Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Επιστροφή στα Πανεπιστήμια για τους φοιτητές: Τα μέτρα για τη διά ζώσης λειτουργία τους από Οκτώβριο

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOCΠάντειο Πανεπιστήμιο
Πάντειο Πανεπιστήμιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.09.2021
Βρείτε μας
Οι φοιτητές επιστρέφουν στις αίθουσες των Πανεπιστημίων τους από τον Οκτώβριο. Όλα τα μέτρα.
Στη διά ζώσης εκπαίδευση επιστρέφουν τα Πανεπιστήμια από τον Οκτώβριο, όπως αποφασίστηκε κατά την Έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων που έλαβε χώρα σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Το πώς θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια αποτέλεσε το κύριο θέμα της συνεδρίασης, την οποία παρακολούθησαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Άγγελος Συρίγος, και ο γγ Ανώτατης Εκπαίδευσης Αποστόλης Δημητρόπουλος.
Η Σύνοδος έκρινε πως πρέπει να ακολουθηθούν τα πρωτόκολλα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο, ενώ σε σχετική ενημέρωση σημειώνεται πως «ετέθησαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ενόψει έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη διά ζώσης εκπαίδευση και διατυπώθηκαν οι προτεραιότητες για χρηματοδότηση και οι ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν τη μετάβαση».
Η ηγεσία του υπουργείου διαβεβαίωσε πως θα κινηθεί «ταχύτητα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία». Επιπλέον, ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα πανεπιστήμια.
Πηγή Δεβετζή - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.09.2021
Αθλητικά
Καταγγελία-σοκ από την Πηγή Δεβετζή: Παράγοντας του αθλητισμού με στρίμωξε και κατέβασε το παντελόνι

Πώς θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια

Προ ημερών το υπουργείο Παιδείας είχε αναλύσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα σχετικά με τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, οι φοιτητές που έχουν εμβολιαστεί είναι άνω του 73%, στο διοικητικό προσωπικό το ποσοστό φτάνει στο 87%, ενώ τα μέλη ΔΕΠ είναι εμβολιασμένα κατά 91%.
Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στη δια ζώσης εκπαίδευση είναι τα εξής:
Να έχει παρέλθει το 14ήμερο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Να επιδείξουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου.
Να κάνουν rapid ή PCR test δύο φορές την εβδομάδα, με τα έξοδα να επιβαρύνουν τους ίδιους, και να δείχνουν το σχετικό πιστοποιητικό κάθε Τρίτη και Παρασκευή.
Παράλληλα, το υπουργείο διευκρίνισε πως από τις 30 Σεπτεμβρίου, η συμμετοχή των φοιτητών των Σχολών Επιστημών Υγείας σε εκπαιδευτική διαδικασία ή πρακτική/κλινική άσκηση σε φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα για τους οποίους έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, γίνεται μόνο με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Έγκλημα στη Ρόδο: Αυτή είναι η 31χρονη δασκάλα που σκότωσε ο πρώην φίλος της - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.09.2021
Ελλάδα
Ρόδος: "Θα γίνω σαν αυτές στις ειδήσεις" - Τα σοκαριστικά λόγια της 31χρονης σε συγγενή της
Συνοπτικά, όλα τα μέτρα έχουν ως εξής:
Κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 και τον αναπληρωτή του, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου.
Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ που αφορά στη διδασκαλία μαθημάτων υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής), σεμιναρίων εργαστηρίων και κλινικών ή πρακτικών ασκήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου πραγματοποιείται με διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.
Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.
Η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών με φυσική παρουσία σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τους όρους που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζομένους.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).
Τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και καθαριότητας/απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους των ΑΕΙ, η διασφάλιση επαρκούς αερισμού, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.
Είσοδος δεν αίθουσες πολυμέσων, αναγνωστήρια και βιβλιοθήκες με την επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Λειτουργία των φοιτητικών γυμναστηρίων σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των γυμναστηρίων.
Νοσοκομείο στην Ελλάδα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.09.2021
Ελλάδα
Θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα και στην Ελλάδα: Τροπολογία ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας
Όσον αφορά στις φοιτητικές εστίες, τα ανακοινωθέντα μέτρα είναι τα παρακάτω:
Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας.
Απομόνωση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωσθεί ως θετικός στην COVID-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.
Τελετές ορκωμοσίας με φυσική παρουσία: Η είσοδος εκπροσώπων του ΑΕΙ, φοιτητών και επισκεπτών θα πραγματοποιείται κατόπιν επίδειξης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας φοιτητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού των ΑΕΙ (π.χ. Erasmus) θα διενεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала