Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο άγνωστος ιερός πόλεμος στο Μαυροβούνιο: Ο ρόλος του πιο "σκοτεινού φίλου της Δύσης στα Βαλκάνια"

CC0 / Pixabay / Σταυροί
Σταυροί - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.09.2021
Εδώ και δύο χρόνια μαίνεται ένας άγνωστος -για την ελληνική πραγματικότητα- ιερός πόλεμος στο Μαυροβούνιο. Μια ιστορία με ξεκάθαρες γεωπολιτικές βάσεις.
Όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού εκτόπισε από την επικαιρότητα ένα γεγονός που μόνο τυχαίο δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί.
Στο Μαυροβούνιο, νόμος που ψηφίστηκε πριν δύο χρόνια, επέτρεψε στις τοπικές Αρχές να καταλάβουν πάνω από 650 χώρους λατρείας που ανήκουν στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η κατάσταση στη χώρα "έβραζε" μέχρι την επιβολή της καραντίνας που συνόδευσε το πρώτο κύμα της πανδημίας, σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δύο φορές την εβδομάδα, δεκάδες χιλιάδες άτομα έστελναν, με μαζικές πορείες, μήνυμα υπεράσπισης της εκκλησίας τους.
"Αρχιτέκτονας" του νόμου, ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Μίλο Τζουκάνοβιτς, από τις μακροβιότερες πολιτικές φιγούρες του τόπου, που έχει χαρακτηριστεί κατά καιρούς ως ο "πιο πιστός στρατιώτης του ΝΑΤΟ" και ο "πιο σκοτεινός φίλος της Δύσης στα Βαλκάνια".
Σταυρός στη Ρωσία.  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.09.2021
Κόσμος
Λευκορωσία όπως... Ουκρανία; Ποιοι προσπαθούν να ελέγξουν την Ορθοδοξία
Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες, ο πρόεδρος όχι μόνο δεν ανακάλεσε τον νόμο, αλλά οι κρατικές Αρχές ξεκίνησαν διώξεις κατά στελεχών της εκκλησίας.
Την κορυφή του παγόβουνου αποτελούν οι ενέργειες προστασίας της αυτοαποκαλούμενης "αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου" μιας σχισματικής δομής που δημιουργήθηκε το 1993 για την οποία αποφάσισε, να ζητήσει τόμο αυτοκεφαλίας από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στα πρότυπα της Ουκρανίας.
Το αποτέλεσμα των κινήσεων αυτών αποτυπώθηκε στις βουλευτικές εκλογές του Αυγούστου 2020 καθώς το κόμμα του προέδρου Ζουκάνοβιτς -το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου- δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες έδρες ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση.
Νέος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου ανακηρύχθηκε ο Ζντράβκο Κριβοκάπιτς υποστηριζόμενος από τρία κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους με τον αντιεκκλησιαστικό νόμο και υποσχέθηκαν ότι θα τον καταργήσουν όταν ανέλθουν στην εξουσία.

Η (μη) αλλαγή της νομοθεσίας

Τελικά, ο αντιεκκλησιαστικός νόμος δεν ακυρώθηκε αν και τα πιο κραυγαλέα άρθρα, που πρότειναν την κατάσχεση της περιουσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καταργήθηκαν.
Όμως στις εναπομείνασες διατάξεις του νόμου απαιτείται -μεταξύ άλλων- από τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές οργανώσεις, το κέντρο των οποίων βρίσκεται έξω από το Μαυροβούνιο, να οριοθετήσουν τις εκκλησιαστικές δομές με τα βάση τα σύνορα του Μαυροβουνίου.
Nord Stream 2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.09.2021
Κόσμος
Nord Stream 2: "Η Ουκρανία θα συνεχίσει να πολεμά τον αγωγό και μετά την ενεργοποίησή του"
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει πρόσβαση και έλεγχο στις εκκλησίες του Μαυροβουνίου, παρά το γεγονός ότι αποτελούν περιουσία της, καθώς το συγκεκριμένο κράτος έχει κηρύξει την ανεξαρτησία του από τη Σερβία από το 2006.
Κληθείς να εξηγήσει τους λόγους μη αλλαγής της νομοθεσίας ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η ύπαρξη του νόμου με αυτήν τη μορφή είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο στον δρόμο της υιοθέτησης μιας νέας νομοθεσίας που αναπτύσσεται από τον κυβερνώντα συνασπισμό, και η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να λάβει υπόψη τα συμφέροντα όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων στο Μαυροβούνιο.
Τα πράγματα περιπλέχτηκαν όταν στις 27 Μαΐου 2021, ο πρωθυπουργός Κριβοκάπιτς έφτασε στο Πατριαρχείο Σερβίας για να υπογράψει μια συμφωνία για εγγύηση του νομικού καθεστώτος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Στον ανακριτή η γνωστή παίκτρια ριάλιτι και ο σύντροφός της - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.09.2021
Ελλάδα
Υπόθεση κοκαΐνης: Πώς από την εκκλησία κατέληξαν στη φυλακή η παίκτρια ριάλιτι και ο σύντροφός της
Τότε ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ξαφνικά να υπογράψει, τονίζοντας ότι η υπογραφή θα αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο "για διάφορους λόγους".
Τοπικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή του στη συμφωνία με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αφότου εκπρόσωποι των πρεσβειών των δύο "δυτικών χωρών", των οποίων τα ονόματα και οι εθνικότητες δεν έγιναν γνωστά, συνομίλησαν μαζί του.
Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Κριβοκάπιτς απειλήθηκε με ψήφο δυσπιστίας στην κυβέρνησή του - κάτι που θα έριχνε την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός στηρίζεται σε οριακή πλειοψηφία.
Στις αρχές Ιουνίου, ο νέος πρωθυπουργός συνάντησε τον νέο μητροπολίτη Μαυροβουνίου Ιωαννίκιο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Υποσχέθηκε στον Μητροπολίτη ότι δεν θα έκανε τίποτα εις βάρος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ότι θα υπογράψει μια βασική συμφωνία με το Πατριαρχείο της Σερβίας ενώ ζήτησε συγχώρεση για το ενδεχόμενο να έχει προβεί σε κάποιο λάθος.

Οι ομοιότητες με την Ουκρανία

Κύκλοι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξήγησαν στο Sputnik τις ομοιότητες μεταξύ της κατάστασης στην Ουκρανία και το Μαυροβούνιο: "Και στις δύο χώρες, στη δεκαετία του '90, οι τοπικές Αρχές δημιούργησαν μια σχισματική θρησκευτική οργάνωση για τις δικές τους πολιτικές ανάγκες, εσωτερικές και εξωτερικές. Και στις δύο χώρες, οι πρόεδροι στράφηκαν στο Φανάρι για έναν "τόμο αυτοκεφαλίας" και τη νομιμοποίηση των σχισματικών στο εσωτερικό τους. Και στις δύο περιπτώσεις, οι πρόεδροι προσπάθησαν να καταστρέψουν την κανονική Εκκλησία. Και στις δύο περιπτώσεις, πρόκειται για τις δυνάμεις που ηττήθηκαν στις εκλογές, κυρίως λόγω της πολιτικής τους που πολέμησε την Εκκλησία". Πάνω από δύο χρόνια έχουν περάσει από την ανάληψη της προεδρίας της Ουκρανίας από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και περίπου ένας χρόνος, από τότε που ο Z. Κριβοκάπιτς διορίστηκε πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου.
Επεισόδια στο Μαυροβούνιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.09.2021
Κόσμος
Επεισόδια στο Μαυροβούνιο κατά την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη
"Ας θυμηθούμε την πολιτική των πρώτων μηνών του Ουκρανού ηγέτη στον θρησκευτικό τομέα: Ουδετερότητα. Είχε ταχθεί υπέρ της μη επέμβασης του κράτους στις υποθέσεις των θρησκευτικών δογμάτων και της τήρησης της νομοθεσίας σε αυτόν τον τομέα. Είναι πιθανό ότι ήθελε ειλικρινά να εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική. Αλλά η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική. Σήμερα, ο Β. Ζελένσκι έχει αναβιώσει πλήρως τη θρησκευτική πολιτική του προκατόχου του, πραγματοποιεί επισκέψεις στο Φανάρι, ενώ διαβεβαιώνει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη στήριξη του" τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Για την ιστορία, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να παραδώσει τον τόμο αυτοκεφαλίας στο Μαυροβούνιο, εκφράζοντας τη στήριξη του στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ελληνικές εκκλησιαστικές πηγές, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη σύναξη των Προκαθημένων στο Σαμπεζύ, τον Ιανουάριο του 2016, "όχι μόνο αναγνώριζε την Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, υπαγομένη στο Πατριαρχείο Μόσχας, αλλά διαχώρισε τους εκπροσώπους της Κανονικής Εκκλησίας από τους σχισματικούς. Τρία χρόνια μετά μάλλον άλλαξε γνώμη και τους παραχώρησε αυτοκεφαλία".
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει υποστηρίξει ότι η απόφαση Βαρθολομαίου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία έχει υποκινηθεί και από τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα μάλιστα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε λόγο για χειραγώγηση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης από τις ΗΠΑ, σε βάρος των ιδανικών της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ρωσική στήριξη και κόντρα με το Μαυροβούνιο

Τη στήριξη του στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει εκφράσει ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας.
"Η ενότητα των λαών μας επισφραγίσθηκε και με το αίμα των στρατιωτών μας, οι οποίοι προσέφεραν τις ζωές τους για την απελευθέρωση των Βαλκανίων από την τουρκική κυριαρχία. Αυτή η ιστορία για εμάς είναι ιερή. Γι' αυτό, βεβαίως, υποστηρίζαμε και θα υποστηρίζουμε τους λαούς, τους οποίος ποιμαίνουν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες Ρωσίας και Σερβίας. Υποστηρίζουμε και θα υποστηρίζουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Αλλά εδώ πρόκειται για την Κανονική Εκκλησία, και όχι για σχισματικά μορφώματα, τα οποία αυτοαποκαλούνται "Ορθόδοξα", ενώ στην πραγματικότητα είναι αυτόκλητοι και αυθιερωμένοι".
Μαρία Ζαχάροβα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.09.2021
Κόσμος
Ζαχάροβα: Οι πράξεις του Τζουκάνοβιτς είναι "ντροπή για το Μαυροβούνιο"
Παράλληλα, σε άλλη συνέντευξη του, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων χαρακτήρισε τις ενέργειες του Τζουκάνοβιτς "ντροπή του Μαυροβουνίου", συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να ανατρέψει την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Ιωαννικίου.
Σε απάντηση του, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου κατηγόρησε τη Ρωσία για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του.
"Με βάση αυτή τη δήλωση, θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι οι "ίντριγκες" της επίσημης Μόσχας και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ουσιαστικά η βασική αιτία της διάσπασης στην κοινωνία του Μαυροβουνίου. Η Ρωσία κατηγορείται ότι προσπαθεί "να χειραγωγήσει την εκκλησία και τις πολιτικές διαδικασίες" στο Μαυροβούνιο. Τέτοιες προσωπικές επιθέσεις είναι λυπηρές και δείχνουν πολλά για το επίπεδο αυτών που κάνουν τέτοιες δηλώσεις" απάντησε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.
Και πρόσθεσε: "Ο στόχος τους είναι να σπείρουν τη σύγχυση, να χωρίσουν τους Μαυροβούνιους σε φίλους και εχθρούς και να αυξήσουν τον βαθμό έντασης στην κοινωνία για να επιτύχουν τον τελικό τους στόχο - να επαναφέρουν τον Μίλο Τζουκάνοβιτς στην εξουσία. Δεν το κρύβουν. Αυτό που δεν λένε φανερά είναι ότι υπό την προηγούμενη κυβέρνηση και την εμμονή με τη λεγόμενη ευρωατλαντική επιλογή, η γνώμη ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού του Μαυροβουνίου αγνοήθηκε. Νομίζω ότι πρέπει να διαβάσουν τους δικούς τους αναλυτές για αυτό το θέμα. [...] Η περιφρόνηση εκείνης της κυβέρνησης για τους δικούς τους ανθρώπους ήταν η πηγή προβλημάτων - όχι κάποια μυθική εξωτερική παρέμβαση. Άραγε να έχουν ανακαλύψει "Ρώσους χάκερ" εκεί, αναρωτιέμαι;"
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала