Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Συμβουλές προστασίας από σεισμό: Τι πρέπει να κάνουμε όταν χτυπήσει ο Εγκέλαδος

© AFP 2021 / FREDERICK FLORINΣεισμογράφος
Σεισμογράφος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.09.2021
Βρείτε μας
Ισχυρή σεισμική δόνηση χτύπησε το Ηράκλειο της Κρήτης με τραγικό απολογισμό έναν νεκρό, τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές. Χρήσιμες συμβουλές προστασίας.
Ο σεισμός στην Κρήτη σήμερα που ήταν 5,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, άφησε πίσω του έναν νεκρό και τουλάχιστον 11 τραυματίες.

Πώς προκαλείται ο σεισμός

Ένας σεισμός «γεννιέται» όταν μετακινούνται οι λιθοσφαιρικές πλάκες, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τάσεις, που εάν υπερβούν την αντοχή των πετρωμάτων, σπάνε και προκαλείται η δόνηση.
Ειδικά όταν η μια πλάκα πλησιάζει την άλλη, δημιουργείται μια «πίεση» μεταξύ τους και η πυκνότερη από τις δύο βυθίζεται κάτω από την άλλη, δηλαδή συγκεντρώνονται τεράστια ποσά δυναμικής ενέργειας (ενέργεια ελαστικής παραμόρφωσης πετρωμάτων), και αναπτύσσονται μεγάλες τάσεις.
Στην περίπτωση που οι τάσεις αυξηθούν πάρα πολύ που να υπερβούν το όριο αντοχής των πετρωμάτων, έρχεται θραύση και μέχρι να ισορροπήσουν σε νέες θέσεις οι πλάκες, στο συγκεκριμένο σημείο εκδηλώνεται το σεισμικό ρήγμα.
Ακριβώς εκείνη τη στιγμή γεννιέται ένας σεισμός όπως Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Πώς να προστατευτείτε από σεισμό

Από την πλευρά της, η Πυροσβεστική έχει εκδώσει οδηγίες σχετικά με το πώς μπορείτε να προστατευτείτε από έναν σεισμό.
Σε περίπτωση που νιώσετε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Μείνετε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσοχή στους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής.
Να μείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε.
Εάν είστε σε ψηλό κτίριο και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια. Μην πάρετε ασανσέρ και μην σοκαριστείτε εάν χτυπήσουν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού.
Εάν είστε έξω, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολόνες.
Εάν περπατάτε στο δρόμο, κοντά σε κτίρια, να πάτε στην είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.ά.
Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με κόσμο ή σε δημόσιους χώρους που συγκεντρώνεται κόσμος μη πάτε προς τις εξόδους και να απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.
Εάν βρίσκεστε σε αναπηρική καρέκλα, μην προσπαθήσετε να σηκωθείτε. Μετακινηθείτε σε σημείο που μπορείτε να προφυλαχθείτε εφόσον αυτό είναι δυνατό, ασφαλίστε τους τροχούς και προστατέψετε το κεφάλι με τα χέρια σας.
Εάν βρίσκεστε στην κουζίνα, φύγετε μακριά από το ψυγείο, τον φούρνο και τα ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά.
Εάν είσαστε μέσα σε στάδιο ή θέατρο, παραμείνετε στο κάθισμά σας και προστατέψτε το κεφάλι με τα χέρια σας. Μην προσπαθήσετε να διαφύγετε προτού σταματήσει η δόνηση. Αποφύγετε να τρέξετε προς τις εξόδους.
Τι να κάνετε μετά τον σεισμό:
Να είστε έτοιμοι για μετασεισμούς και να ξέρετε πού θα προστατευθείτε όταν αυτοί συμβούν.
Να ελέγξετε για τραυματίες και να δώσετε τις πρώτες βοήθειες, εάν αυτό είναι αναγκαίο.
Να μη χάσετε την ψυχραιμία σας και να καθησυχάσετε τους άλλους.
Αποφύγετε τα σπασμένα γυαλιά.
Ελέγξτε για πυρκαγιά και πάρτε τις κατάλληλες προφυλάξεις.
Ελέγξτε τις παροχές φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν υπάρχει ζημιά, θέστε την εκτός λειτουργίας. Εάν υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου, μη χρησιμοποιήσετε σπίρτα, φανό, συσκευές ή ηλεκτρικούς διακόπτες. Ανοίξτε τα παράθυρα, εγκαταλείψτε το κτίριο και ειδοποιήστε σχετικά την εταιρεία φυσικού αερίου.
Να ενημερώνετε από δελτία τηλεόρασης για το τι συμβαίνει με τον σεισμό που έχει εκδηλωθεί.
Να μην μπείτε μέσα στο κατεστραμμένο κτίριο.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала