Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

ΕΦΚΑ: Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις - Σε πέντε δόσεις οι πληρωμές

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOCΕΦΚΑ
ΕΦΚΑ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.09.2021
Συνταξιούχοι θα δουν σήμερα, Τετάρτη (29/09), χρήματα στους λογαριασμούς τους από αναδρομικά και αυξήσεις. Αναλυτικές διευκρινίσεις του e- ΕΦΚΑ για το πώς θα γίνουν οι πληρωμές.
Ο e-ΕΦΚΑ προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφορικά με το τι ισχύει με τα αναδρομικά και ποιοι συνταξιούχοι είναι δικαιούχοι.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, αποσαφηνίζονται οι προϋποθέσεις προκειμένου ένας συνταξιούχος να πληρωθεί σήμερα (29/09) αναδρομικά και αυξήσεις.
Οι συγκεκριμένες τρεις προϋποθέσεις είναι:
Να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.
Να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016 (οι μετά τον Μάιο 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά, ενώ 29.000 περιπτώσεις που εκκρεμούν θα έχουν πληρωθεί, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου).
Να διατηρεί μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά (ν. 4387/2016-νόμος Κατρούγκαλου).
«Από ένα πλήθος 1,8 εκατομμυρίων συνταξιούχων προκύπτει πως και τις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις σωρευτικά καλύπτουν οι 133.692. Αυτοί είναι που θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους, μέχρι σήμερα το απόγευμα, καθώς και μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους από τα τέλη Οκτωβρίου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Όπως γίνεται γνωστό, ο μέσος όρος αναδρομικών κυμαίνεται στα 195 ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί παρακράτηση φόρου 20%.

Σε πέντε δόσεις η πληρωμή

Σύμφωνα με τον νόμο, η πληρωμή των αυξήσεων για τους παραπάνω συνταξιούχους θα πραγματοποιηθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις.
Οι πρώτες δύο δόσεις (που αφορούν το 2020 και το 2021) θα ενσωματωθούν στις συντάξεις τους στο τέλος Οκτωβρίου (συντάξεις Νοεμβρίου). Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις αυξήσεις» τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Ο νόμος προβλέπει ότι για να μπορούν οι συνταξιούχοι να δουν πραγματικές αυξήσεις και αναδρομικά στις τσέπες τους θα πρέπει πρώτα να έχουν υπερκαλύψει την προσωπική τους διαφορά».
Από τις 754.000 συνταξιούχους με αίτηση πριν τον Μάιο του 2016 και με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, προκύπτει πως οι 520.000 διατηρούσαν μεγάλη προσωπική διαφορά και για αυτό δεν θα λάβουν αναδρομικά. Με άλλα λόγια, δεν πληρούσαν την τρίτη προϋπόθεση.

Τι θα συμβεί με την προσωπική διαφορά

Η προσωπική διαφορά, τονίζεται στην ανακοίνωση του οργανισμού, είναι η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Όσο μεγαλύτερη ήταν η προσωπική διαφορά που καθορίστηκε από τον ν. 4387/2016 άλλο τόσο «ροκανίστηκε» και το ποσό των αναδρομικών και των αυξήσεων που προέκυψαν από τον ν. 4670/2020.
Συμβούλιο της Επικρατείας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.09.2021
Ελλάδα
ΣτΕ: "Ναι" στην αναστολή καταβολής συντάξεων όσων καταδικάζονται σε ποινές άνω των έξι μηνών
Οι συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα πληρωθούν αυξήσεις στο τέλος Οκτωβρίου και αναδρομικά σήμερα καθώς με αυτά καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος από την προσωπική τους διαφορά.
Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, με τις μελλοντικές ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις τους που προβλέπονται στον ν. 4670/2020 ένα σημαντικό κομμάτι από τους συνταξιούχους αυτούς, θα υπερκαλύψουν την προσωπική διαφορά και θα δουν και αυτοί με την σειρά τους μόνιμες και πραγματικές αυξήσεις.
Τέλος, υπάρχει ένα πλήθος 215.000 συνταξιούχων προ του Μάιου 2016 όπου ο επανυπολογισμός των συντάξεων τους δεν έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του έτους.
Πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετες περιπτώσεις που χρίζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Από αυτούς υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000-50.000 τελικά θα πληρωθούν αναδρομικά καθώς θα πληρούν και τις 3 παραπάνω προϋποθέσεις.

Το ποσό των αναδρομικών

Όσον αφορά το ποσό των αναδρομικών για τις 133.692 συνταξιούχους, κυμαίνεται στα 195 ευρώ.
«Το χαμηλό αυτό ποσό δικαιολογείται καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των αναδρομικών και των αυξήσεων που θα λάμβαναν στη τσέπη τους κατέληξε στο να καλύψει την προσωπική τους διαφορά», λέγεται στην ανακοίνωση του ΕΦΚΑ.
Το ποσό που απέμεινε μετά την κάλυψη της προσωπικής διαφοράς αλλά και την παρακράτηση του φόρου 20% και των λοιπών κρατήσεων, είναι και τα χρήματα που θα λάβουν στους λογαριασμούς τους με την μορφή αναδρομικών σήμερα και αυξήσεων στα τέλη Οκτωβρίου.
Επιπλέον, οι αυξήσεις δεν δίνονται σωρευτικά όλες μαζί από φέτος αλλά επιμερίζονται σε 5 ετήσιες δόσεις.
Επομένως, οι συνταξιούχοι θα δουν τα 2/5 των αυξήσεων τους στα τέλη Οκτωβρίου και τα υπόλοιπα 3/5 μελλοντικά.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала