Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Γερμανικές εκλογές: Ποια θα είναι τα "παζάρια" για την κυβέρνηση συνασπισμού της επόμενης ημέρας;

© AP Photo / Markus SchreiberΓερμανικές εκλογές - Αφίσες με μήνυμα "Κρεμάστε τους Πράσινους"
Γερμανικές εκλογές - Αφίσες με μήνυμα Κρεμάστε τους Πράσινους - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.09.2021
Βρείτε μας
Ο επικεφαλής του FDP δήλωσε πως θα ήταν "επιθυμητό" για το κόμμα του και τους Οικολόγους "να συζητήσουν κατ' αρχάς μεταξύ τους" πριν αποφασίσουν αν θα συμμαχήσουν με CDU/CSU ή SPD, ενώ οι Πράσινοι ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν συνομιλίες πρώτα με το FDP για να βρουν πεδία συμβιβασμού πριν αρχίσουν διαπραγματεύσεις.
«Το σοσιαλδημοκρατικό SPD ως πρώτο σε ψήφους κόμμα αρχίζει λοιπόν σήμερα (σ.σ. Δευτέρα) τις διαβουλεύσεις με στόχο να επιτευχθεί τριμερής συμμαχία πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να ηγηθεί της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης, για πρώτη φορά από το 2005» σχολιάζει τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών ο πολιτικός επιστήμονας και συνεργάτης του κύκλου ευρωπαϊκών και διεθνών αναλύσεων του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, Βαγγέλης Μαρινάκης.
«Το περιέγραψε ο Σολτς κατά τη διάρκεια του μετεκλογικού "στρογγυλού τραπεζιού των ελεφάντων", κάνοντας λόγο για ξεκάθαρο μήνυμα στους κυβερνώντες συντηρητικούς να περάσουν στην αντιπολίτευση, έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία, γιατί οι ψηφοφόροι ενίσχυσαν τρία κόμματα - του Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP)» επισημαίνει.
O Όλαφ Σολτς πανηγυρίζει τη νίκη στις εκλογές - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.09.2021
Κόσμος
Σύμβουλος Μητσοτάκη στο Sputnik: Μετά τις γερμανικές εκλογές, ώρα για τη γεωπολιτική αυτονομία σε ΕΕ
Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο συγκυβέρνησης αυτή τη στιγμή;
«Υπάρχει ασφαλώς και η πιθανότητα μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με επικεφαλής τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU). Αν και δεν είναι κάτι εντελώς ξένο προς τα γερμανικά δεδομένα -υπάρχει το προηγούμενο της συγκυβέρνησης SPD και FDP επί Χέλμουντ Σμιτ το 1980- δεν είναι το πλέον προτιμητέο σενάριο. Και μια μερίδα του CDU πιστεύει πως το κόμμα χρειάζεται μια περίοδο "απεξάρτησης" από την εξουσία, περισυλλογής και διαλόγου για τα αίτια της μεγάλης ήττας» εκτιμά ο κ. Μαρινάκης.
Ο ίδιος θεωρεί ότι «κρίσιμο ρόλο ως προς την σύνθεση της νέας κυβέρνησης» έχουν «κατά παράδοξο τρόπο όχι το 1ο και 2ο κόμμα, αλλά το 3ο και το 4ο. Θυμίζω πως αυτή τη φορά η πλειοψηφία είναι ιδιαίτερα περίπλοκο να σχηματιστεί, διότι θα πρέπει να συμμετάσχουν τουλάχιστον τρία κόμματα».
Επομένως, ποιος αναμένεται στο θυελλώδες σερί διαβουλεύσεων το επόμενο διάστημα, να εξελιχθεί σε ρυθμιστή; Οι Οικολόγοι Πράσινοι ή οι Φιλελεύθεροι (FDP);
«Η σωστή απάντηση -που θυμίζει ερώτηση πολλαπλής επιλογής- είναι και οι δύο! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε εξάλλου πως θα ήταν "επιθυμητό" για το κόμμα του και τους Οικολόγους "να συζητήσουν κατ' αρχάς μεταξύ τους" πριν αποφασίσουν αν θα συμμαχήσουν με Ένωση (CDU/CSU) ή SPD, ενώ οι Πράσινοι ανακοίνωσαν επίσης ότι θα ξεκινήσουν συνομιλίες πρώτα με το FDP για να βρουν πεδία συμβιβασμού πριν αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Οι ηγεσίες λοιπόν και των δύο κομμάτων φαίνεται πως συναισθάνονται το διακύβευμα».
Το ερώτημα, παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα είναι «αν το FDP θα δεχτεί να "νερώσει το κρασί του" ή θα ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή ανάλογη του 2017, όταν η διερεύνηση για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που κατέληξε σε "μεγάλο συνασπισμό", διήρκησε έξι μήνες λόγω της απόφασης των Φιλελεύθερων να αποχωρήσουν διαμαρτυρόμενοι από τις συνομιλίες. Δέον να σημειωθεί -υπογραμμίζει ο κ. Μαρινάκης- «πως το FDP δεν έχει μάτια παρά για το Υπουργείο Οικονομικών και πως θα δυσκολευτεί να συμφωνήσει σε μια ατζέντα ενίσχυσης του κράτους κοινωνικών παροχών, γεγονός που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του SPD».
O Όλαφ Σολτς πανηγυρίζει τη νίκη στις εκλογές - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.09.2021
Κόσμος
Αλλαγή σελίδας στη Γερμανία μετά από 16 χρόνια: Η νίκη του SPD και τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση

Σε ρόλο «μπαλαντέρ» οι Οικολόγοι Πράσινοι

Οι Πράσινοι; «Έχουν περισσότερη πολιτική συγγένεια για την επίτευξη συμμαχίας με το SPD, αλλά αρέσουν και στη μετριοπαθή πλευρά του CDU, γεγονός που τους κάνει "μπαλαντέρ"».
Ένα από τις μεγάλες εκπλήξεις στις εκλογές της Κυριακής είναι η πανωλεθρία της Αριστεράς (Die Linke), που μετά βίας εισέρχεται στη Βουλή.
«Η Αριστερά κατορθώνει τελικά να μπει στη Βουλή, αλλά η πτώση της είναι μεγάλη οπωσδήποτε. Έχασε 4 ποσοστιαίες μονάδες και περίπου 40 έδρες, διαλύοντας ουσιαστικά κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής στον κυβερνητικό συνασπισμό, αφού μια συμμαχία με SPD και Πρασίνους δεν συγκεντρώνει τις απαραίτητες 368 έδρες για την συγκρότηση πλειοψηφίας».
Τις πταίει για την ανέλπιστα κακή επίδοση; «Θα έλεγα πως η κακή πορεία της Αριστεράς οφείλεται στο ότι ο Σολτς έθεσε επιτυχώς απ' ό,τι φαίνεται στο ευρύτερο αριστερό ακροατήριο το δίλημμα αν είναι προτιμότερη μια στοιχειωδώς προοδευτική κυβέρνηση ικανή να εγγυηθεί επιμέρους νίκες (όπως η αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ την ώρα και η κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών για τα μεγάλα εισοδήματα), δίχως να υπονομεύεται ο σκληρός πυρήνας των συμφερόντων της εγχώριας οικονομικής ελίτ ή η συνέχεια της κυβερνητικής συγκατοίκησης με τη Δεξιά σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε αυτό το δίλημμα το Die Linke παγιδεύτηκε, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί με δημιουργικό τρόπο. Αντί να θέσει τους όρους του για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, προσπαθούσε συνεχώς να μην φοβίσει το Κέντρο».
Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Όλαφ Σολτς - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.09.2021
Κόσμος
Εκλογές-θρίλερ στη Γερμανία: Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα – Οι πιθανές συμμαχίες για κυβέρνηση
Και το ακροδεξιό AfD σημείωσε πτωτική πορεία. «Διότι κανένα από τα θέματα επί των οποίων επένδυσε προεκλογικά το ακροδεξιό κόμμα, δηλαδή η μετανάστευση και τα επιβληθέντα από την κυβέρνηση περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19 δεν πρωταγωνίστησαν στην προεκλογική περίοδο» εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας. «Η ατζέντα κινήθηκε γύρω από το πρόσωπο του καταλληλότερου καγκελαρίου, την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της εν μέσω και των φονικών πλημμυρών του Ιουλίου, τον γεωπολιτικό ρόλο της Γερμανίας, τις γκάφες του Λάσετ και τα ατοπήματα της Μπέρμποκ».
«Μέσα σε όλα αυτά και δεδομένου ότι η σχετικά καλή εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος συνοδεύτηκε από απόσυρση κάποιων προστατευτικών μέτρων και περιορισμών, το AfD δεν είχε πολλά πράγματα να πει» προσθέτει ο ειδικός. «Θα πρέπει ωστόσο να ανησυχεί πως το εν λόγω κόμμα έχει καταφέρει να εκφράζει σταθερά ένα 10% πολιτών, πιστοποιώντας την νομιμοποίηση της ακροδεξιάς ψήφου σε μια χώρα με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала