Το "αποτύπωμα" της ελληνικής παρουσίας στη Νέα Υόρκη - Τα θέματα στην "κορυφή" της ατζέντας

© AFP 2022 / Getty Images / AFPΚυριάκος Μητσοτάκης στον ΟΗΕ
Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΟΗΕ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.09.2021
Το "αποτύπωμα" της ελληνικής παρουσίας στη Νέα Υόρκη, όπως φάνηκε από τις επαφές και τις ομιλίες του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Η οικονομία και το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας βρέθηκαν στην «κορυφή» των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.
Η Αθήνα θέλησε να κεφαλαιοποιήσει τα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία, κάτι που διαφάνηκε και στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατά τις συναντήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιφανή στελέχη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, αλλά και επικεφαλής παγκόσμιων κολοσσών, επαναβεβαιώθηκε η ανοδική πορεία της οικονομίας της χώρας μας, αλλά και τα μεγάλα περιθώρια επενδύσεων στη χώρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Hellenic Initiative, ο πρωθυπουργός συμπέρανε πως η Ελλάδα είναι ισχυρότερη σε σχέση με την προηγούμενη 10ετία και εξήρε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, 24 Σεπτεμβρίου 2021 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.09.2021
Ελλάδα
Ομιλία Μητσοτάκη σε ΟΗΕ: Οι προειδοποιήσεις σε Τουρκία - Τι είπε για το "casus belli" και Κυπριακό
Αναφέρθηκε και στο όραμά του, το οποίο δεν είναι άλλο από την οικοδόμηση μίας κοινωνίας με μεγαλύτερη ισότητα και λιγότερες εισοδηματικές ανισότητες, αλλά και η διασφάλιση πως οι ακολουθούμενες πολιτικές θα έχουν στο επίκεντρο εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις δεσμεύσεις που είχε εκφράσει και από τη ΔΕΘ, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα και τις παροτρύνσεις της Ελλάδας για την αποφυγή προβλημάτων από τις ανατιμήσεις, που έκρινε ότι είναι ευρωπαϊκό ζήτημα.
Κατά τον ίδιο, το «μυστικό» της επιτυχίας στο οικονομικό πεδίο, είναι πίσω από το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, «τους εξαιρετικούς ανθρώπους και μία πολύ μορφωμένη νέα γενιά», χωρίς να παραγνωρίζει σημαντικές παραμέτρους, όπως το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, οι χαμηλοί φόροι, η φυσική ομορφιά και οι μεγάλες προοπτικές του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την ομογένεια να δράσει.

Κλιματική κρίση και κίνδυνοι σε γεωπολιτικό πεδίο

Το θέμα της κλιματικής κρίσης ήταν, επίσης, ψηλά στην ελληνική ατζέντα, όπως φάνηκε και κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του ΟΗΕ. Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει πως απαιτούνται μέτρα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.
Στο γεωπολιτικό πεδίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τους κινδύνους, που εγκυμονεί για τις εύθραυστες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η τουρκική παραβατικότητα.
Lockdown στη Θεσσαλονίκη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.09.2021
Ελλάδα
SOS για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα - "Αγγίζει το 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ"
Στην ομιλία του αλλά και τις συναντήσεις που είχε, τόνισε πως «η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και των αρχών της καλής γειτονίας».
«Ο μόνος δρόμος για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)» διαμήνυσε.
Επέμεινε πως η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία και αφήνει ανοιχτούς διαύλους, ωστόσο τόνισε πως δεν πρέπει να έχουμε επανάληψη της έντασης του καλοκαιριού του 2020 και υπογράμμισε πως η χώρα μας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Κυπριακό

Στην ατζέντα ήταν και το Κυπριακό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει ειδική μνεία στην τουρκική παραβατικότητα στη Μεγαλόνησο και να στέλνει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα και την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων πως προτάσεις όπως αυτή των δύο κρατών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως βάση συζήτησης.
Επανέλαβε, δε, πως μοναδικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο παραμένει η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Νίκος Αναστασιάδης στον ΟΗΕ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.09.2021
Κόσμος
Νίκος Αναστασιάδης: Ευχαριστούμε τη Ρωσία για τη στάση της στο Κυπριακό και τα Βαρώσια
Παρεμβαίνοντας, εξάλλου, στο επίκαιρο ζήτημα της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ - Μ.Βρετανίας - Αυστραλίας ( AUKUS ) ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαιότητα τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, εφ όσον, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η Ευρώπη θέλει εκτός από οικονομική να είναι και γεωπολιτική δύναμη. Η Αθήνα πιστεύει πως η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της, όχι, ασφαλώς, σε βάρος των διατλαντικών δεσμών. Στην ομιλία του στη 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός τόνισε, δε, πως υπάρχουν αποστολές, που ενώ το ΝΑΤΟ δεν θα είναι παρόν, αλλά τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ευρώπης υπαγορεύουν ότι οι Βρυξέλλες οφείλουν να έχουν παρουσία.

Λιβύη

Η Αθήνα έδειξε και ενδιαφέρον για την κατάσταση στη Λιβύη, όπως φάνηκε και από την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη συνεδρίαση επί του θέματος στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε επί του θέματος τόσο με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι.
Όπως εξήγησε, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών στη χώρα υπό τον απαράβατο όρο της απομάκρυνσης όλων των ξένων στρατευμάτων από το λιβυκό έδαφος.
O Αλεξάντερ Βίνικ στον Άρειο Πάγο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.09.2021
Ελλάδα
Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Sputnik: Θα αποκαλύψουμε νέες αμερικανικές παρεμβάσεις στην υπόθεση Βίνικ
Πρωταγωνιστικό ρόλο φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Αθήνα και στη Βαλκανική χερσόνησο. Όπως τόνισε μέσω της ομιλίας του στα Ηνωμένα Έθνη ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα μας ανέκαθεν στήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε την Ευρώπη να επιταχύνει τον βηματισμό της προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς, όπως είπε λίγα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ζητώντας να μην χαθεί η ευκαιρία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στις αρχές Οκτωβρίου στη Σλοβενία.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала