Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Τι αλλάζει στην Ευρώπη με την αποχώρηση Μέρκελ: Ο ρόλος της Γαλλίας και οι προσδοκίες για Ελλάδα

© AP Photo / Markus SchreiberΕκλογές στη Γερμανία
Εκλογές στη Γερμανία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.09.2021
Βρείτε μας
Πόσο θα ευνοήσει την Ελλάδα μια κυβέρνηση συνεργασίας των Σοσιαλδημοκρατών με το οικολογικό κόμμα των Πρασίνων και τους κεντρώους Φιλελεύθερους;
Τέλος εποχής για τη Γερμανία. Τέλος εποχής και για την Ευρώπη σηματοδοτεί το τέλος της πολιτικής καριέρας της Άνγκελα Μέρκελ ως ηγέτιδάς της και καγκελαρίου. Και η Ευρώπη στέκεται αμήχανη αντιμέτωπη με το έλλειμα ηγεσίας. Θα μπορέσει να σταθεί ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, ο θαμπός Όλαφ Σολτς στο ύψος των περιστάσεων; Ή, στις νέες ισορροπίες, θα κερδίσει έδαφος ο φιλόδοξος εχθρός των Κίτρινων Γιλέκων, Εμανουέλ Μακρόν, ηγούμενος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που βρίσκεται αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις, τύπου AUΚUS;
«Είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες αποφάσεις. Οι σημαντικές αλλαγές στο διεθνές σκηνικό με την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν και η σύναψη του Συμφώνου AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και Αυστραλίας, επιτάσσουν την ενίσχυση της γεωπολιτικής οντότητάς της. Και η πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών ανοίγει εκ νέου το θέμα του συντονισμού των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών-μελών σε νέα βάση» επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος Θόδωρος Τσίκας.
«Για όλα αυτά απαιτείται καταρχάς ένα πράγμα» τονίζει: «Η στενή συνεργασία και συναντίληψη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας» διευκρινίζει, υπογραμμίζοντας ότι παρόλα αυτά υπάρχει «ο φόβος ότι θα αργήσει να σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση. Την τελευταία φορά χρειάστηκαν περίπου 6 μήνες, για κυβέρνηση μεταξύ δύο κομμάτων. Τώρα απαιτείται η συνεργασία μεταξύ τριών κομμάτων».
Η Άνγκελα Μέρκελ θα παραμείνει μεν υπηρεσιακή καγκελάριος μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αλλά «όπως είναι προφανές, δεν θα μπορεί να πάρει μείζονες αποφάσεις. Στο μεταξύ η Γερμανία την 1η Ιανουαρίου 2022 αναλαμβάνει την προεδρία των G7» επισημαίνει ο ειδικός.
O Όλαφ Σολτς πανηγυρίζει τη νίκη στις εκλογές - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.09.2021
Κόσμος
Αλλαγή σελίδας στη Γερμανία μετά από 16 χρόνια: Η νίκη του SPD και τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση

«Γαλλία και Γερμανία είναι "συμπληρωματικές" χώρες»

Το «κενό» που δημιουργείται θα το εκμεταλλευτεί ο Μακρόν;
«Ο Πρόεδρος της Γαλλίας είναι αυτή την στιγμή ο ισχυρός πολιτικά ηγέτης της Ε.Ε. Από την 1η Ιανουαρίου μάλιστα η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ. Για τον ερχόμενο Φεβρουάριο έχει ήδη προσδιορίσει Σύνοδο για το καυτό θέμα της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής. Την ίδια στιγμή όμως θα αρχίζει και τυπικά η προεκλογική εκστρατεία για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Απριλίου, όπου απ' ό,τι φαίνεται ο Μακρόν θα χρειαστεί να δώσει σκληρό αγώνα με την ακροδεξιά Μαρί Λεπέν» επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμονας.
Επομένως; «Η Γαλλία έχει μείζονα ρόλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και πυρηνικά όπλα, έχει παρέμβαση σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως η Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, η Δυτική Αφρική, ο Ειρηνικός Ωκεανός. Όμως, η οικονομία της Γαλλίας δεν τα πάει πολύ καλά. Και κυρίως, χωρίς την Γερμανία ο Μακρόν δεν μπορεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, ώστε να διαμορφωθεί μια "ευρωπαϊκή κυριαρχία/sovereignty" (παράλληλα με την εθνική κυριαρχία του κάθε κράτους-μέλους) και "στρατηγική αυτονομία" της Ευρώπης» απαντά ο διεθνολόγος.
Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, και φυσικά η οικονομική ατμομηχανή της, προσθέτει. «Έχει καίριο ρόλο στις αποφάσεις για την οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.ά. Από την άλλη, το διεθνές μέγεθος της Γερμανίας δεν της επιτρέπει να παίξει μόνη της σημαντικό ρόλο, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ως εκ τούτου, «οι δύο χώρες, Γαλλία-Γερμανία, είναι "συμπληρωματικές" και έχουν ανάγκη η μία την άλλη» συνοψίζει.
Η ανάδειξη του Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς στην γερμανική καγκελαρία θα ενισχύσει της γαλλογερμανικές σχέσεις; «Θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στη γαλλογερμανική συνεργασία, καθώς ο ίδιος ο Σολτς συμμερίζεται τις ιδέες του Μακρόν για τη μετεξέλιξη της Ευρώπης» εκτιμά ο κ. Τσίκας, που βλέπει ως το πιο πιθανό σενάριο «μια κυβέρνηση συνεργασίας των Σοσιαλδημοκρατών με το οικολογικό κόμμα των Πρασίνων και τους κεντρώους Φιλελεύθερους».
O Όλαφ Σολτς πανηγυρίζει τη νίκη στις εκλογές - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.09.2021
Κόσμος
Σύμβουλος Μητσοτάκη στο Sputnik: Μετά τις γερμανικές εκλογές, ώρα για τη γεωπολιτική αυτονομία σε ΕΕ

«Θετική για την Ελλάδα η συγκυβέρνηση SPD με Πράσινους-Φιλελεύθερους»

Η Ελλάδα θα ευνοηθεί από μια τέτοια συγκυβέρνηση;
«Για την Ελλάδα, ό,τι προωθεί την ευρωπαϊκή πολιτική ενοποίηση είναι θετική εξέλιξη. Επομένως ένα τέτοιο σενάριο είναι βοηθητικό» απαντά ο διεθνολόγος, που όσον αφορά στον οικονομικό τομέα, σημειώνει ότι ο Σολτς «παρότι δεν παραγνωρίζει την ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας, πιστεύει στις κοινωνικές δαπάνες και τις αναπτυξιακές πολιτικές. Αν και το κόμμα των Φιλελευθέρων είναι αυστηρά υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας, οι μεγάλες αποφάσεις στον τομέα αυτό λαμβάνονται σε Συνόδους Κορυφής της ΕΕ , όπου τη Γερμανία θα εκπροσωπεί ο Σολτς».
Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής τι μπορούμε να αναμένουμε από το Βερολίνο;
«Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν κατανόηση για αρκετές ελληνικές θέσεις. Αλλά και το να συνεχίσει παράλληλα η γερμανική καγκελαρία να έχει δίαυλο με την τουρκική ηγεσία, δεν είναι οπωσδήποτε αρνητικό. Έχουμε ανάγκη μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα που να μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση πιθανών εντάσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» καταλήγει ο Θ. Τσίκας.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала