Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Εμβόλιο για τη γρίπη: Ποιοι πρέπει να το κάνουν και πότε - Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε

CC0 / / Γρίπη
Γρίπη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.09.2021
Βρείτε μας
Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή νόσο, ενώ κάποιες φορές μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο, τι γίνεται σε σχέση με το εμβόλιο του κορονοϊού.
Τις κατηγορίες των πολιτών που θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης καθώς και τους τρόπους που αυτό χορηγείται, διευκρινίζει με εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας.
Σημειώνεται ότι η γρίπη είναι μεταδοτική και επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα, ενώ μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο.
Μάλιστα, κάποιες φορές οδηγεί ακόμα και στον θάνατο, ενώ με σοβαρές επιπλοκές κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα.
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.09.2021
Ελλάδα
Προειδοποίηση Θεοδωρίδου για τη γρίπη - Τι πρέπει να ξέρουν όσοι κάνουν και το εμβόλιο κορονοϊού
Όπως φανερώνουν τα στοιχεία για τη γρίπη στην Ελλάδα, η δραστηριότητα του ιού συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ECDC και του ΕΟΔΥ, η δραστηριότητα της γρίπης ήταν ιδιαίτερα χαμηλή κατά την περίοδο 2020-21 σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες πιθανώς εξαιτίας των μέτρων δημόσιας υγείας που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή.
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).
Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
Χρόνια νεφροπάθεια.
Χρόνιες παθήσεις ήπατος.
Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα.
Σύνδρομο Down.
Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
Άστεγοι.
Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Χορήγηση εμβολίων κατά της γρίπης και κατά του κορονοϊού

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ακόμα και την ίδια ημέρα με εκείνο του κορονοϊού, ωστόσο, σε διαφορετικά σημεία. Επίσης, μπορεί να γίνει οποιαδήποτε άλλη ημέρα πριν ή μετά το εμβόλιο της COVID-19.
Σύμφωνα με τον εγκύκλιο, υπάρχει χρονικός περιορισμός στη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου για όσους είναι ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19. Αυτή η κατηγορία πρέπει να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρωθεί η καραντίνα.
Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και εμφανίσουν ύφεση τα συμπτώματα.
Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Πώς χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται πριν τη συνηθισμένη περίοδο εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.
Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα μέχρι τέλος Νοεμβρίου).
Γρίπη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.09.2021
Κορονοϊός ή γρίπη: Γιατρός εξηγεί πώς να τα ξεχωρίζετε από τα συμπτώματα
Επίσης, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Η δοσολογία

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.
Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.
Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων ( FDA, ΕΜΑ κ.ά.).
Δείτε όλη την εγκύκλιο ΕΔΩ.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала