Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Έρευνα αποκάλυψε το μυστικό για να φτάσετε τα 100 και δεν σχετίζεται με τη διατροφή

© Φωτογραφία : Pixabay / stevepbΤα χέρια ενός ηλικιωμένου άντρα (φωτ. αρχείου)
Τα χέρια ενός ηλικιωμένου άντρα (φωτ. αρχείου) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.09.2021
Βρείτε μας
Λίγοι άνθρωποι καταφέρνουν να γίνουν 100 ετών. Έρευνα που μελέτησε τους αιωνόβιους βρήκε σε αυτούς τρία κοινά χαρακτηριστικά.
Το μυστικό για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής είναι η βελτίωσή της σε όλους τους τομείς. Ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης οδηγεί σε χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Ωστόσο, το γιατί μερικοί άνθρωποι φτάνουν στην ηλικία των 100 παραμένει πραγματικά μυστηριώδες.
Η διατήρηση μιας ικανοποιητικής ζωής -ακόμη και όταν υπάρχουν περιορισμοί στην υγεία- φαίνεται να είναι ένας παράγοντας επιμήκυνσής της.

«Κλειδί» της επιμήκυνσης της ζωής η καλή ψυχολογία

Μελετητές παρατήρησαν ότι οι αιωνόβιοι συνήθως αναφέρουν ότι είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους. Έχουν επίσης επίπεδα ευημερίας ενώ οι αιωνόβιοι εκτιμούν το γεγονός ότι ζουν. «Επιπλέον, τα επίπεδα κατάθλιψης είναι χαμηλά και μόνο λίγοι αντιμετωπίζουν προβλήματα άγχους», παρατήρησαν οι ερευνητές. Η σχέση μεταξύ θετικότητας και προσδόκιμου ζωής έχει εντοπιστεί σε πολλές μελέτες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μεγαλύτερη αισιοδοξία είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο και να επιτύχουν «εξαιρετική μακροζωία», δηλαδή να ζήσουν μέχρι 85 ετών και άνω.
Ηλικιωμένη γιαγιά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.05.2021
Αυτό είναι το μέγιστο προσδόκιμο της ζωής των ανθρώπων - Ξεπερνάει κατά πολύ τα 100 χρόνια
Αυτό είναι το βασικό εύρημα μιας μελέτης που διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BUSM), του Εθνικού Κέντρου για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες στο «VA Boston Healthcare System» και του «Harvard T.H. Chan School of Public Health».
Η αισιοδοξία αναφέρεται σε μια γενική προσδοκία ότι θα συμβούν καλά πράγματα ή στην πεποίθηση ότι το μέλλον θα είναι πιο ευνοϊκό. Ενώ η έρευνα έχει εντοπίσει πολλούς παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα ασθενειών και πρόωρου θανάτου, φαίνεται πως οι πρόωροι θάνατοι σχετίζονται με την κακή ψυχολογία και την αρνητικότητα.

Η μελέτη

Η έρευνα βασίστηκε σε 69.744 γυναίκες και 1.429 άνδρες. Και στις δύο ομάδες συνεκτιμήθηκαν το επίπεδο αισιοδοξίας καθώς και οι καθημερινές συνήθειες όπως η διατροφή, το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ.
Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια, ενώ οι άνδρες για 30 χρόνια. Όταν τα άτομα συγκρίθηκαν με βάση τα αρχικά τους επίπεδα αισιοδοξίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο αισιόδοξοι άνδρες και γυναίκες είχαν κατά μέσο όρο 11%-15% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και είχαν 50%-70% μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσουν τα 85 έτη σε σύγκριση με τις λιγότερο αισιόδοξες ομάδες.
Στα αποτελέσματα της έρευνας συνυπολογίστηκαν η ηλικία, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά όπως το μορφωτικό επίπεδο, οι χρόνιες ασθένειες, η κατάθλιψη και συνήθειες όπως η χρήση αλκοόλ, η άσκηση, η διατροφή και οι επισκέψεις σε γιατρούς όπως αναφέρει δημοσίευμα της express.co.uk.
«Ενώ η έρευνα έχει εντοπίσει πολλούς παράγοντες κινδύνου που συνηγορούν στο να ασθενήσει ένας άνθρωπος ακόμη και να πεθάνει πρόωρα γνωρίζουμε λιγότερα για τους θετικούς ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην υγιή γήρανση», εξήγησε η Lewina Lee ψυχολόγος στο Εθνικό Κέντρο για μετατραυματικό στρες στο VA Boston και επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στο BUSM.

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι ανακάμπτουν ευκολότερα

«Αυτή η μελέτη έχει μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία επειδή υποδηλώνει ότι η αισιοδοξία είναι ένα τέτοιο ψυχοκοινωνικό πλεονέκτημα που έχει τη δυνατότητα να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου. Είναι ενδιαφέρον ότι η αισιοδοξία μπορεί να μεταβληθεί χρησιμοποιώντας σχετικά απλές τεχνικές ή θεραπείες».
Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς η αισιοδοξία βοηθά τους ανθρώπους να επιτύχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. «Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι μπορούν να ρυθμίσουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους, καθώς και να ανακάμψουν πιο αποτελεσματικά από τους αγχωτικούς παράγοντες», δήλωσαν η Laura Kubzansky, PhD, MPH, Lee Kum Kee Professor of Social and Behavioral Sciences και ο Lee Kum Sheung στο Harvard TH Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала