας τους να εργαστούν ως freelancers αλλιώς δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, με την υπόθεση να λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις.
Σε νεότερη ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανασκεύασε κάνοντας λόγο για «λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας» προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου, σχετικά με το νέο «συνεργατικό μοντέλο» της επιχείρησης.
Σύμφωνα με την ίδια την efood, οι εργαζόμενοι διανομείς της ανέρχονται στις 3.000. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς είναι ενοικιαζόμενοι από τη Manpower Group και εργάζονται με τρίμηνες συμβάσεις που παραδοσιακά ανανεώνονταν.
Από την άλλη, η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων χαρακτηρίζει «στάχτη στα μάτια» τη νέα ανακοίνωση της efood, τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν απάντησε επί της ουσίας αν θα ανανεώσει τις συμβάσεις των 115 ντελιβεράδων.
Η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων καλεί σε κινητοποιήσεις, ζητώντας μεταξύ άλλων να ανακληθούν οι απολύσεις των διανομέων της efood, να υπογραφούν συμβάσεις αορίστου χρόνου και να καταργηθεί η αξιολόγησή τους από την εταιρεία.

Τι έγινε με το efood

Υπενθυμίζεται ότι σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη ότι 115 διανομείς της efood έλαβαν μήνυμα από την εταιρεία, το οποίο έλεγε ότι εάν δεν δεχθούν να εργάζονται ως freelancer με μπλοκάκι ή τίτλο χρήσης, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές, δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασής τους.
Όπως κατήγγειλε το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής:

«Η μη ανανέωση των τρίμηνων συμβάσεων μέσω της δουλεμπορικής εταιρείας Manpower Group αποδείχτηκαν το εργαλείο της e-food ώστε, όποτε τη συμφέρει, να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων. Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch, που με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι μεγάλες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης. Τελικά, αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι ψέματα όσα είχαν ειπωθεί στις συνεντεύξεις και στην εκπαίδευση σχετικά με το ότι στον έναν χρόνο εργασίας όσοι είναι με τη Manpower, αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους. Μάλιστα, η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση, με το δίλλημα ή άνεργος ή "συνεργάτης"».

Το ζήτημα έλαβε και πολιτικές διαστάσεις, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο, να επιτίθεται στην κυβέρνηση αναφέροντας ότι η efood θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους από μισθωτή εργασία σε αυτοαπασχολούμενους και συνδέοντας την υπόθεση με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σχολίασε: «Βέβαια για την κυβέρνηση της ΝΔ "προστασία" είναι η κατάλυση των εργασιακών σχέσεων και η μετατροπή των εργαζομένων στις πλατφόρμες σε "αυτοαπασχολούμενους" χωρίς εργασιακά δικαιώματα».
Διανομέας φαγητού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.09.2021
Ξεσηκωμός στο Twitter για το efood: "Μας έχουν φέρει φαγητό σε καύσωνες, βροχές και χιόνια"
«Η efood εκβιάζει τους εργαζομένους της λέγοντάς τους ότι ή θα δεχτούν να δουλεύουν με μπλοκάκι ή θα απολυθούν. Αυτό είναι εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη. Έρχεται ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα να κάνει αυτόν τον εκβιασμό και να βρεθούν χιλιάδες άνθρωποι στην ανεργία», δήλωσε επίσης η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Το Υπουργείο Εργασίας απάντησε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «διαστρέβλωση του πρόσφατου εργασιακού νόμου», υποστηρίζοντας ότι το νέο εργασιακό «ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες, καθώς εισάγει το συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επιβάλλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους». Το ίδιο υποστήριξε και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης.
«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του. Πρόσφατο κρούσμα η επιχείρηση-πλατφόρμα e-food, που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε "συνεργάτες-freelancer", τσακίζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας» ανέφερε νωρίτερα το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Χαμός στα social media με «cancel efood»

Οι χρήστες των social media, πάντως, επέδειξαν τα αντανακλαστικά τους γι' άλλη μια φορά, με το hashtag #cancel_efood να είναι πρώτο στα trends του Twitter όλη την Παρασκευή με πάνω από 36.000 tweets.
Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να σβήσουν το app του efood από τα κινητά τους, αλλά και να απενεργοποιήσουν τους λογαριασμούς τους στην πλατφόρμα. Όμως, το δεύτερο δεν αποδεικνύεται και τόσο εύκολο, όπως καταγγέλλει μια χρήστρια.
Ενδεικτικό της οργής, αλλά και της δύναμης του απλού κόσμου είναι το γεγονός ότι από εκεί που το app του efood είχε σχεδόν «άριστη» βαθμολογία στο Google Play και το App Store, πλέον έχει μόνο 1,1 αστεράκια έπειτα από μαζικές αρνητικές κριτικές.
Στα περισσότερα από τα tweets, οι χρήστες τονίζουν ότι οι διανομείς της εταιρείας δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και εξυπηρέτησαν τόσο κόσμο τον καιρό της πανδημίας. Τώρα, λαμβάνουν «ως ευχαριστώ απόλυση ή freelancing εκμετάλλευση».
Στο Twitter κυκλοφορεί και φωτογραφία που φέρεται να αποτυπώνει το σχετικό μήνυμα της εταιρείας προς τους διανομείς.
Οι περισσότεροι χρήστες δηλώνουν ότι θα σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους και ότι θα τους στηρίξουν.

Τι είναι το καθεστώς των freelancer

O freelancer είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας, δηλαδή ο αυτοαπασχολούμενος.
Σύμφωνα με το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, το καθεστώς του «ελεύθερου συνεργάτη» της efood αναφέρεται στην εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer, προβλέπεται εξάμηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала