Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Υπουργείο Εργασίας: Αυτά είναι τα νέα δικαιώματα των ντελιβεράδων - Εντατικοί έλεγχοι από το ΣΕΠΕ

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis/SOOCΚινητοποίηση ντελιβεράδων
Κινητοποίηση ντελιβεράδων - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.09.2021
Βρείτε μας
Το Υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα τα νέα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο του delivery ενώ τονίζεται πως με τον νέο εργασιακό νόμο, η χώρα υιοθετεί ένα μοντέλο που ακολουθείται πανευρωπαϊκά.
Σύμφωνα με αυτό, δίνεται το δικαίωμα για συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου αλλά και για συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.
Πιο συγκεκριμένα, τα νέα δικαιώματα για όσους απασχολούνται με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου είναι:
Συνδικαλιστικά δικαιώματα: σύσταση οργανώσεων, συλλογική διαπραγμάτευση και συμφωνία, απεργία.
Η πλατφόρμα τους καλύπτει τα έξοδα για τον προστατευτικό εξοπλισμό
Οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις πρόνοιας, υγιεινής και ασφάλειας προς τους συνεργαζόμενους με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου, με εκείνες που θα είχαν αν συνδέονταν μαζί τους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

Προϋποθέσεις για το καθεστώς «συνεργάτη»

Στον ίδιο νόμο προβλέπεται πως για να θεωρείται ότι ένας απασχολούμενος σε πλατφόρμα βρίσκεται σε καθεστώς συνεργάτη και όχι μισθωτού, πρέπει να ισχύουν ταυτοχρόνως όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις:
1.
να μπορεί να αναθέσει την εργασία που ανέλαβε και σε τρίτους,
2.
να έχει το δικαίωμα να επιλέγει ποιες μεταφορές που του ανατίθενται θα εκτελέσει και ποιες όχι,
3.
να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα,
4.
να μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται από την πλατφόρμα όποτε θέλει.
Εφόσον κάποιος δεν έχει και τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις σωρευτικά, τότε θεωρείται μισθωτός και μπορεί να διεκδικήσει τα αντίστοιχα δικαιώματα.
efood - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.09.2021
Ελλάδα
Κάνει πίσω η efood: Τι αναφέρει σε νέο μήνυμα που απέστειλε στους εργαζόμενους
Το υπουργείο επισημαίνει ότι «από καμία ρύθμιση οποιουδήποτε νόμου, πολύ περισσότερο του ν. 4808/2021, δεν προκύπτει δικαίωμα των εργοδοτών να μετατρέπουν μονομερώς και εκβιαστικά τις συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε ψευδεπίγραφες συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών».

Εντατικοί έλεγχοι

Στην ίδια ανακοίνωση, το Υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για εντατικούς ελέγχους από κλιμάκια ελεγκτών του ΣΕΠΕ, στις επιχειρήσεις του κλάδου διανομών (delivery) «για την τήρηση της νομοθεσίας, στο κέντρο της Αθήνας και άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου, θα συνεχιστούν δε σε όλη τη χώρα. Οι έλεγχοι αφορούν στην διασφάλιση των δικαιωμάτων που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για την Προστασία της Εργασίας (4808/2021)».
Στόχος να διαπιστωθεί εάν στον κλάδο των delivery και των courier, που λειτουργούν μέσω πλατφορμών, υπάρχουν ψευδεπίγραφες συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, ενώ στην πραγματικότητα υποκρύπτεται σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала