Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Συμφωνία AUKUS: Το νέο γεωπολιτικό παιχνίδι στον Ειρηνικό, η Κίνα και η Ευρώπη ως "γυμνός βασιλιάς"

© AFP 2021 / Brendan SmialowskiΤζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.09.2021
Βρείτε μας
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και Συνταγματολόγος, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο διεθνολόγος Φιλώτας Νιάρχος και ο καθηγητής στο Vrije Universiteit Amsterdam, Δημήτρης Δαλάκογλου, μάς εξηγούν πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στον Ειρηνικό, με το σύμφωνο ασφαλείας AUKUS που αφορά στη χρήση προηγμένων τεχνολογιών.
Και ξαφνικά μας προέκυψε… AUKUS! Η νέα γεωπολιτική ψυχροπολεμικής λογικής «ακίδα» στη διεθνή σκακιέρα, με μια κίνηση-σύμπραξη των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας, που ερμηνεύτηκε κι ως «πισώπλατη μαχαιριά» στη Γαλλία, αλλά και την ΕΕ, ευρύτερα. Το νέο σύμφωνο ασφαλείας των τριών χωρών, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Καμπέρα, καθιστώντας την Αυστραλία την έβδομη χώρα στον κόσμο που θα διαθέτει πυρηνοκίνητα υποβρύχια, μετά τις ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Ινδία.
Για ποιο λόγο η Αυστραλία ακύρωσε το θηριώδες συμβόλαιο, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, με τη Γαλλία για την παράδοση ενός νέου στόλου υποβρυχίων από τη γαλλική ναυπηγική εταιρεία Naval Group;
«Ένα είναι το βέβαιο. Η Αμερική επιχειρεί να μετατοπίσει το κέντρο της εξωτερικής πολιτικής της μέσω της Αυστραλίας προς τον Ειρηνικό. Επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα αντίπαλο δέος στο μαλακό υπογάστριο της Κίνας; Οι λόγοι είναι και οικονομικοί; Πάντως το σύμφωνο έρχεται να δείξει στην ΕΕ ότι πρέπει να είναι πιο ενεργή στην εξωτερική πολιτικής της και να έχει καλύτερα αντανακλαστικά. Οι εξελίξεις τρέχουν γρηγορότερα απ' ό,τι μέχρι σήμερα» σχολιάζει ο διεθνολόγος Φιλώτας Νιάρχος.
Ανακοίνωση της συμμαχίας AUKUS - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.09.2021
Κόσμος
ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία στήνουν σκηνικό Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου

«Γυμνός βασιλιάς η ΕΕ»

Το Αφγανιστάν έχει προσβάλει ανεπανόρθωτα την εικόνα των ΗΠΑ διεθνώς ως υπερδύναμης. Είναι ένας τρόπος, μέσω του συγκεκριμένου συμφώνου, να αποκαταστήσει την εικόνα της η Ουάσινγκτον; «Το βασικό είναι ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να κάνουν μάνατζμεντ πια» εκτιμά ο συνομιλητής μας, που θεωρεί επί της ουσίας «αναπάντητο» το ερώτημα γιατί δεν έβαλαν οι τρεις όψιμοι σύμμαχοι στο «παιχνίδι» την ΕΕ, και ενήργησαν εν κρυπτώ, κάνοντας τον Εμανουέλ Μακρόν «Τούρκο».
«Το γιατί αφήσαν τη Γαλλία εκτός, και χάλασε η συμφωνία, έναν από τους μεγάλους γεωπολιτικά διεθνείς παίχτες, παραμένει αναπάντητο ερώτημα. Ακυρώθηκε έτσι κι η συμφωνία με τα γαλλικά υποβρύχια, κάτι που η Γαλλία θεωρεί ως πισώπλατο "χτύπημα" παρότι είπε ότι δεν θα διακόψει τις συνομιλίες της. Παρόλα αυτά, δεν θεωρώ ότι δημιουργείται θέμα στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Έχουν προσεχώς (εντός του Οκτωβρίου) σύσκεψη τα κράτη μέλη. Εκεί αναμένεται να δοθούν εξηγήσεις και ίσως να δούμε να δίνονται και αποζημιώσει από πλευράς Αυστραλίας στη Γαλλία"» προοικονομεί ο διεθνολόγος, που διαβλέπει ότι «αλλάζουν μοιραία οι ισορροπίες διεθνώς, με την ΕΕ να εμφανίζεται ως… "γυμνός βασιλιάς"».
Δεν είναι τυχαίο το αμήχανο tweet του Σαρλ Μισέλ, ένα «αυτογκόλ» και δημόσια παραδοχή της ανικανότητας της ΕΕ να ακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με το οποίο «η εταιρική σχέση ασφάλειας AUKUS καταδεικνύει την ανάγκη για μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ σε μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος. Μια ισχυρή στρατηγική της ΕΕ για τη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού είναι πιο απαραίτητη από ποτέ».
Η ΕΕ θα πρέπει «να αποφύγει να γίνει μέρος του Ψυχρού Πολέμου» υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και Συνταγματολόγος, Γιώργος Κατρούγκαλος. «Και βεβαίως πρέπει να διατηρήσει τη στρατηγική της αυτονομία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής» προσθέτει εμφατικά.
Σημαίες ΗΠΑ - Γαλλία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.09.2021
Κόσμος
Εκνευρισμένο το Παρίσι: Ακυρώνει γκαλά στη γαλλική πρεσβεία στις ΗΠΑ λόγω AUKUS

«Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στη περιοχή του Ειρηνικού»

«Η συμφωνία HB, ΗΠΑ και Αυστραλίας (αποκλείοντας τους άλλους δυο παραδοσιακούς αγγλόφωνους συμμάχους, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία) δημιουργεί ένα νέο γεωπολιτικό μέτωπο στη περιοχή του Ειρηνικού» εκτιμά ο Δημήτρης Δαλάκογλου, καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Vrije Universiteit Amsterdam και διδάσκων στο μεταπτυχιακό μάθημα «Παγκοσμιοποίηση, Ανάπτυξη και Ανισότητα».
«Γεωγραφικά, η επιλογή του Ειρηνικού δεν είναι τυχαία» προσθέτει.
Ο στόχος, σύμφωνα με τον καθηγητή, «είναι η Κίνα, καθώς στη μετα-κορονοϊού εποχή προκύπτει να είναι μάλλον η ισχυρότερη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Επιχειρείται, με άλλα λόγια να γίνει ανάσχεση αυτής της δυναμικής στο στρατιωτικό/ασφάλειας πεδίο που οι Αγγλόφωνοι έχουν ακόμα δυναμική και που η Κίνα δεν ηγεμονεύει μιας και δεν έχει ανάλογο ιστορικό στρατιωτικών επεμβάσεων νεο-αποικοκρατικού τύπου».
Ο Ψυχρός Πόλεμος δεν αναβιώνει σήμερα, σημειώνει: «Προϋπήρχε. Δηλαδή, όταν έγινε σαφές ότι η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού θα εμβολιαστεί με τα φτηνά κινέζικα εμβόλια κατά του κορονοϊού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα ανοίξουν οι πατέντες του αμερικάνικου εμβολίου. Προτίμησε, με άλλα λόγια, να χάσει η αμερικάνικη οικονομία έσοδα, παρά να κερδίσει η Κίνα κι άλλη πολιτική επιρροή στον Παγκόσμιο Νότο. Ήδη άλλωστε στον τομέα των υποδομών και του εμπορίου η Κίνα παγκοσμίως έχει δώσει καίρια χτυπήματα σε δυτικές εταιρίες».

«Επίδειξη δύναμης του Ηνωμένου Βασιλείου στα γαλλικά συμφέροντα»

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν «παράπλευρες απώλειες, όπως αυτές στη γαλλική οικονομία και άμυνα» προσθέτει.
«Σε ενδο-ευρωπαϊκούς όρους, κάτι που έχει σημασία και για την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να "πουλήσει" εσωτερικά στη χώρα όσο και στην ΕΕ ηγεμονία παλιάς ιμπεριαλιστικής κοπής, ένα ακόμα θετικό στοιχείο του Brexit. Ήτοι, οι μελλοντικές συμμαχίες μεταξύ αγγλόφωνων χωρών και άλλων "παραδοσιακών συμμάχων" και η απελευθέρωση του Ηνωμένου Βασιλείου από τη χλιαρή, αργή και άτολμη κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ ήταν κύριο σημείο της καμπάνιας του Brexit και το πλήγμα στα γαλλικά συμφέροντα στον Ειρηνικό είναι επίδειξη δύναμης» καταλήγει.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала