Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Tρίτη δόση: Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 60 και υγειονομικούς

© AP Photo / Petros GiannakourisΕμβολιασμός με Pfizer στο εμβολιαστικό κέντρο Πειραιά
Εμβολιασμός με Pfizer στο εμβολιαστικό κέντρο Πειραιά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.09.2021
Βρείτε μας
Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, αλλά και για τους υγειονομικούς που έχει παρέλθει το εξάμηνο μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
Διαθέσιμη για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, αλλά και για τους υγειονομικούς που εκτίθενται περισσότερο στον κορονοϊό και έχουν περάσει έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, προκειμένου να σηκώσουν μανίκι για τρίτη φορά, θα είναι η πλατφόρμα από τις 30 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, όπως τόνισε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή (20/09) ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τα επόμενα βήματα, «γίνονται συζητήσεις για υπομνηστική δόση και στον γενικό πληθυσμό», ωστόσο αναμένονται ακόμα δεδομένα ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Από την πλευρά του, όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, «περάσαμε τους 11,9 εκατ. εμβολιασμούς», ενώ το 56,7% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο.
«Τα περισσότερα ραντεβού κλείνονται πλέον από τις μικρότερες ηλικίες. Έχουν εμβολιαστεί 98.000 παιδιά. Την περασμένη Τρίτη άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού για τους ανοσοκατασταλμένους, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε ότι τρίτη δόση εμβολίου προβλέπεται και για τους ηλικιωμένους που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας, οι οποίοι θα εμβολιαστούν εντός των δομών.
Όσον αφορά στους εμβολιασμούς από τους παιδιάτρους, ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι εντός της εβδομάδας θα βγει πρόσκληση για να υπογραφούν συμβάσεις, ώστε στις αρχές του Οκτωβρίου να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί κατά το χρονοδιάγραμμα.
Διευκρίνισε, δε, ότι η τρίτη δόση δεν θα είναι υποχρεωτική ούτε για τους υγειονομικούς.
«Το ότι η τρίτη δόση εμβολίου είναι προαιρετική και έρχεται ως ισχυρή σύσταση, ισχύει για όλους», σημείωσε.
Νωρίτερα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην προτεραιοποίηση για τη χορήγηση τρίτης δόσης
«Τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου μετά τον βασικό εμβολιασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Με βάση τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις άρχισε ο προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης και ακόμη περισσότερο για τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρώτοι είναι οι άνθρωποι που δεν ανέπτυξαν επαρκώς αντισώματα, οι ανοσοκατασταλμένοι, δεύτερη κατηγορία οι άνθρωποι που έχουν μειωμένα αντισώματα για διάφορους λόγους και τρίτη κατηγορία αυτοί που εκτίθενται περισσότερο στον ιό. Η εθνική επιτροπή έκανε θετική γνωμοδότηση για εμβολιασμό με τρίτη δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, που εφαρμόζεται από την περασμένη εβδομάδα» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, αφού τόνισε ότι η ηλικία αποτελεί σοβαρό παράγοντα νόσησης, διευκρίνισε ότι σειρά παίρνουν οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας και όσοι είναι άνω των 60 ετών.

«Ο κίνδυνος για τους μεγαλύτερους αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ. Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση από τη λοίμωξη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Από μελέτες φαίνεται ότι η χημική και κυτταρική ανοσία εκπίπτει με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται τρίτη δόση. Η αυξημένη έκθεση στον ιό είναι επιβαρυντικός παράγοντας και αυτό αφορά τους υγειονομικούς», εξήγησε.

Ακολούθως, υποστήριξε ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Ο FDA πριν από 3 μέρες χορήγησε έγκριση έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο της Pfizer για τους άνω των 65 και τους έχοντες αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, αλλά όχι στον γενικό πληθυσμό. Αναμένονται περισσότερα δεδομένα. Οι μελέτες από το Ισραήλ δείχνουν ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει λοίμωξη και σοβαρή νόσηση. Στους μισούς από όσους έλαβαν την τρίτη δόση διπλασίασαν τα αντισώματα από τη δεύτερη δόση. Από το CDC αναμένονται σύντομα δεδομένα από άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση. Μπορεί αυτή η δόση να αποτελεί και την τελική δόση», κατέληξε.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала