Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

ΣτΕ για στρατιωτικές σχολές: Αντισυνταγματικό το όριο ύψους - Διάκριση κατά των γυναικών

© Φωτογραφία : SOOC / Konstantinos TsakalidisΣτρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη
Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.09.2021
Βρείτε μας
Αντισυνταγματικό το όριο ύψους για τις στρατιωτικές σχολές. Διάκριση εις βάρος των γυναικών. Το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Το ελάχιστο ανάστημα 1,65μ. για γυναίκες και 1,70μ. για άνδρες ώστε να μπουν σε στρατιωτικές σχολές, κρίθηκε αντισυνταγματικό και αντίθετο στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ, σύμφωνα με το ΣτΕ.
Υπενθυμίζεται πως υπουργική απόφαση του 2007 προέβλεπε πως για να καταταχθεί ένας άνδρας στις στρατιωτικές σχολές (λιμενοφύλακες ειδικότερα), εάν ήταν άνδρας έπρεπε να είναι πάνω από 1,70μ. και εάν ήταν γυναίκα να είναι πάνω από 1,65μ.
Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.09.2021
Ελλάδα
Σχέδια για ευρωστρατό: Γιατί η Λάιεν άνοιξε τη συζήτηση για "Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση";
Σύμφωνα με το ΣτΕ, η απόφαση που έκρινε ως αναγκαίο το παραπάνω προσόν, προκαλεί διάκριση εις βάρος των γυναικών εν δυνάμει υποψηφίων, καθώς οι γυναίκες κάτω από 1,65μ. είναι πολύ περισσότερες από τους άνδρες κάτω από 1,70μ.
«Η διάκριση αυτή αντιβαίνει τόσο στο ενωσιακό δίκαιο όσο και στις συνταγματικές αρχές περί ισότητας των φύλων, αξιοκρατίας και αναλογικότητας, δεδομένου ότι δεν αιτιολογείται αντικειμενικώς ως προς την προσφορότητα και αναγκαιότητα του συγκεκριμένου ελαχίστου ορίου, η δε άσκηση της ευρείας, κατ’ αρχήν, ευχέρειας του κανονιστικού νομοθέτη προς θέσπιση των αναγκαίων προσόντων των υποψηφίων λιμενοφυλάκων υπερέβη εν προκειμένω, ενόψει των αλλεπαλλήλων και άνευ αποχρώντος λόγου αυξομειώσεων των προβλεπομένων ελαχίστων ορίων αναστήματος, το αναγκαίο μέτρο και τα τιθέμενα με τις ως άνω υπερνομοθετικές διατάξεις και αρχές όρια» αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Την υπόθεση ανέδειξε η έφεση μιας γυναίκας υποψήφιας που αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό καθώς είχε ύψος 1,63μ. και όχι 1,65μ.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала