Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Εκλογές στη Γερμανία: Νικητής ο Σολτς με τους Σοσιαλδημοκράτες

Olaf Scholz - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.09.2021
Το κεντροαριστερό SPD του Όλαφ Σολτς είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας με 25,7% των ψήφων.Κανένα κόμμα δεν αναδείχτηκε από τις κάλπες πανίσχυρο και και κυρίαρχο στο πολιτικό σκηνικό. Για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης όλες οι συνθέσεις είναι δυνατές εκτός από τη συμμετοχή της ακροδεξιάς Εναλλακτικής.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Όλαφ Σολτς, κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με το 25,7% των ψήφων, ενώ η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 24, 1%, με το χαμηλότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Πράσινοι (GRÜNE) με 14,6%, ακολουθούμενοι από το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) με 11,5% ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι πέμπτη με 10,4%.
Με αυτά τα αποτελέσματα, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό συνασπισμού με νέο καγκελάριο στο τιμόνι. Η Άνγκελα Μέρκελ θα αποχωρήσει από το αξίωμα μετά τον διορισμό νέου καγκελαρίου την περίοδο των Χριστουγέννων.
Επευφημίες ξέσπασαν στα κεντρικά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος όταν ανακοινώθηκαν τα exit polls νωρίς το βράδυ της Κυριακής 26/9. Λίγο αργότερα, οι υποστηρικτές χειροκροτούσαν και φώναξαν «Όλαφ! Όλαφ!» καθώς ο Σολτς, απευθύνθηκε στο πλήθος.
Όπως είπε ο Σολτς «οι Γερμανοί θέλουν να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης σε αυτή τη χώρα και τον επόμενο καγκελάριο να ονομάζεται Όλαφ Σολτς».
© AP Photo / Markus SchreiberΕκλογές στη Γερμανία
Εκλογές στη Γερμανία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.09.2021
Εκλογές στη Γερμανία

Η ψηφοφορία και οι κάλπες

Καθώς πολύ περισσότεροι άνθρωποι ψήφισαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λόγω της πανδημίας, οι διοργανωτές των εκλογών προειδοποίησαν ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό, τι συνήθως για την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Οι κάλπες στο Βερολίνο έκλεισαν επίσης έως και δύο ώρες αργότερα από το προγραμματισμένο.
Κάθε ένα από τα κόμματα, τα οποία κυβέρνησαν από κοινού σε συνασπισμό υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για τα 12 από τα τελευταία 16 χρόνια, φάνηκε να μην ξεπερνά το 30% όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά που το κόμμα της, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, είχε πέσει τόσο χαμηλά από την ίδρυσή της το 1945.
Παρ' όλα αυτά, ο συντηρητικός υποψήφιος, Αμίν Λασέτ, εμφανίστηκε στα κεντρικά του κόμματός του μία ώρα μετά το κλείσιμο των εκλογών, δηλώνοντας πως το αποτέλεσμα είναι «ασαφές» και δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη και αν το κόμμα του έρθει δεύτερο.
«Για το λόγο αυτό, θα κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας για να οικοδομήσουμε μια κυβέρνηση με επικεφαλής τους συντηρητικούς, επειδή η Γερμανία χρειάζεται έναν μελλοντικό συνασπισμό που θα εκσυγχρονίσει τη χώρα μας», είπε ο κ. Λασέτ στο κοινό.
Οι προοδευτικοί, περιβαλλοντολόγοι Πράσινοι φάνηκαν να έχουν σημαντικά κέρδη από τις εκλογές του 2017, αλλά να μην έχουν βιώσιμη θέση στην καγκελαρία. Αυτό θέτει τους Πράσινους, καθώς και τους φιλικούς προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερους Δημοκράτες, να ενταχθούν στην επόμενη κυβέρνηση και να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στον σχηματισμό της και την εκλογή του νέου Καγκελάριου.
Το CDU και το αδελφό κόμμα CSU κυριαρχούν στα νότια κράτη του Baden-Wurtemburg και της Βαυαρίας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Μονάχου.
Το συντηρητικό CDU τείνει να κερδίζει σε αγροτικές ή εύπορες αστικές περιοχές, ενώ το SPD συγκεντρώνει ψήφους στις φτωχότερες περιοχές των πόλεων.
Στην ανατολική Γερμανία, το AfD έχει ισχυρή υποστήριξη στη Σαξονία και τις παραμεθόριες περιοχές, ενώ η Die Linke είναι ισχυρότερη σε περιοχές του Βερολίνου.
© AP Photo / Markus SchreiberΕκλογές στη Γερμανία
Εκλογές στη Γερμανία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.09.2021
Εκλογές στη Γερμανία

Δεύτερη ψήφος και αναλογικές έδρες

Στις χθεσινές εκλογές κάθε ψηφοφόρος είχε δύο ψήφους την πρώτη και τη δεύτερη ψήφο (Zweitstimme).
Με την πρώτη ψήφο αποφασίζει ποιος υποψήφιος από την περιφέρειά του θα εκλεγεί στο κοινοβούλιο, ενώ με τη δεύτερη ψήφο καθορίζει την κατανομή των εδρών ανά κόμμα στο κοινοβούλιο (Bundestag).
Για να διατεθούν αναλογικές έδρες, ένα κόμμα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 5% της «δεύτερης ψήφου» σε εθνικό επίπεδο ή να κερδίσει τουλάχιστον 3 «άμεσες εντολές» μέσω της πρώτης ψήφου.
Στην πραγματικότητα, οι έδρες απονέμονται αναλογικά στα κόμματα που ξεπερνούν το όριο, με βάση την επίδοση τους στις «επιτυχημένες» δεύτερες ψήφους.
Η άλλη λεπτομέρεια είναι ότι ένα κόμμα που κερδίζει τρεις ή περισσότερες έδρες στην πρώτη ψηφοφορία δεν χρειάζεται να πληροί το όριο του 5%.
Μόλις ολοκληρωθούν οι υπολογισμοί, τα μέρη συνήθως περνούν αρκετές εβδομάδες σε διαπραγματεύσεις συνασπισμού. Μόνο όταν αυτά ολοκληρωθούν, η Bundestag ψηφίζει την εκλογή καγκελαρίου.
Η βελτίωση του γερμανικού εκλογικού συστήματος έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η συνολική εκπροσώπηση των μελών του Bundestag να είναι ανάλογη με τα ποσοστά που λαμβάνει ένα κόμμα με τη δεύτερη ψήφο.
Για να επιτευχθεί αυτό, τυχόν υπερεκπροσώπηση που προκύπτει από τις άμεσα εκλεγμένες έδρες αντισταθμίζεται με την προσθήκη περισσότερων εδρών στο κοινοβούλιο.
Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος του κοινοβουλίου μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις ψήφους αλλά στο τέλος της διαδικασίας εάν οι Πράσινο λάβουν το 20% της δεύτερης ψηφοφορίας, θα πρέπει να πάρουν το 20% των εδρών όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала