Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Μητσοτάκης: "Έρχεται" πενταετής αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

© Φωτογραφία : YouTube/Ο ΠρωθυπουργόςΟ Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο των Ηλυσίων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο των Ηλυσίων - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.09.2021
Βρείτε μας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας, τόνισε πως αναμένεται σύντομα να υπογραφεί πενταετής αμυντική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της χώρας μας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η στρατηγική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν ανταγωνίζεται τη σχέση της χώρας μας με την Αμερική ενώ ανακοίνωσε πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφεί πενταετής αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ερώτηση για το αν η ελληνογαλλική συμφωνία θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ ή με το ΝΑΤΟ, ήταν ξεκάθαρος:
«Η συμφωνία δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠ,Α διότι η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική μας εντός της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως «τις επόμενες εβδομάδες, η Ελλάδα θα υπογράψει μία πενταετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής».
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επέλεξε τις γαλλικές φρεγάτες μετά από εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού.
«Κρίναμε ότι το πλοίο αυτό καλύπτει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχουν άλλωστε και συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Γαλλίας για παράδοση των πλοίων αυτών εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχε θέσει το Ελληνικό Ναυτικό».
Κατέληξε λέγοντας, ότι «δεν μπορούμε να δούμε αυτήν τη συνεργασία ως αντιστάθμισμα άλλων σχέσεων που έχει η χώρα».
«Ελλάδα και Γαλλία έρχονται από μακριά και θα πορευτούν μαζί για πολλές δεκαετίες στο μέλλον. Δεν ξεχνάμε ότι η Γαλλία στάθηκε δίπλα μας το καλοκαίρι του 2020 και αυτή η συμφωνία έρχεται ως το απόλυτα λογικό επιστέγασμα μίας σχέσης δύο χωρών με μεγάλο πολιτικό, ιστορικό και πολιτιστικό βάθος».

Το περιεχόμενο της ελληνογαλλικής συμφωνίας

1. Η συμφωνία επισφραγίζει τη στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες, αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών.
Εμανουέλ Μακρόν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.09.2021
Ελλάδα
Μακρόν: Να προστατέψουμε την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών-Πρώτα πολιτισμός, μετά έθνος η Ελλάδα
2. Η συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.
3. Με τη συμφωνία, Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
4. Τη συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση τριών γαλλικών φρεγατών από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
5. Η συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
6. Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
7. Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι παρών.
8. H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала