Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Κορονοϊός: Μείωσε το προσδόκιμο ζωής περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

© Φωτογραφία : SOOC / Alexandros MichailidisΚορονοϊός στην Αθήνα
Κορονοϊός στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.09.2021
Το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε και στην Ελλάδα το 2020 κυρίως στους άνδρες και μετά στις γυναίκες, εξαιτίας του κορονοϊού.
Ο μεγάλος αριθμός θανάτων λόγω κορονοϊού παγκοσμίως, επέφερε το 2020 μείωση στο προσδόκιμο ζωής και μάλιστα τη μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τα στοιχεία της παρουσιάζονται στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Epidemiology, ενώ βασίζονται στα επίσημα στοιχεία θνησιμότητας για κάθε χώρα, και οι μειώσεις που αναφέρονται μπορούν να αποδοθούν άμεσα στον κορονοϊό.
Μεταξύ των 29 κρατών της έρευνας συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα όπου προκύπτει πως το 2020 οι άνδρες έχασαν μισό χρόνο από τη ζωή τους, λόγω του κορονοϊού. Οι γυναίκες σημείωσαν μικρότερες απώλειες φτάνοντας περίπου τους 4 μήνες.
© Φωτογραφία : https://academic.oup.com/Μείωση του προσδόκιμου ζωής λόγω κορονοϊού
Μείωση του προσδόκιμου ζωής λόγω κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.09.2021
Μείωση του προσδόκιμου ζωής λόγω κορονοϊού
Ωστόσο, καθώς η Ελλάδα κατέγραψε λίγους θανάτους συγκριτικά με τις άλλες χώρες το 2020, εκτιμάται ότι οι αντίστοιχες μειώσεις φέτος πιθανώς να είναι μεγαλύτερες.
Το προσδόκιμο ζωής των ανδρών στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά πάνω από δύο χρόνια. Σε 22 από τις 29 χώρες για τις οποίες συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν δεδομένα, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά έξι μήνες και πλέον σε σύγκριση με το 2019. Οι χώρες αυτές είναι κυρίως ευρωπαϊκές, αλλά και κάποιες αμερικανικές, όπως οι ΗΠΑ και η Χιλή.
Ακρόπολη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.09.2021
Ελλάδα
Τα 3+1 πράγματα που "φοβάται" ο κορονοϊός - Οι σύμμαχοι και οι εχθροί του
Μειώσεις του προσδόκιμου ζωής καταγράφηκαν στις 27 από τις 29.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου συμπέραναν πως το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του προσδόκιμου ζωής οφείλεται στους θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ως αυτό το στάδιο έχουν καταγραφεί σχεδόν 5 εκατ. θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

«Το γεγονός ότι τα αποτελέσματά μας δείχνουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο, οφειλόμενο άμεσα στην COVID-19, δείχνει πόσο συντριπτικό ήταν το σοκ για πολλές χώρες», τόνισε η Δρ Ρίντι Κασιάπ, εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Epidemiology.

Γενικά το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά πάνω από έναν χρόνο για τους άνδρες σε 15 χώρες και για τις γυναίκες σε 11 χώρες. Η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στη μείωση της θνησιμότητας τα προηγούμενα 5,6 χρόνια διαγράφτηκε.
Στις ΗΠΑ, η αύξηση της θνησιμότητας καταγράφηκε κυρίως μεταξύ ανθρώπων σε εργάσιμη ηλικία, κάτω των 60 ετών. Στην Ευρώπη, οι θάνατοι ανθρώπων άνω των 60 ετών συνέβαλαν περισσότερο στην αύξησή της.
Γρίπη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.09.2021
Κορονοϊός ή γρίπη: Γιατρός εξηγεί πώς να τα ξεχωρίζετε από τα συμπτώματα
Έντονη είναι η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν αναμενόμενο καθώς στην αρχή της η πανδημία έπληττε κυρίως τους άνδρες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και τα περισσότερα θύματα.
Τις μεγαλύτερες απώλειες στο προσδόκιμο ζωής, από 1,5 χρόνο και πάνω, καταγράφουν οι άνδρες σε ΗΠΑ, Λιθουανία, Βουλγαρία και Πολωνία, καθώς και οι γυναίκες σε ΗΠΑ και Ισπανία.
Για τους 60άρηδες, οι τρεις χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση στον ανδρικό πληθυσμό ήταν η Πολωνία, οι ΗΠΑ και η Ισπανία, ενώ στις γυναίκες η Ισπανία, οι ΗΠΑ και το Βέλγιο.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала