Διατροφολόγος αποκαλύπτει τον «πλούσιο θησαυρό» για την υγεία που είναι στο ψυγείο μας

αχλάδι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.09.2021
Εκτός από την πλούσια γεύση τους, τα αχλάδια είναι θρεπτικά φρούτα. Ο Όμηρος ανέφερε το συγκεκριμένο φρούτο ως "δώρο των θεών" καθώς συμβάλλουν στη υγεία του οργανισμού μας και μπορούν να καταναλωθούν άφοβα ακόμη και από βρέφη θωρακίζοντας τον οργανισμό μας.
Τα αχλάδια είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό ενώ όπως προκύπτει είναι και άκρως υγιεινό μιας και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
«Υπάρχουν περίπου έξι γραμμάρια φυτικών ινών σε ένα μεσαίου μεγέθους αχλάδι» αναφέρει η Αμερικανίδα διατροφολόγος Έιμι Γκούντσον στο «Eat This, Not That»! (ETNT).
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, τα αχλάδια είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς και του εντέρου.

Ο ρόλος των φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι άπεπτες. Συμβάλλουν στην πέψη, βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου οπότε ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα.
Επίσης, συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Οι φυτικές ίνες συνεπώς δεν μεταβολίζονται.
Όπως αναφέρει η διατροφολόγος, υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι ινών: διαλυτές και αδιάλυτες. Τα περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες περιέχουν και τις δύο κατηγορίες, όπως συμβαίνει με τα αχλάδια.
Αχλάδια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.08.2021
Αχλάδια: Ειδικός αποκαλύπτει τα ανέλπιστα οφέλη τους για την υγεία μας

Διαλυτές ίνες

Καθώς οι διαλυτές ίνες διαλύονται στο νερό που εμπεριέχει το σώμα μας μετατρέπονται σε ένα είδος τζελ που μπορεί να βελτιώσει την πέψη με διάφορους τρόπους.
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, όπως προείπαμε, συμβάλλουν στη διατήρηση όχι μόνο της καλής υγείας του εντέρου, αλλά και της καρδιάς.
«Οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν το έντερο ενεργώντας ως προβιοτικό και τροφοδοτώντας τα «καλά» βακτήρια στο σώμα.
Μπορούν, επίσης, να διατηρήσουν την καρδιά υγιή βοηθώντας στη μείωση της χοληστερόλης.
Επιπλέον, οι διαλυτές φυτικές ίνες παίζουν ρόλο στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Healthline.

Αδιάλυτες ίνες

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, οι αδιάλυτες ίνες δεν διαλύονται στο νερό καθώς τα τρόφιμα που τρώμε μετακινούνται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα.
Συνεπώς, αυτός ο τύπος ινών βοηθά στη μείωση της δυσκοιλιότητας καθιστώντας τα κόπρανα πιο μαλακά.
Οι συγκεκριμένες ίνες μπορούν να συμβάλουν στην ορθή λειτουργία και την καλή υγεία του εντέρου, τονίζει με δημοσίευμά της η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ (ΗΠΑ).
Οι αδιάλυτες ίνες προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, διευκρινίζει το ETNT. Επιπλέον, συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Τα αχλάδια περιέχουν φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά

Εκτός από τα υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, τα αχλάδια είναι επίσης πλούσια σε φλαβονοειδή.
Αυτά τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα καθώς και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Composition and Analysis.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала