Έρευνα: Όσοι καταναλώνουν πολλά γαλακτοκομικά, έχουν λιγότερες πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις

© Φωτογραφία : PixabayΓάλα
Γάλα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.09.2021
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποδεικνύονται ευεργετικά για την υγεια μας καθώς -σύμφωνα με νέα μελέτη- όσοι καταναλώνουν πολλά τέτοια τρόφιμα, έχουν λιγότερες πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις.
Οι ενήλικες που ακολουθούν διατροφή με πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν έως και 25% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μια μελέτη.
Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Daily Mail», προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει τα γαλακτοκομικά με καρδιακά προβλήματα, επειδή το γάλα και το τυρί έχουν υψηλή χοληστερόλη και λίπος, αλλά η τελευταία αυστραλιανή μελέτη υποδηλώνει ότι τα άλλα θρεπτικά συστατικά μέσα στα γαλακτοκομικά έχουν προστατευτική επίδραση στην καρδιά και τη βοηθούν να λειτουργεί κανονικά.
Μάτι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.09.2021
Αρθρίτιδα: Το σημάδι στα μάτια που δείχνει την αυτοάνοση ασθένεια

Τι έδειξε η έρευνα για τα γαλοκτοκομικά προϊόντα

Στη σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Plos Medicine», οι ερευνητές εξέτασαν το αίμα 4.000 ατόμων στα 60 τους από τη Σουηδία, καθώς τους είχαν παρακολουθήσει για 16 χρόνια και κατέγραψαν τον αριθμό των καρδιαγγειακών συμβάντων και θανάτων που σημειώθηκαν.
Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με άλλες 17 παρόμοιες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 43.000 άτομα από τις ΗΠΑ, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να επιβεβαιωθούν τα σχετικά ευρήματα.
Έτσι, τα δεδομένα έδειξαν ότι τα άτομα που είχαν περισσότερα γαλακτοκομικά λίπη στη διατροφή τους, είχαν και 25% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν λιγότερα γαλακτοκομικά.
Παρ' όλα αυτά, επισημαίνεται ότι η εν λόγω μελέτη δεν κατέγραψε τι είδους γαλακτοκομικά προϊόντα κατανάλωνε κάθε συμμετέχων.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Κάθι Τριέ, από το George Institute για την Παγκόσμιαα Υγείς της Αυστραλίας, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να τρώμε μόνο υγιεινά γαλακτοκομικά τρόφιμα.
Χαρακτηριστικά, η ίδια τόνισε: «Τα ολοένα και αυξανόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο αντίκτυπος των γαλακτοκομικών τροφίμων στην υγεία μπορεί να εξαρτάται περισσότερο από τον τύπο, όπως είναι το τυρί, το γιαούρτι, το γάλα και το βούτυρο, και όχι από την περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που έχει δημιουργήσει αμφιβολίες εάν η αποφυγή των γαλακτοκομικών λιπών συνολικά είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала