Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Πόσο ελεύθερο χρόνο χρειαζόμαστε για να νιώθουμε καλά: Έρευνα ανατρέπει όσα πιστεύαμε

CC0 / / Ευτυχία
Ευτυχία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.09.2021
Βρείτε μας
Σε αντίθεση με όσα θα πίστευε κανείς, ερευνητές αποκαλύπτουν ευρήματα μελετών που δείχνουν ότι ο πολύς ελεύθερος χρόνος, δεν οδηγεί απαραίτητα σε ψυχική ευημερία.
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενώ τα επίπεδα υποκειμενικής ευημερίας αρχικά αυξάνονται όσο αυξάνεται και ο ελεύθερος χρόνος, η τάση αυτή δεν ισχύει απαραίτητα για πολύ υψηλά επίπεδα τέτοιου ελεύθερου χρόνου.
«Η χρυσή τομή είναι μία μέση ποσότητα ελεύθερου χρόνου» λέει η γιατρός Μαρίσα Σαρίφ, που συμμετείχε στην μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. «Βρήκαμε ότι το να έχει κάποιος τόσο πολύ χρόνο, συνδέεται με χαμηλότερο αίσθημα ευημερίας εξαιτίας έλλειψης παραγωγικότητας και σκοπού», συμπληρώνει, σύμφωνα με τον Guardian.
Η Σαρίφ και οι συνάδελφοί της, στη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Journal of Personality and Social Psychology», ανέφεραν πως ανέλυσαν αποτελέσματα από δύο μεγάλες έρευνες, που περιελάμβαναν ένα σύνολο από περισσότερους από 35.000 συμμετέχοντες.
Στη μελέτη "American Time Use", που έγινε μεταξύ 2012 και 2013, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να πουν τι έκαναν το τελευταίο 24ωρο.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι ενώ η υποκειμενική ευημερία αυξανόταν με την ποσότητα του ελεύθερου χρόνου έως και δύο ώρες, άρχισε να μειώνεται μόλις ξεπερνούσε τις πέντε ώρες.
Στο μεταξύ, στοιχεία από την Εθνική Έρευνα του Changing Workforce, μεταξύ 1992 και 2008, αποκάλυψαν ότι έπειτα από κάποιο συγκεκριμένο σημείο, το να έχει κάποιος περισσότερο ελεύθερο χρόνο δεν συνδεόταν με περισσότερη ευημερία, αλλά αυτό συνέβη ίσως επειδή λίγοι από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν πάνω από 5 ώρες ελεύθερου χρόνου ημερησίως.
Ποτά και αναψυκτικά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.09.2021
Αποφύγετέ τα: Αυτά είναι τα πιο ανθυγιεινά ροφήματα και ποτά

Σημασία έχει τι κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είχε σημασία το πώς ξόδευαν τον ελεύθερο χρόνο τους οι συμμετέχοντες.
«Παρότι το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου που ξοδεύτηκε σε μη παραγωγικές και ατομικές δραστηριότητες, πράγματι παρήγαγε μία αρνητική επίδραση στην υποκειμενική ευημερία, ο χρόνος που αναλώθηκε σε κοινωνικές ή παραγωγικές δραστηριότητες, δεν έκανε το ίδιο» έγραψαν οι ερευνητές.
Στη συνέχεια, έγιναν δύο διαδικτυακά πειράματα με στοιχεία από 2.565 Αμερικανούς συμμετέχοντες στο ένα και 4.046 στο άλλο, σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι τα ευρήματα δεν οφείλονταν απλά στο σενάριο σύμφωνα με το οποίο άτομα με κατάθλιψη μπορεί να έβρισκαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους.
Και στα δύο πειράματα, στους συμμετέχοντες ζητήθηκε να φανταστούν μία ορισμένη ποσότητα ελεύθερου χρόνου την ημέρα και τι θα έκαναν με αυτήν, με ένα από τα πειράματα να επικεντρώνεται στο αν αυτός ο χρόνος θα ξοδευόταν σε δραστηριότητες με νόημα και που να είναι παραγωγικές ή «χαμένες».
Γιόγκα στο σπίτι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.09.2021
Αθλητικά
Αυτές είναι οι τρεις ασκήσεις για ευεξία με τη "σφραγίδα" της επιστήμης
Η ομάδα βρήκε ότι περισσότερος ελεύθερος χρόνος, δεν ήταν απαραίτητα καλύτερος όταν εξετάζονταν ενάντια στα φανταστικά συναισθήματα ευημερίας, άγχους ή παραγωγικότητας.
Ειδικότερα, η υποτιθέμενη ευημερία που θεωρήθηκε ως υποθετικά ελεύθερος -παραγωγικά- χρόνος, αυξήθηκε από μέτριες σε υψηλές ποσότητες, αλλά ήταν 0,4 πόντους λιγότερη σε μία κλίμακα μέχρι το 7, συγκρινόμενη με μέτριες ποσότητες μη παραγωγικού ελεύθερου χρόνου.
Οι ερευνητές είπαν ότι το μέγεθος των επιδράσεων ήταν μικρό και οι βέλτιστες ποσότητες ελεύθερου χρόνου ανακριβείς.
Παρ' όλ' αυτά, ανέφεραν ότι η έρευνα έδειξε πως άτομα που νιώθουν ότι έχουν πολύ λίγο ελεύθερο χρόνο, δεν θα έπρεπε να αφήσουν τις υποχρεώσεις τους αντιθέτως να προσπαθήσουν να βρουν κάποιες ελεύθερες ώρες μέσα στην ημέρα.
Στο μεταξύ, άνθρωποι με «κενές» ημέρες θα πρέπει να προσπαθήσουν να ξοδεύουν τον χρόνο τους με σκοπό, να επικοινωνούν με άλλους ή να κάνουν κάτι δημιουργικό.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала