Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: «Νέο περιβάλλον για την προστασία της κυριαρχίας της χώρας»

© Φωτογραφία : Γρ. Τύπου ΠρωθυπουργούΑμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας
Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.09.2021
Βρείτε μας
Διπλωματικές πηγές αποτιμούν τη συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας που όπως υποστηρίζουν εγκαθιδρύει στρατηγική εταιρική σχέση για τη συνεργασία σε άμυνα και ασφάλεια.
Με ιδιαίτερη μνεία στο άρθρο 2 που προβλέπει την αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας μίας εκ των δύο χωρών και με τη χρήση στρατιωτικών μέσων, διπλωματικοί κύκλοι αξιολογούν τη συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας για αμυντική συνεργασία.
Όπως αναφέρουν, η συμφωνία δημιουργεί μοναδικό πλαίσιο στρατηγικής σχέσης μεταξύ δύο εταίρων στην ΕΕ και συμμάχων στο ΝΑΤΟ, ενισχύει τους δεσμούς σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ υπάρχει σαφής αναφορά στις αρχές που πρεσβεύει η Ελλάδα, όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και συμβατότητα με τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο των Ηλυσίων - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.09.2021
Μητσοτάκης: "Έρχεται" πενταετής αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ
Οι ίδιες πηγές αναδεικνύουν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι αναμφισβήτητα το σημαντικότερο σημείο αποτελεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών, η οποία περιλαμβάνει και τη χρήση στρατιωτικών μέσων (ένοπλης βίας), σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Είναι η πρώτη φορά που τέτοια ρήτρα περιέχεται σε διμερή συμφωνία της Ελλάδας με Ευρωπαίο εταίρο ή σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και δημιουργεί νέο περιβάλλον όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας.
Αντίστοιχη ρήτρα υπάρχει στη συμφωνία που υπέγραψε περίπου πριν από ένα χρόνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαϊντ Αλ Ναχιάν.
Σημειώνουν ότι η ρήτρα αυτή ενεργοποιείται μόνο αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει ένοπλη επίθεση εναντίον της επικράτειας ενός από αυτά και άρα δεν υπόκειται στους περιορισμούς που επιβάλει η συνθήκη της Ουάσιγκτον (ΝΑΤΟ) και η συνθήκη της Λισαβώνας (ΕΕ).
Σε αντίθεση με το άρθρο 5 της συνθήκης της Ουάσινγκτον, το άρθρο 2 της συμφωνίας αφορά επίθεση εναντίον της επικράτειας μίας εκ των δύο χωρών, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αλλά δεν αφορά στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί εκτός επικράτειας.
Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.09.2021
Ελλάδα
Το πλήρες κείμενο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας: Το άρθρο-κλειδί για το αμυντικό δόγμα
Μάλιστα, όπως κάνουν γνωστό οι ίδιες πηγές, η συμφωνία ήταν σε προχωρημένο στάδιο εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί για λόγους που δεν είναι άμεσα συνυφασμένοι με το κείμενο της.
Με ελληνική πρωτοβουλία, εντάχθηκε ρητή αναφορά στις κοινές αξίες και αρχές που διέπουν τις δύο χώρες με σαφή αναφορά στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες είχαν τεθεί και προ ημερών στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Πέρα από τη στρατηγική και στρατιωτική συνεργασία, η συμφωνία περιέχει ειδικό κεφάλαιο για τη στενή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική, το οποίο προβλέπει τακτικές επαφές μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, αλλά και τον συντονισμό εν γένει μεταξύ των δύο υπουργείων, τόσο σε διμερή όσο και σε πολυμερή πλαίσια (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ).
Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην επιδίωξη ενίσχυσης του ρόλου της Ευρώπης στον κόσμο. Η επιδίωξη αυτή θα γίνει, όπως διαβεβαιώνουν, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις στρατηγικές σχέσεις με άλλους συμμάχους της Ελλάδας, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε ενημερώσει έγκαιρα την αμερικανική πλευρά για την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας αυτής.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала