Ενήλικες που καταναλώνουν πολλά γαλακτοκομικά είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις

CC0 / / Τυριά, κρασί, ψωμί
Τυριά, κρασί, ψωμί - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.09.2021
Προγενέστερη έρευνα συνέδεε τα γαλακτοκομικά με καρδιακά προβλήματα.Τελευταία αυστραλιανή μελέτη υποδεικνύει ότι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα γαλακτοκομικά έχουν προστατευτική δράση στον οργανισμό μας. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 4.000 άτομα άνω των 60 ετών στη Σουηδία για 16 χρόνια βγάζοντας τα εν λόγω πορίσματα.
Οι ενήλικες που ακολουθούν υψηλή γαλακτοκομική διατροφή έχουν έως και 25% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μια μελέτη.
Προηγούμενη έρευνα συνέδεε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με καρδιακά προβλήματα, επειδή τρόφιμα όπως το γάλα και το τυρί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και λίπος.
Αλλά η τελευταία αυστραλιανή έρευνα αναφέρει ότι τα άλλα θρεπτικά συστατικά μέσα στα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν προστατευτική επίδραση στην καρδιά και τη βοηθούν να είναι υγιής.

Ναι στα γαλακτοκομικά, όχι στο αλάτι και στη ζάχαρη

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν λιγότερα πρόσθετα και δεν εμπεριέχουν κρυφή ζάχαρη ή αλάτι.
Οι καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις είναι η αιτία θανάτου για 160.000 περίπου θανάτους ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ευθύνονται για 655.000 θανάτους στις ΗΠΑ.
Ο συντάκτης της μελέτης Dr. Matti Marklund, από το Ινστιτούτο «George» για την Παγκόσμια Υγεία στην Αυστραλία, είπε ότι είναι σημαντικό να τρώμε γαλακτοκομικά.

«Αν και διαιτητικές οδηγίες προτρέπουν στους καταναλωτές να επιλέγουν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, εμείς προτείνουμε τα γαλακτοκομικά να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, προτρέπουμε τους ανθρώπους να προτιμούν το γιαούρτι από το βούτυρο και να αποφεύγουν τα ζαχαρούχα γαλακτοκομικά προϊόντα που εμπεριέχουν προσθήκη ζάχαρης».

Και πρόσθεσε: «Ενώ τα ευρήματα ενδέχεται να επηρεάζονται εν μέρει από άλλους παράγοντες εκτός από το λίπος γαλακτοκομικών προϊόντων, η μελέτη μας δεν υποδηλώνει καμία βλάβη στην καρδιά ή στο κυκλοφορικό που να προκύπτει από την κατανάλωση του γαλακτοκομικού λίπους». Στη μελέτη -που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos Medicine- οι ερευνητές εξέτασαν το αίμα 4.000 ατόμων στα 60 τους από τη Σουηδία.
Γαλακτοκομικά προϊόντα (φωτ. αρχείου) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.08.2021
Κόσμος
Γαλακτοκομικά προϊόντα: Γιατί είναι τόσο εθιστικά;

Η μελέτη παρακολούθησε στενά επί 16 χρόνια όσους κατανάλωναν γαλακτοκομικά

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 16 χρόνια και κατέγραψαν τον αριθμό των καρδιαγγειακών συμβάντων και των θανάτων που συνέβησαν.
Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με άλλες 17 παρόμοιες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 43.000 άτομα από τις ΗΠΑ, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα άτομα που είχαν περισσότερα γαλακτοκομικά λίπη στη διατροφή τους είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν λιγότερα γαλακτοκομικά.
Η μελέτη δεν κατέγραψε τι είδους γαλακτοκομικά προϊόντα κατανάλωνε κάθε συμμετέχων. Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Kathy Trieu, από το Τμήμα «George Institute of Global Health Australia», τόνισε ότι είναι σημαντικό να τρώμε μόνο υγιεινά γαλακτοκομικά τρόφιμα.
Είπε, επίσης: «Ο αντίκτυπος στην υγεία όσων καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να εξαρτάται περισσότερο από τον τύπο -όπως τυρί, γιαούρτι, γάλα και βούτυρο- και όχι από την περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που έχει δημιουργήσει αμφιβολίες στο κατά πόσο η αποφυγή των γαλακτοκομικών λιπών συνολικά είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία».
Ο καθηγητής Ian Givens, ειδικός στη διατροφική αλυσίδα στο Πανεπιστήμιο «Reading», ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι τα αποτελέσματα ταίριαζαν σε μεγάλο βαθμό με αυτά των προηγούμενων ερευνών. Ανέφερε στο Science Media Center: «Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε βιοδείκτες λιπαρών οξέων για να στοχεύσει ειδικά το γαλακτοκομικό λίπος επειδή είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα που γενικά υποτίθεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου».
Όπως λένε οι μελετητές, καταγράφεται όλο και περισσότερο ότι οι επιδράσεις των γαλακτοκομικών στην υγεία εξαρτώνται από τον τύπο των τροφίμων.

Λόγω σύστασης το τυρί μειώνει την ποσότητα λίπους που απορροφάται από το σώμα

«Υπάρχουν ίσως περισσότερα διαθέσιμα δεδομένα για το σκληρό τυρί, όπου μια σειρά από μελέτες δείχνουν ότι η φυσική και χημική σύσταση του συγκεκριμένου τροφίμου μειώνει την ποσότητα λίπους που απορροφάται από το σώμα, γεγονός που οδηγεί σε μέτρια ή μηδενική αύξηση των λιπιδίων του αίματος, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις».

Συνδέεται η κατανάλωση των γαλακτοκομικών με την υγεία της καρδιάς

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης περισσότερων γαλακτοκομικών προϊόντων και βελτίωσης της υγείας της καρδιάς. Οι ερευνητές έχουν επισημάνει την υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στα γαλακτοκομικά τρόφιμα για να εξηγήσουν αυτήν την ώθηση για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Τα γαλακτοκομικά αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Β12, η οποία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος, όπως αναφέρει δημοσίευμα της dailymail.co.uk.
Τα γαλακτοκομικά περιέχουν επίσης κάλιο, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των νεύρων και των μυών ενώ έχει καταρριφθεί η σύνδεση των υψηλών επιπέδων κορεσμένου λίπους με τις καρδιακές παθήσεις.
Εκπρόσωπος του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς είχε πει προηγουμένως: «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν χρειάζεται να αποκλειστούν από τη διατροφή για την πρόληψη καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων και αποτελούν ήδη μέρος του οδηγού διατροφής, ο οποίος είναι η βάση για τις συστάσεις υγιεινής διατροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο».
«Προς το παρόν, συνιστάται να επιλέγουμε γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά, καθώς η συνολική πρόσληψη κορεσμένου λίπους υπερβαίνει τις συστάσεις». Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών τροφίμων με την καλή υγεία της καρδιάς.
Η Βρετανία παράγει περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια λίτρα γάλα κάθε χρόνο, από τα οποία σχεδόν 7 δισεκατομμύρια πίνουν οι καταναλωτές.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала