Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι κρυμμένες "αποκαλύψεις" της AUKUS: Ο νέος ρόλος της Βρετανίας και η απάντηση της Κίνας

© AFP 2021 / Brendan SMIALOWSKIΤζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον ανακοινώνουν την AUKUS
Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον ανακοινώνουν την AUKUS - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.09.2021
Βρείτε μας
Θα αντεπιτεθούν η Ευρώπη με τη δημιουργία ενιαίου στρατού και η Κίνα με ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα συμπαρασύροντας την υφήλιο σε έναν εξοπλιστικό ανταγωνισμό, στη συμφωνία AUKUS;
Σε αποκλιμάκωση των αμερικανικογαλλικών σχέσεων δείχνει να οδηγούνται Ουάσινγκτον και Παρίσι μετά την «πισώπλατη» AUKUS.
Πρόκειται για τη στρατιωτική συνομολογία Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, που ακύρωσε εν μια νυκτί τη διμερή εξοπλιστική συμφωνία αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Γαλλίας-Αυστραλίας.
Τζο Μπάιντεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.09.2021
Κόσμος
AUKUS: "Είναι νέο ΝΑΤΟ - Οι γνωστές στρατηγικές που τορπιλίζουν την αμερικανική βιτρίνα"
Έπειτα λοιπόν από την κοινή ανακοίνωση των Προέδρων των δυο κρατών, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Άντονι Μπλίνκεν και Ζαν-Ιβ Λεντριάν, συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη.

Οι ΗΠΑ στρατηγικά θα μείνουν στην Ασία

Τι κρύβεται όμως πίσω από τη διπλωματία;
«Το πρώτο κομμάτι των επιπτώσεων της AUΚUS και των αναγνώσεων της συμφωνίας δεν έχει να κάνει τόσο με τα πυρηνικά αυτά καθ' εαυτά, αλλά με τη στρατηγική. Η συμφωνία επιβεβαιώνει τον σκεπτικισμό που υπήρχε σχετικά με το αν μετά το Αφγανιστάν οι ΗΠΑ στρατηγικά θα παρέμεναν στην Ασία. Η συμφωνία AUΚUS επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ στρατηγικά θα μείνουν στην Ασία» σχολιάζει ο διεθνολόγος, διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Άκης Καρατράντος, τονίζοντας ότι «ο βασικός στρατηγικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ είναι η Κίνα σε επίπεδο παγκόσμιας πολιτικής».
Σημαίες της ΕΕ και των ΗΠΑ.  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.09.2021
Κόσμος
Επίτροπος Κομισιόν: Πιθανή η αναθεώρηση της συνεργασίας ΕΕ – ΗΠΑ λόγω AUKUS

Τα όρια της Γαλλίας και οι φιλοδοξίες της Μεγάλης Βρετανίας

Το δεύτερο κομμάτι της AUΚUS έχει να κάνει, συνεχίζει ο ειδικός, με τη Βρετανία και τον ρόλο που θα παίξει μετά την αποχώρηση από την ΕΕ.
«Μέσω της συμφωνίας πήραμε ένα δείγμα πώς η Βρετανία θα λειτουργεί μετά την Brexit εποχή. Παραμένει μια χώρα που θέλει να έχει ανάμειξη στις διεθνείς σχέσεις και ρόλο. Για να το επιτυγχάνει θα κινείται στρατηγικά με την Αμερική και δεν θα διστάσει και να διαφοροποιηθεί και να ξεχάσει την Ευρώπη. Όπως είδαμε και στην AUΚUS δεν δίστασε να πάει σε συμφωνία χωρίς να υπάρχει πουθενά η ΕΕ».
Σε αυτό δεν έπαιξε ρόλο ο διαχρονικός ανταγωνισμός της με τη Γαλλία: «Δεν έχει να κάνει με καμία αντεκδίκηση. Παρ' όλα αυτά ήταν μια καλή αφορμή για να δει και η Γαλλία ότι ο ρόλος της σε γεωστρατηγικό επίπεδο έχει κάποια όρια» επισημαίνει ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η Γαλλία είχε ανοίξει μια «γεωστρατηγική περπατησιά στην ανατολική κυρίως Μεσόγειο, όταν είχαμε στις μεν ΗΠΑ τις αμφισημίες της διακυβέρνησης Τραμπ, με τα μπρος πίσω του σε πολλά θέματα και με αποφάσεις που η μια αναιρούσε την άλλη, στη δε Μεγάλη Βρετανία τους κλυδωνισμού λόγω της διαδικασίας και τις παλινωδίες για το Brexit. Τότε η Δύση εκπροσωπούνταν από Γαλλία» θυμάται ο αναλυτής.
Σήμερα; «Τώρα που οι ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς και τον Μπάιντεν πιστεύουν σε έναν διαφορετικό τρόπο εξωτερικής πολιτικής και η Βρετανία αναζητά το ρόλο της και δεν θέλει να μείνει ανάμνηση του παλιού της ρόλου, η Γαλλία κλυδωνίζεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάμε για ρήξη» τονίζει ο διεθνολόγος.
«Είδαμε μετά από λίγες μέρες από την απόσυρση του Γάλλου πρέσβη στην Ουάσινγκτον ο Μπάιντεν να ξαναμιλά με τον Μακρόν, πέσαν οι τόνοι και είχαμε και μια πρώτη θετική στάση του Αμερικανού Προέδρου στην προοπτική δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού, γεγονός που δείχνει ότι δεν θεωρεί ότι θα ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ, με πολλά πάντα ερωτηματικά και εφόσον γίνει πράξη ο Ευρωστρατός, γιατί η αποχώρηση των Βρετανών από την ΕΕ έχει συνέπειες».
«Η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ χωρίς στρατιωτικές δυνάμεις δεν υπάρχει» τονίζει ο κ. Καρατράντος.
«Η ΕΕ δεν έχει αναπτύξει την αυτονομία αυτή. Αυτό σημαίνει ότι σε τέτοιες κινήσεις υψηλού συμβολισμού και σημασίας όπως η νέα συμφωνία η Ευρώπη δεν θα είναι πάντα παρούσα. Σκεφτείτε μόνο να συμμετείχε η ΕΕ στην AUKUS» μας παροτρύνει ο ειδικός.
«Θα έπρεπε 27 μέλη-κράτη να συμφωνήσουν τι σημαίνει AUKUS αλλά και ο ανταγωνισμός με την Κίνα».
Οι σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.09.2021
Κόσμος
Σε αναβρασμό η Ευρώπη για τη συμφωνία AUKUS: Μπορεί να απαντήσει με ενιαία στρατιωτική δύναμη;
Γεγονός είναι ότι μετά το Αφγανιστάν και την AUΚUS δημιουργείται ζήτημα εμπιστοσύνης μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, υπογραμμίζει ο διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών.
«Οι Ευρωπαίοι αισθάνθηκαν ότι αγνοήθηκαν και ήρθαν προ τετελεσμένων. Δεν είμαστε στο 2003 και στη στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ όταν η Ευρώπη είχε διχαστεί και υπήρχαν εσωτερικές τριβές».
Ο Ευρωστρατός θα είναι επομένως η ευρωπαϊκή απάντηση στην AUΚUS;
«Ναι, θα σημαίνει ότι η ΕΕ θα έχει ένα μεγαλύτερο βάρος στις διεθνείς υποθέσεις. Δεν είναι κάτι εύκολο, ωστόσο. Μπορεί απλώς να δούμε μια μικρή στρατιωτική δύναμη 5 και 10 χιλιάδων, που δεν σημαίνει κάτι».
Η προοπτική ενός εξοπλιστικού ντόμινο με τα πυρηνικά να διαχέονται στην Ασία, μετά την AUKUS δεν είναι πιθανή, εκτιμά ο συνομιλητής μας.
«Καταρχάς, η συμφωνία δεν αφορά σε πυρηνικά όπλα, τα υποβρύχια χρησιμοποιούν πυρηνική τεχνολογία. Έχουμε πυρηνική τεχνολογία όχι πυρηνικά όπλα. Δεν νομίζω επομένως ότι πηγαίνουμε σε κλιμάκωση των πυρηνικών» συμπεραίνει.
Ανακοίνωση της συμμαχίας AUKUS - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.09.2021
Κόσμος
AUKUS: Μπορεί να "δείχνει" απόσυρση των ΗΠΑ από την Ανατολική Μεσόγειο και ηγεμονία της Τουρκίας;
Το ζητούμενο είναι άλλο, συνεχίζει ο κ. Καρατράντος. «Αν η Κίνα αποφασίσει ότι σε αυτό τον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην ενδυνάμωση του στρατιωτικού της τομέα. Η Κίνα έχει τεράστιο στρατό, αλλά δεν έχει κάνει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αν το κάνει, τότε ίσως δούμε έναν ανταγωνισμό των εξοπλισμών. Αυτή τη στιγμή βιώνουμε τον στρατηγικό ανταγωνισμό για επιρροή» καταλήγει ο διεθνολόγος.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала