Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Καμπούλ: Γυναίκες που μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους άνδρες θα μένουν σπίτι, λέει ο νέος δήμαρχος

© AFP 2023 / JAVED TANVEERΓυναίκες στο Αφγανιστάν
Γυναίκες στο Αφγανιστάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.09.2021
"Το Ισλαμικό Εμιράτο θεώρησε απαραίτητο να σταματήσουν να εργάζονται για λίγο μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση".
Μόνο οι γυναίκες, των οποίων τη δουλειά δεν μπορούν να κάνουν άνδρες, θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους στον Δήμο, όπως ανακοίνωσε ο νέος, διορισμένος από τους Ταλιμπάν, δήμαρχος της Καμπούλ, Molavi Hamdullah Nomani.
Από την άλλη, οι γυναίκες των οποίων η εργασία μπορεί να γίνει από άνδρες, έχει ζητηθεί να μείνουν στο σπίτι «μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά.
«Επιτρέψαμε σε όσες γυναίκες, είτε είχαν ανάγκη είτε εργάζονται σε θέσεις που δεν μπορούσαν να καλύψουν οι άνδρες ή δεν ήταν για άνδρες, να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Πηγαίνουν στην εργασία τους κάθε μέρα. Αλλά για θέσεις που μπορούν να καλύψουν άνδρες, έχουμε πει στις γυναίκες να μείνουν στο σπίτι μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Οι μισθοί τους θα δοθούν κανονικά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Nomani εξήγησε ότι αρχικά επιτράπηκε σε όλες τις γυναίκες να επιστρέψουν στις θέσεις τους, ωστόσο στη συνέχεια «το Ισλαμικό Εμιράτο θεώρησε απαραίτητο να σταματήσουν να εργάζονται για λίγο».
Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες αφότου ανέλαβαν τον έλεγχο της Καμπούλ τον Αύγουστο, οι Ταλιμπάν* πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνέντευξη Τύπου, με τον εκπρόσωπό τους, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ να υποστηρίζει ότι τα δικαιώματα των γυναικών θα προστατεύονται «εντός των ορίων του ισλαμικού νόμου».
«Οι γυναίκες θα είναι πολύ ενεργές στην κοινωνία, αλλά μέσα στο πλαίσιο του Ισλάμ», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.
Ταλιμπάν παίζουν με ποδήλατα νερού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.09.2021
Κόσμος
Σουρεαλιστικές εικόνες στο Αφγανιστάν: Ένοπλοι Ταλιμπάν διασκεδάζουν σε θαλάσσια ποδήλατα
Παρ' όλα αυτά, πριν από μερικές ημέρες, επιβεβαίωσαν τους φόβους για επιστροφή στον Μεσαίωνα, εκδίδοντας μια ανακοίνωση σχετικά με την επανέναρξη των σχολικών μαθημάτων, μόνο όμως για τα αγόρια ηλικίας 7 έως 12 ετών.
Δεν υπήρξε καμία αναφορά σε κορίτσια μαθητές ή γυναίκες εκπαιδευτικούς…
Με τα κορίτσια να μην επιτρέπεται να επιστρέψουν στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι Ταλιμπάν επέβαλαν έτσι ουσιαστικά τον αποκλεισμό τους και από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Παράλληλα, οι Ταλιμπάν αντικατέστησαν το Υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων με το Υπουργείο Αγνότητας και Ηθών. Οι πινακίδες αντικαταστάθηκαν μάλιστα με αυτές της ηθικής αστυνομίας των Ταλιμπάν, ανέφερε το Reuters, προσθέτοντας ότι δεν επετράπη στις γυναίκες υπαλλήλους του τμήματος να εισέλθουν στο κτίριο.
Μπορεί ωστόσο το μέλλον για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν να μοιάζει αυτήν τη στιγμή ζοφερό, ωστόσο οι ίδιες δεν κάνουν πίσω. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, Αφγανές πρωτοστάτησαν σε πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στους Ταλιμπάν στην Καμπούλ, αλλά και σε άλλες πόλεις απαιτώντας ίσα δικαιώματα.
*Οι Ταλιμπάν έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση και έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία και σε άλλες χώρες.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала