Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Σχέδια για ευρωστρατό: Γιατί η Λάιεν άνοιξε τη συζήτηση για "Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση";

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΗ σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.09.2021
Βρείτε μας
Η στρατηγική ήττα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν έφεραν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη συζήτηση του ευρωστρατού μέσα και από την ομιλία της προέδρου της Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο. Την άποψή τους για το θέμα κατέθεσαν στο Sputnik οι ευρωβουλευτές Ελίζα Βόζεμπεργκ και Στέλιος Κούλογλου.
«Παράθυρο» για δημιουργία ευρωστρατού άφησε ανοιχτό η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου.
Αναφερόμενη στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η επικεφαλής της Κομισιόν μνημόνευσε τη «θυσία των στρατιωτικών, διπλωματών κι εργαζόμενων στον ανθρωπιστικό τομέα» και επισήμανε ότι «για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπηρέτησαν μάταια πρέπει να αναλογιστούμε πώς ήταν δυνατόν να λάβει τόσο απότομα τέλος η αποστολή».
«Τα ερωτήματα αυτά είναι αμείλικτα» είπε προσθέτοντας ότι «οι σύμμαχοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να τα απαντήσουν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».
Η πρόεδρος της Κομισιόν συνέχισε την ομιλία της παρουσιάζοντας μια σειρά από λόγους για τους οποίους, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια «Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση».
«Θα υπάρξουν αποστολές στις οποίες δεν θα είναι παρόντες το ΝΑΤΟ ή ο ΟΗΕ, αλλά θα πρέπει να είναι παρούσα η ΕΕ» είπε η Φον ντερ Λάιεν προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «μπορούμε να συνδυάσουμε τη στρατιωτική με την πολιτική δράση, καθώς και με τη διπλωματία και την αναπτυξιακή δραστηριότητα κι έχουμε μακρά ιστορία στην οικοδόμηση και την προστασία της ειρήνης».
«Τα καλά νέα είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να αναπτύσσουμε ένα ευρωπαϊκό αμυντικό οικοσύστημα. Αυτό όμως που χρειαζόμαστε είναι η Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.09.2021
Ελλάδα
Γιατί βυθίζεται η δημοτικότητα του Ερντογάν; "Έσκαψε τον λάκκο της Ελλάδας και έπεσε ο ίδιος μέσα"

Το ΝΑΤΟ και τα αντικρουόμενα συμφέροντα

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ μιλώντας στο Sputnik για το θέμα δήλωσε ότι είναι σύμφωνη με την πρωτοβουλία της Φον ντερ Λάιεν υποστηρίζοντας ότι δεν συνδέεται με το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ανέφερε ότι επειδή στη Βορειοατλαντική Συμμαχία υπάρχουν πολλά κράτη-μέλη μπορεί να υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα.
«Η δήλωση της κας Φον ντερ Λάιεν εντάσσεται στην ανάγκη εδώ και χρόνια να υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας. Έτσι το αντιλαμβάνομαι. Είμαι σύμφωνη σε αυτή την πρωτοβουλία της προέδρου, δεν θεωρώ ότι συναρτάται και συνδέεται με το θέμα του ΝΑΤΟ διότι αφορά μόνο στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη της ΕΕ. Μην ξεχνάμε το ΝΑΤΟ έχει πάρα πολλές χώρες οι οποίες συμμετέχουν που μπορεί να έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Παραδείγματος χάριν, αν η Ελλάδα -υποθετικά λέμε- απειληθεί από την Τουρκία, το ΝΑΤΟ το οποίο καλύπτει και τις δύο χώρες θα πρέπει να κρατήσει κάποιες ισορροπίες ή κάποια επιλογή η οποία δεν είναι δεδομένη. Ενώ η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ θα δικαιούται να έχει μία προστασία που θα είναι με τη μορφή του ευρωστρατού ή της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας» υποστήριξε η «γαλάζια» ευρωβουλευτής.
Η ευρωβουλευτής εκτιμά ότι η δημιουργία ενός ευρωστρατού δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στα αμυντικά και στρατιωτικά σχέδια ενός εκάστου κράτους-μέλους της ΕΕ κι ότι κάθε χώρα μέλος θα μπορεί να συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της.
«Αυτό (σ.σ. ο ευρωστρατός) είναι τελείως ανεξάρτητο από την άμυνα που χτίζεται από κάθε κράτος-μέλος για να προστατέψει τα προσωπικά της συμφέροντα. Έχει γίνει συζήτηση στην Ευρώπη για τη χώρα μας, το γεγονός ότι εξοπλίζεται με πολύ μεγάλη δαπάνη ακριβώς διότι υφίσταται μια απειλή που έχει καταγγελθεί κατά καιρούς από μια πολιτική πάγια της γείτονας Τουρκίας που είναι μια μεγάλη χώρα και η οποία αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και διεκδικεί ούτε λίγο πολύ κατά καιρούς -λεκτικά μέχρι στιγμής ευτυχώς- τμήματα της εδαφικής μας ακεραιότητας. Εγείρει παράλογες απαιτήσεις όπως την αποστρατικοποίηση των νησιών μας και γενικά είναι μια δυνάμει απειλή προς μία χώρα που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Έτσι λοιπόν, ένας ευρωστρατός του μέλλοντος θα καλύπτει και τις ανάγκες όλων των κρατών-μελών αν ποτέ τυχόν απειληθούν» ανέφερε.
Όσον αφορά πότε μπορεί να συνταχθεί ο Ευρωστρατός, εκτιμά ότι θα χρειαστεί χρόνος εξαιτίας των αργών ρυθμών της ΕΕ, ωστόσο τονίζει ότι η θεμελίωση του θα είναι αρκετή για να στείλει μηνύματα.
«Γνωρίζοντας τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται η ΕΕ και σε επίπεδο αποφάσεων που απαιτούν ομοφωνία δεν θεωρώ ότι θα είναι ταχείς οι ρυθμοί ακόμη κι αν αποφασιστεί σε επίπεδο ομοφωνίας. Αλλά αν οι βάσεις θεμελιωθούν, θα είναι ζήτημα χρόνου η ολοκλήρωση και στέλνει και τα μηνύματα που χρειάζεται» κατέληξε.
Ανακοίνωση της συμμαχίας AUKUS - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.09.2021
Κόσμος
ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία στήνουν σκηνικό Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου

«Πολυτέλεια ο ευρωστρατός»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Sputnik, συνδέει τη συζήτηση που άνοιξε για τον ευρωστρατό με την ήττα που υπέστησαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και θεωρεί ότι τα κράτη ή συνασπισμοί αυτών πρέπει να διαθέτουν στρατιωτική δύναμη όχι όμως «για μιλιταριστικές περιπέτειες και τυχοδιωκτισμούς αλλά για την άμυνά τους».
«Το ερώτημα τίθεται με έμφαση μετά τη στρατηγική ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και την ιστορική απαξίωση του ΝΑΤΟ. Βέβαια, κάθε κράτος ή συνασπισμός κρατών που φιλοδοξεί να παίξει ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις πρέπει να διαθέτει στρατιωτική δύναμη. Όχι για μιλιταριστικές περιπέτειες και τυχοδιωκτισμούς, αλλά για την άμυνα του» τόνισε ο κ. Κούλογλου.
Εκτιμά επίσης ότι «στην υποθετική περίπτωση ενός ευρωπαϊκού στρατού, αυτός θα αναλάμβανε και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης δηλαδή και της Ελλάδας».
Όμως o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει ότι άλλες πρέπει να είναι οι σημερινές προτεραιότητες, ειδικά με την πανδημία που επικρατεί, κι όχι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της ΕΕ, αύξηση που χαρακτηρίζει «πολυτέλεια».
«Στις σημερινές συνθήκες άλλες είναι οι προτεραιότητες. Όχι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν στο ευρωκοινοβούλιο δίνουμε μάχη για να μην περικοπούν τα κοινωνικά προγράμματα, όπως ήδη έγινε προκειμένου να βρεθούν κονδύλια για το Ταμείο Ανάκαμψης. Kατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι 10 πιο πλούσιοι δισεκατομμυριούχοι στην ΕΕ αύξησαν την περιουσία τους κατά 180 δισ. ευρώ. Οι κοινωνικές διαφορές μεγάλωσαν όπως και το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων κρατών-μελών. Ένα στα πέντε παιδιά στην ΕΕ ζει σε συνθήκες φτώχειας. Σε αυτές τις συνθήκες, το να μιλάμε για ευρωπαϊκό στρατό είναι ήδη πολυτέλεια» κατέληξε.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала